Nie jesteś zalogowana! Zaloguj się by w pełni, bez ograniczeń korzystać z forum. Jeśli nie masz jeszcze konta, kliknij tutaj i przejdź do darmowej rejestracji.
Mapa strony
Strona Główna Forum
 Info   Szukaj    Album   Polecamy   Rejestracja   Profil   Wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: czy, herbata, kawa

kawa czy herbata
Autor Wiadomość
leelo 
Beauty Forum TEAM
[*][*][*][*]

Pomogła: 5 razy
  Wysłany: 2008-11-09, 15:27 kawa czy herbata

nie ma wątpliwości, że herbata ma przewagę pozytywów nad kawką (szczególnie zielona, biała i yerba mate) ale podobno kawa też działa pozytywnie na organizm:

- niespożywana w ogromnych ilościach poprawia koncentrację,
- dotlenia organizm,
- przyzpiesza metabolizm,
- zmniejsza ryzyko zachowrowania na Parkinsona, marskość wątroby itp.

do najważniejszych minusów należy wypłukiwanie z organizmu żelaza i wapnia, ale przy odpowiednio zbilansowanej diecie to wypłukiwanie dzieje się w małym stopniu i nie zagraża powstaniu chorób związanych z małą ilością tych składników w organiźmie.

nie pijam czegoś takiego jak kawy instant, tylko mielone, tzw. fusiaste. przez jakiś czas miałam manię na kawy smakowe z Singidunum (szczególnie piernikową i irish cream) ale teraz przerzuciłam się na Tchibo Family mieloną.

a co do herbat, mmm, tu już jest trudniej ;-)

nie uznaję czegos takiego, jak herbata zielona z Vitaxu czy innych. moja koleżanka z pracy ma siostrę, kóra często w interesach leci do Chin. ponieważ nie pijam białej herbaty (ma ciężki smak i nie podchodzi mi) proszę Ankę o zakupienie dla mnie oryginalnej herbaty zielonej. jest pycha, ma intensywny, ale nie gorzki smach i pachnie pięknie (trawą - Dośka, która nie lubi zielonej herabty żartuje, że pachnie trawą, ale tą koło bagna ;-) ). tak więc to jest zielona - antyoksydant.

oczywiście uwielbiam też yerba mate (poza pierwszym parzeniem, które niektórzy wylewają ale ja piję, bo w nim jest najwięcej składników odżywczych) - yerba zaraziła mnie Kamila, gdyż jedna z koleżanek w naszej pracy ma raka i potrzebna jest jej krew, a że jestem jednym z dawców to musiałam na jakiś czas odstawić kawę ze względu na konieczność podwyższenia poziomu żelaza we krwii. yerba ma wiele składników odżywczych i delikatnie pobudza. no i przy tym rytułał parzenia i picia też jest pociągający :-)

z codziennych herbat lubię Tetley Earl Grey lub zwykłą czarną DIlmah za intensywność smaku :-)

a jakie Wy lubicie kawy i herbaty :?: i za co :?: piszcie ;-)

acha, i jeszcze jedno pytanko: czy lubie kawę lub herbatę do posiłków :?: jeśli tak to co i do jakich :?: czy może preferujecie do posiłków wodę, soki, komote albo winko :?:

Pankinka 
Coś już napisała

Wysłany: 2008-11-09, 19:33 

Ja nie pijam kawy codziennie ale czasami najdzie mnie ochota na kawę z jakimś "małym grzeszkiem" czyli kawałkiem ciasta lub czyms słodkim. Moja ulubiona to latte - z dużą ilością mleka, zawsze kiedy jestem na zakupach w jakimś centrum handlowym nie mogę się jej oprzeć:) no i oczywiście królowa wśród kawusi: kawa mrożona:) a herbatka najlepsza jakaś zwykła z cukrem i cytrynką:) przepadam też za miętową:)

nocandygirl 
Powieściopisarka

Wysłany: 2008-11-09, 19:49 

ja ostatnio często piłam z bratka [na trądzik]. zieloną od czasu do czasu, na razie sie musze przyzwyczaić do smaku [bo zdrowe]. z powyższych biała też mi nie podchodzi,a tej ostatniej to jeszcze nie piłam ;-) ja często piję z różnymi sokami herbatę,bo moja mama sie zawzięła,porobiła te soki i wszyscy do musimy pić ;-) lubie tez miętową, chociaż podobno nie powinno sie jej za często pić :?:
co do posiłków to rano herbatę,wieczorem też,ale do obiadu to bardziej sok/woda :mrgreen:

aagnieszkaa1 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2008-11-10, 11:29 

Ja nie lubię kawy. Jedynie cappuccino od czasu do czasu sobie wypiję ;)

Darish:)

Wysłany: 2008-11-10, 19:15 

jezeli chodzi o kawe to lubie taka zimna z Biedronki :D Latte Macchiato :D mniam :DDDD
ostatnio pije tez kawe z cykoria, taka lagodna i tez mi smakuje ;))
a herbatka to najchetniej taka zwykla ;) smakowych jakos nie lubie za bardzo ;))

Joan 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2008-11-10, 20:36 

Leelo ale się rozpisalaś :-)

Ja uwielbiam zielona herbatę, dlatego że zawiera dużo witamin i cennych składników, oczyszcza organizm. A po za tym jest bardzo dobra w smaku, szczególnie lubie te cierpkie, a taka jest jedna z liptona. W ogole to lipton robi najlepsz eherbaty jka dla mnie. Czsami jeszcze się vitaxu coś dobrego trafi. Lubię też lipton aromatyzowana brzoskwioniową. Jets bardzo pyszna. Lubię też owocową czasem wypić z herbapolu
napisalam o zielonej artykul kiedyś na stronie. to jka ktoś chce więcej zapraszam
Ostatnio zmieniony przez Joan 2008-11-11, 08:55, w całości zmieniany 1 raz  

leelo 
Beauty Forum TEAM
[*][*][*][*]

Wysłany: 2008-11-10, 23:26 

nocandygirl napisał/a:
lubie tez miętową, chociaż podobno nie powinno sie jej za często pić :?:

ja też lubię miętową, akuratnie sobie popijam (głównie dlatego, że przejadłam się chińczykiem akurat, jakoś mi dziś wieczór tak wypadło ;-) )
ale dlaczego nie powinno sie jej za często pić :?: :!:

nocandygirl 
Powieściopisarka

Wysłany: 2008-11-12, 15:24 

nie wiem, mama mi tak powiedziała kiedyś,ale ona różne reczy mówi :)

ja młoda bardzo jestem to kawy nie piję,ale tyle razy co ją próbowałam to mi nie smakuje bardzo :-/ w ogóle za bardzo mi ten smak nie podchodzi, np.lodów kawowych za bardzo też nie lubie :)

a słodzicie herbate?? ja nigdy, :-|

aagnieszkaa1 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2008-11-14, 08:48 

nocandygirl napisał/a:

Oczywiście, że słodzę. Nie lubię gorzkiej ;) Ale tych owocowych nie słodzę, czasami troszkę... =D

miskaa5 
Powieściopisarka
miskaa5

Wysłany: 2008-11-14, 09:49 

Ja też słodze, nawet te owocowe:P nie lubie kawy, a herbate to lubie zieloną:D

leelo 
Beauty Forum TEAM
[*][*][*][*]

Wysłany: 2008-11-16, 16:08 

nocandygirl napisał/a:

ja nie słodzę, ale na przykład wczoraj miałam chcicę na herbatę z miodem i cytryną, więc... słodką ;-) ale normalnie nie słodzę herbat, ani zwykłych ani owocowych ani żadnych wcale :->

a kawę słodzę tylko cukrem trzcinowym :-D

Vega 
Stała bywalczyni

Wysłany: 2009-01-10, 11:14 

Myśle ze i jedno i drugie pomaga w odchudzaniu,ale ani kawy ani zielonej herbaty nie lubię.I co tu robić?

leelo 
Beauty Forum TEAM
[*][*][*][*]

Wysłany: 2009-01-21, 23:31 

jestem kawową maniaczką i ostatnio piję nawet trzy duże kubki kawy dziennie i zauważyłam, że ona faktycznie pomaga w przemianie materii (czytaj: częściej muszę biegać do toalety ;-) )

a z ciekawostek to chciałam Wam powiedzieć, że przeczytałam gdzieć, że spożywanie nadmiernej ilości kawy, szczególnie tej instant, może w dłuższym czasie prowadzić do zwidów i fatamorgan. dziwne to, ale może zaryzykuję i zacznę spożywać jeszcze więcej kawy i zobaczę, czy Jason Statham z ostatnio otzrymanego w Silverscreen plakatu Transportera 3" zacznie wychodzić z niego i do mnie przemawiać :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

monia1983 
Coś już napisała

Wysłany: 2009-01-23, 12:11 

Czarna herbata lub kawa odwadniają organizm!!! Pamiętajcie zatem aby po takiej filiżance uzupełnić wodę w organizmie!!!
Ja polecam wodę mineralną niegazowaną:) Powinno się pić 30 ml na kg ciała dziennie! A jak ktoś ma dolegliwości kardiologiczne to nawet 40...
Pozdrawiam serdecznie! :-D

bella 
Stała bywalczyni

Wysłany: 2009-02-03, 23:01 

Vega napisał/a:
Myśle ze i jedno i drugie pomaga w odchudzaniu,ale ani kawy ani zielonej herbaty nie lubię.I co tu robić?

to jest sporo ziółek do picia, ja wyczytałam na schudnijmy.pl że picie bratka wspomaga przemiane materii, warto spróbować, w aptece jest łatwo dostępny i tani. :lol:

Odpowiedz do tematu