Nie wiem czy taki temat lub podobny już był ale jakoś nie rzucił mi się w oczy. Więc powracając na drogie tematu. W gazetce z dietą na 5, o które już pisałam i coś tam z niej wypisałam jest o wiele więcej ciekawych i przydatnych rzeczy. O to kilka z nich:
Ekstra rada
•Im zimniejsza potrawa tym szybciej zaspokaja apetyt. Następnym razem, kiedy dopadnie Cię ochota na coś słodkiego, zjedz kawałek zamrożonej czekolady, lub np. 2 zamrożone żelki. Będziesz zaskoczona jak szybko przeszedł Ci głód.
• W ciągu 7 dni tygodnia, możesz zrobić sobie kulinarne święto. Spróbuj jednak zachować rozsądek. Bo w tym dniu chodzi o robienie sobie małych przyjemności, a nie o niekontrolowane objadanie się.
• Lubisz jeść na śniadanie to samo? Dietetycy twierdzą, że gdy wybieramy różnorodne potrawy, szybciej czujemy się najedzeni.
• Mała filiżanka mocnej kawy (najlepiej espresso) wypita obrazu po jedzeniu pomoże Ci zachować zgrabną sylwetkę! Dlaczego? Bo zawarta w napoju kofeina przyspiesza przemianę materii - Twój organizm szybciej spali kalorie.
• Spróbuj w ciągu dnia zjeść przynajmniej jedno jabłko. Zawarty w nim błonnik pomaga oczyszczać organizm. Poza tym wypełnia żołądek i podczas następnego posiłku zjesz aż o 10% mniej.
Chwilę poczekaj
Nie jedz od razu gdy tylko poczujesz, że masz na to ochotę. Naucz się odróżniać czy rzeczywiście jesteś głodna, czy też apetyt na przekąskę ma zupełnie inne przyczyny...
Często "winowajcą" jest chwilowy spadek energii spowodowany zmęczeniem. Jedzenie niewiele pomoże, skuteczniejsza będzie krótka przerwa.
Gotowe produkty dla żyjących w pośpiechu
Regularne jedzenie śniadania zmniejsza ryzyko nadwagi aż o 450%!!
•Świerzy wyciśnięty sok z marchwi, Tymbark (198kcal/ 250ml)
• Płatki owsiane z mlekiem i truskawkami NesVita. Nestle ( 196kcal/porcja)
•Musli cynamonowe Fitella (215kcal/porcja)
• Owocogurt, McDonald's (230kcal/porcja)
Między godziną 12 a 13 organizm potrzebuje nowej dawki energii.
Najlepsze są węglowodany, takie jak makaron, ryż, chleb lub warzywa."Jeśli będziesz aktywna przez 5 h nie stanowią one żadnego zagrożenia."
• Sałatka Caesar, KFC (143kcal/240g)
•Makaron z sosem bolońskim, Knorr (79kcal/100g)
•Smaczna zupa Winiary (63kcal/porcja) + kabanos drobiowy (125kcal/50g)
•Łosoś w sosie musztardowym do mikrofali, Frosta ( 131kcal/100g)
" Planuj kolację wcześniej, najlepiej przed godz. 19. W ten sposób pozostawisz swojemu organizmowi całe 12 godz. na regenerację komórek i redukcję tłuszczu". Duża ilość białka zjedzonego wieczorem przyspiesza spalanie tłuszczu.
•Sałatka grecka, McDonald's (200kcal/porcja)
•Filet z kurczaka w sosie czosnkowym, Frosta (98kcal/100g)
Twój organizm w ciągu godziny potrzebuje przynajmniej 250 ml płynów. W pierwszej kolejności sięgaj po niegazowaną wodę mineralną.
Dla każdego, kto ciągle ma coś do zrobienia. Zaspokajają głód do następnego posiłku. Dzięki temu nie będziesz miała ochoty na czekoladę i inne tuczące przysmaki.
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 10 Sie 2009 Posty: 2306 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: 2010-01-15, 15:27
Ostatnio wyczytałam gdzieś w gazecie, że około 2 godziny po kolacji, a 1 godzinę przed samym snem warto jest zjeść grejfruta, który pomoże nam rozbić cząsteczki tłuszczu, dodatkowo poprawi samopoczucie i ułatwi zasypianie.
U mnie póki co się sprawdza
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 11 Sie 2008 Posty: 1095 Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-01-15, 17:14
Re: Kilka słow o diecie
Cytat:
[quote="greeneyes8"]
Spróbuj w ciągu dnia zjeść przynajmniej jedno jabłko. Zawarty w nim błonnik pomaga oczyszczać organizm. Poza tym wypełnia żołądek i podczas następnego posiłku zjesz aż o 10% mniej.
prawda, ja nawet codziennie jem kilka jabłek
Chwilę poczekaj
Nie jedz od razu gdy tylko poczujesz, że masz na to ochotę. Naucz się odróżniać czy rzeczywiście jesteś głodna, czy też apetyt na przekąskę ma zupełnie inne przyczyny...
Często "winowajcą" jest chwilowy spadek energii spowodowany zmęczeniem. Jedzenie niewiele pomoże, skuteczniejsza będzie krótka przerwa.
tego nie radziłabym jeśc, zresztą te zupki są strasznie słone
z tym się też zgadzam
" Planuj kolację wcześniej, najlepiej przed godz. 19. W ten sposób pozostawisz swojemu organizmowi całe 12 godz. na regenerację komórek i redukcję tłuszczu". Duża ilość białka zjedzonego wieczorem przyspiesza spalanie tłuszczu.
364kcal/100g)
to też prawda ale w sumie n ie powinno się jeść 3 godziny przed snem
w tych gazetach różne rzeczy wypisują
może tez wypowie się jakiś dietetyk
ja tylko trochę czytam o dietach w róznych artykułach, zaglądalam też na portal fit ( chyba mogę podać nazwę bez linku )
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 11 Sie 2008 Posty: 1095 Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-01-15, 17:18
Re: Kilka słow o diecie
Cytat:
[quote="greeneyes8"]
Spróbuj w ciągu dnia zjeść przynajmniej jedno jabłko. Zawarty w nim błonnik pomaga oczyszczać organizm. Poza tym wypełnia żołądek i podczas następnego posiłku zjesz aż o 10% mniej.
prawda, ja nawet codziennie jem kilka jabłek
Cytat:
Chwilę poczekaj
tego nie radziłabym jeśc, zresztą te zupki są strasznie słone
Cytat:
z tym się też zgadzam
Cytat:
364kcal/100g)
to też prawda ale w sumie n ie powinno się jeść 3 godziny przed snem
w tych gazetach różne rzeczy wypisują
może tez wypowie się jakiś dietetyk
ja tylko trochę czytam o dietach w róznych artykułach, zaglądalam też na portal fit ( chyba mogę podać nazwę bez linku )
makówka Początkująca
Wysłany: 2010-01-19, 23:22
Podstawa w każdej diety to regularne jedzenie i ćwiczenia
Bez tego nie warto nawet zaczynać, bo efekty będą krótkotrwałe.
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum