zwyczajnaja Coś już napisała
Wysłany: 2012-02-23, 10:48
ja piłam zwykłą rozpuszczalną przez ługi czas, ale przestała już na mnie w ogóle działać, dlatego postanowiłam spróbować czegoś nowego. Taka zwykła mielona była dla mnie trochę za gorzka, ale znalazłam bardzo dobre kawy marki oquendo, mają różne warianty intensywności, a do tego kupuję ziarnistą i sama mielę więc żaden aromat nie ulatuje :)
fanaberia80 Coś już napisała
Wysłany: 2012-02-25, 22:31
nie zaczynam dnia od kawy - tak po prostu :) już piłam różne, z mlekiem sojowym, syropami. ale czego bym nie dodała - kawa musi być dobrej jakości, bo jak jest słaba to nic jej nie pomoże. wypróbowałam już chyba wszystkiego, więc przerzucam się ziarna i będę mielić :) jaką w ziarnach kawę polecacie?
[ Dodano: 2012-02-25, 22:38 ]
zwyczajnaja napisał/a:
ja piłam zwykłą rozpuszczalną przez ługi czas, ale przestała już na mnie w ogóle działać, dlatego postanowiłam spróbować czegoś nowego. Taka zwykła mielona była dla mnie trochę za gorzka, ale znalazłam bardzo dobre kawy marki oquendo, mają różne warianty intensywności, a do tego kupuję ziarnistą i sama mielę więc żaden aromat nie ulatuje :)
hej, a możesz coś więcej napisać o tej marce? szczerze to pierwsze o niej słyszę
Wysłany: 2012-02-29, 09:42
Kawa Oquendo u nas jest mało znana, ale powoli się to zmienia. Jest za to bardzo popularna na Zachodzie, ja często wyjeżdżałam swego czasu i to była najczęściej spotykana marka w hotelach czy restauracjach. Mi ona bardzo smakuje, a do tego wybór wariantów jest spory Na stronie internetowej oquendo.pl możesz sobie wszystko sprawdzić :)
u mnie biała kawa tradycyjnie,ale czasem lubię zacząc dzień od caffe latte z ekspresu;)
fanaberia80 Coś już napisała
Wysłany: 2012-03-19, 15:07
zwyczajnaja napisał/a:
Kawa Oquendo u nas jest mało znana, ale powoli się to zmienia. Jest za to bardzo popularna na Zachodzie, ja często wyjeżdżałam swego czasu i to była najczęściej spotykana marka w hotelach czy restauracjach. Mi ona bardzo smakuje, a do tego wybór wariantów jest spory Na stronie internetowej oquendo.pl możesz sobie wszystko sprawdzić :)
kawa wydaje się ciekawa - szczególnie że całakomercję już znam to może warto spróbowac tej hisxpanskiej marki.
a wolicie mielic ziarna i parzyć czy kupowac gotowa zmielona kawe?
Wysłany: 2012-03-21, 10:32
ja po odstawieniu rozpuszczalnych piłam mieloną przez jakiś czas, potem spróbowałam u znajomych takiej w ziarnach mielonej tuż przed parzeniem i to zmieniło moje spojrzenie na kawę naprawdę czuć kolosalną różnicę w smaku więc jak masz możliwość (czytaj młynek) to warto spróbować :)
Teraz ostatnio występuje totalny atak na "kawy rozpuszczalne", że to "niby" śmieci, itp. A prawda jest taka, że sami nie wiemy do końca, co znajduje się w tych "prawdziwych" kawach. Jaką mamy gwarancję jakości, skoro sól przemysłowa jest jako spożywcza, a susz jajeczny zastępuje jajka... Wg mnie nie dajmy się zwariować. Co więcej... Mam w domu ekspres do kawy i moi rodzice piją tylko LAVAZZĘ... Ja nie mogę pić tej kawy, nie dość, że mi nie smakuje, ponieważ jest za mocna, to mam po niej okropne problemy żołądkowe. Także uważam, że nie ma reguły. Nawet najlepsza kawa nie zawsze się sprawdza.
_________________ Dobry wygląd jest wyrazem szacunku dla innych, a przede wszystkim dla nas samych.
ja codziennie pije kawke z Coffeeheaven. Uwielbiam z karmelem. To taki moj codzienny rytuał. Warto wstac 30min wczesniej, aby zaczac dzionek od ich kawki
Co do "śmieciowości" kawy rozpuszczalnej i sypanej, to nie wiem, czemu któryś rodzaj ma być gorszy, któryś lepszy, tak samo może być ropuszczalna bardzo złej jakości jak sypana, więc nie wiem, skąd te ataki. Wiem, że rozpuszczalna jest mocniejsza, może dlatego podrażnia Ci żołądek, pati.
Ale rozpuszczalna jest dla mnie ok... Nie mogę pić sypanej i mielonej (z ekspresu).
_________________ Dobry wygląd jest wyrazem szacunku dla innych, a przede wszystkim dla nas samych.
aurum12 Coś już napisała
Wysłany: 2012-03-26, 14:13
ja sobie nie wyobrażam życia bez kawy, piję mieloną, jak się da to świeżo zmielona. mi właśnie rozpuszczalna bardzo podrażnia żołądek, dlatego parzę sobie w ekspresie. jeśli chodzi o jakość tych kaw dostępnych na rynku to bywa roznie jak z innymi rzeczami. ale dobrej ziarnistej kawy nie zaminiełabym na najlepszą rozpuszczalną ;P a jakie marki obstawiacie w domu?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum