Nie wiem moje drogie czy u Was również w domach występuje ten problem, ale wraz z pojawieniem się sezonu grzewczego, wieczorem przed spaniem i z samego rana, ja z dzieciakami mamy zatkane noski, pojawia się katar, wiadomo pogoda za oknem sprzyja objawom przeziębienia, głównie kataru, ale szczerze nie chcę używać środków-dostępnych w tysiącach na katar, które wysuszają błonę śluzową i potem jest jeszcze gorzej. Może macie podobne doświadczenia i może chciałybyście coś mi polecić??!!
pozdrawiam
moze profilaktycznie jakis C Rutin codziennie rano?
a moze poprostu tak juz macie zakodowane w organizmie ;)
moj brat zawsze ma katar rano i czasami wieczorem;)
a ja za to kicham jak wyrywam sobie brwi :P moze to jakies polaczenie jest ;))
hihihi to ja kaszle kiedy czyszczę sobie uszy !!!
no coż każdy ma jakąś dziwna przypadłość...
Co do tematu nosa- to najgorsze jest uczucie wysuszonej błony śluzowej, znajoma stwierdziła że na takie bolączki dobra jest woda morska!! Używałyście może??
Na katar dobry domowy sposób to:
na łyżeczkę nalewamy kroplę żołądkowe (obojętnie jakie). Następnie podpalamy je ( i tu należy uważać), potem zduchujemy ogień i wdychamy nosem wydzielający się zapach
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 28 Sie 2008 Posty: 759 Skąd: racek ^^
Wysłany: 2008-12-20, 16:54
no czyli inhalacja po prostu ja mam w domu inhalator, taki z wymiennymi końcówkami,i właśnie to polecam a wspominana wcześniej woda morska też jest fajna
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 28 Sie 2008 Posty: 759 Skąd: racek ^^
Wysłany: 2008-12-26, 11:57
heh mi też bardzo pomaga tylko nie wiem jak ta moja się nazywa a wstać mi sie nie chce może kojarzy ktoś,ja mam taką w biało-niebeiskim opakowaniu z wielorybkiem
ja również - szczególnie kiedy depiluję te włoski bliżej nosa
na katar absolutnie i bezsprzecznie najlepsza inhalacja, czyli: miska z wrzątkiem, do którego dodajemy olejki eteryczne, ręcznik na głowę i wdychamy. w okresie grzewczym butelki z wodą albo specjalne miseczki do zawieszenia na kalafiorze. do tej wody w miseczkach można dodawać olejki, trochę się rozejdą po domu i nabalsamują powietrze.
z katarem i tak jest dobrze, że trwa tylko siedem dni albo tydzień
_________________ kocham Cię i tęsknię - na pewno wiesz, jak bardzo...
jeśli mam katar to pod nosem nakładam warstwe tłustego kremu a na to Wik czy Rub (śmierdząca maść rozgrzewająca ). oczywiście jesli jestem w domu. pomaga. odrazu lepiej sie oddycha
jest powiedzenie katar nieleczony trwa tydzień, leczony 7 dni. ( u mnie to zwykle troszkę dłużej trwa , ale nic na katar nie poradzisz, czy będzie się leczyć czy nie będzie trwał tyle ile miał trwać ) Ja mogę polecić na katar Xylorin ( ale tylko przez 3 dni można używać ), poza tym wg mnie extra lekiem jest sudafed ( tylko nie można jednocześnie z gripexami ( lub podobnymi ) !). Można tylko złagodzić objawy kataru. Choć u mnie to się nie sprawdzało, ale podobno mogą łagodzić inhalacje, kropienie solą fizjologiczną . Choć muszę powiedzieć, że mi nic nie pomaga oprócz tych 2 leków o których napisałam.
Mariola29 Początkująca
Wysłany: 2009-05-13, 13:05
Inhalacja jest faktycznie fajna metodą. ja kiedyś stosowałam krople do nosa, ale te spływały i czułam sie potem fatalnie. teraz stosuje taki proszek do inhalacji ozona snuffy. fajnie udrażnia drogi oddechowe i niezle odświeża. No i przynajmniej można normalnie oddychać;)
Solaris Użytkowniczka
Wysłany: 2009-11-13, 17:31
Ja równiez polecam domowe inhalacje. Sama wypóbowalam nieraz i katar zniknal. Albo krople. Chociaz one pozaostawiaja takie niemile uczucie w nosie. Ale trzeba uwazac,bo jesli sie dzieciaki przegrzeja w domu,a pozniej wyjda na zimno,to przeziebienie gotowe, i antybiotyki. Moze po prostu daloby sie troche zmniejszyc ogrzewanie? Ja mam takie pokrętlo w domu i codziennie sobie reguluje. :)
[ Dodano: 2009-11-13, 17:32 ]
Aha! Woda morska tez jest super!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum