Nie jesteś zalogowana! Zaloguj się by w pełni, bez ograniczeń korzystać z forum. Jeśli nie masz jeszcze konta, kliknij tutaj i przejdź do darmowej rejestracji.
Mapa strony
Strona Główna Forum
 Info   Szukaj    Album   Polecamy   Rejestracja   Profil   Wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: ciala, kosmetyki, pilegnacja, tradzik

Kosmetyki a trądzik i pilegnacja ciała
Autor Wiadomość
Iwon 
Początkująca

Wysłany: 2011-08-19, 13:14 Kosmetyki a trądzik i pilegnacja ciała

Witam mam 19 lat i postanowiłem zadbać o skórę i ciało wiec proszę o rade jakich kosmetyków używać.Niestety jak na 19 latka mam troszkę dużo trądziku wiem ze na trądzik niema lekarstwa proszę o rade jakich preparatów używać by go zwalczać i zakryć.Trzeba jakoś dobrze wglądać a nie.Proszę o nazwy i jak je starostować ja się kompletnie nie znam na tym skórę mam sucha proszę o rade

Anula 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 11 razy
Wysłany: 2011-08-20, 21:37 

Mylisz się, że na trądzik nie ma lekarstwa. Może po kolei. Przy trądziku odpowiednia pielęgnacja jest bardzo ważna, zresztą to podstawa nie tylko przy cerze trądzikowej. Jeśli trądzik jest nasilony najlepiej i najbezpieczniej udać się do dermatologa. Natomiast jeśli mówimy o łagodniejszym trądziku należy stosować kosmetyki odpowiednie do rodzaju cery jak i problemów skórnych. Warto używać kosmetyków z apteki. Ale do rzeczy, bardzo ważne jest oczyszczanie, należy unikać preparatów na bazie alkoholu :!: a także mydła, które dodatkowo wysusza skórę. Po umyciu twarzy odpowiednim żelem, wskazane jest użycie toniku antybakteryjnego, a następnie zastosowanie odpowiedniego kremu. O maseczkach nie będę pisać, bo jesteś chłopakiem więc wątpie, że chciałbyś ich używać :D Chociaż taka maseczka by nie zaszkodziła (oczywiście nie za często). Pamiętaj, że nie wolno dotykać twarzy brudnymi rękami, drapać, nie mówię już o wyciskaniu, bo to kategorycznie zabronione :!: Wspomnę też o słońcu, mianowicie cera trądzikowa nie lubi słońca. Wiele osób uważa, że opalanie wspomaga walkę z trądzikiem. Nic bardziej mylnego. Owszem z początku można zauważyć poprawę, jednak to efekt chwilowy. W rezultacie zmiany się nasilają.

Osobiście nie stosuję kosmetyków do cery trądzikowej, ale słyszałam dobre opinie o preparatach, które kupisz w aptece Iwostin i La Roche-Posay.

Z tyłu na każdym opakowaniu jest opis jak dokładnie stosować dany preparat.

pati 
pati

Pomogła: 23 razy
Wysłany: 2011-08-20, 22:36 

Co do mydła - nie zgodzę się. Myję się cały czasem szarym mydłem (Biały jeleń) i nie mam żadnych powikłań, w przeciwieństwie do innych cudownych żeli, toników i pianek.

Anula 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2011-08-21, 20:48 

Może szare, mi chodzi o te kolorowe mydła.

ewelynka69 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2011-08-22, 15:18 

Mydło Protex, które rzekomo służy twarzy trądzikowej, strasznie wysusza skórę. Sama kiedyś używałam ;(

Marta-a 
Stała bywalczyni

Wysłany: 2011-08-22, 15:45 

i unikaj kosmetykow z alkoholem

Ja odkrylam swietna serie dla cery trodzikowej firmi INSIDE, do kupienia w aptekach lub w ich sklepie internetowej. Polecily mi ja dziewczyny na wizazu i sie okazalo ze pomaga, od kiedy uzywam ilosc syfkow zmniejszyla sie do zera praktycznie

Anula 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2011-08-22, 20:08 

ewelynka69 napisał/a:
Mydło Protex, które rzekomo służy twarzy trądzikowej, strasznie wysusza skórę. Sama kiedyś używałam ;(

Ja ogólnie nie jestem zwolennikiem mycia twarzy mydłem.

kaja897 
Początkująca

Wysłany: 2011-08-22, 21:59 szczególnie dbaj o higienę - to trochę pomoże

Przy cerze trądzikowej zrezygnuj w ogóle z mycia twarzy zwykłą wodą z kranu. Do tego celu użyj wody mineralnej lub przegotowanej, plus specjalne bardzo łagodne mydło. A najlepiej w ogóle nie używać wody tylko specjalnych emulsji do mycia twarzy które ściera się po nałożeniu wacikiem.

Ważne jest też codzienne zmienianie ręcznika do twarzy lub używanie ręczników papierowych. Wówczas unikniesz nagromadzania się na nich bakterii.

I jeszcze poszewka na poduszkę do spania – również powinna być bardzo często wymieniana.

Ponadto podczas lekcji w szkole, zajęć na studiach itp. (niedługo się znów zaczną :) ) pilnuj się z bezwiednym błądzeniem palcami po twarzy – na rękach nagromadza się wiele zarazków i lepiej ich nie przenosić na biedną, chorą twarz.

KolagenColway 
Stała bywalczyni
www.KolagenColway.com

Wysłany: 2011-08-29, 11:32 

Ale bardzo wysusza skóre i nie polecam,miałam styczność z mydłem Protex i nie wspominam tego dobrze. Cera trądzikowa jest bardzo specyficzna i warto tez konsultować się z dermatologiem.

yaishi 
Początkująca

Wysłany: 2011-09-07, 17:32 

Na trądzik polecam krem Acne-Stop. Skuteczny i wydajny, już niewielka ilość daje rezultaty.

tolcia 
Gaduła ;)

Wysłany: 2011-09-08, 15:00 

Na trądzik zdecydowanie najlepiej działa preparat na trądzik firmy Lerosett. Temat już pojawił się na forum, więc polecam poczytanie. W zależności od stanu Twojej skóry i skali problemu, możesz już po 2 tygodniach mieć z tym spokój. Oczywiście każdy przypadek jest inny ;-)

apc-Cosmetics 
Użytkowniczka

Wysłany: 2012-01-25, 16:41 

Aby skutecznie walczyć z trądzikiem poza wyborem właściwego preparatu, dobranego indywidualnie do potrzeb skóry, powinniśmy także pamiętać o ich właściwym stosowaniu.

alisos 
Początkująca

Wysłany: 2012-01-31, 19:41 

Proponowałabym Ci kosmetyki z Ecoplant. Ja też używałam popularnych marek kosmetyków, ale zamiast poprawy to sytuacja na mojej twarzy pogorszyła się. Dopóki właśnie nie znalazłam tej firmy. Sukcesem tych kosmetyków zapewne to, że są wyrabiane z naturalnych składników.

Veronique24 
Użytkowniczka
www.promesse.pl

Wysłany: 2012-02-09, 11:24 

Witaj Iwon ;)
Jako nastolatka też miałam dość duży trądzik, jednak to było dawno, gdy miałam około 13 lat więc nie było wtedy cudownych specyfików by ratować swą cerę. Bardzo mi pomogło mydło siarkowe. Teraz jako 20+ używam serii Clinique 3 Step (mydełko, tonik złuszczający i krem) i jestem bardzo bardzo zadowolona. (Obecnie nie mam trądziku ani innych pryszczy tylko wągry;/) Na moje zatkane pory Clinique działa doskonale, w zasadzie już po 2-3 tygodniach miałam wyraźnie oczyszczoną cerę, bez nadmiaru sebum itd. Także na początek polecam Ci mydło siarkowe, koszt kilka złotych, max do 10 zł. Natomiast cały zestaw Clinique 3 Step około 200 zł (raz na 2 miesiące).

protea 
Coś już napisała
Z piękną skórą przez życie

Wysłany: 2012-02-14, 14:00 

mam jeden krem INSIDE, ale zapach dla mnie jest koszmarny, pachnie strasznie kwaśno - nie wiem czy tak to ma być, ale jakoś nie pasuje mi ten krem. ja nie używam mydła bo wysusza skórę, stosuje tonik sebuton i ewentualnie maść z wit A, i maseczkę ściągająca nadmiar łoju

Odpowiedz do tematu