missbutterfly Stała bywalczyni
Wysłany: 2010-03-08, 15:54
jak sobie radzić z tłustą cerą ??
Chciałam was zapytać jakie są wasze sposoby na to, żeby skutecznie walczyć z tłustą cerą?? Czy znacie jakieś kosmetyki, albo leki, które mają działanie przeciwłojotokowe. Bo od pewnego czasu moja skóra strasznie się przetłuszcza i świeci;/ I nie wiem, co mogę w tej sytuacji zrobić jak sobie z nią poradzić. Za wszelkie odpowiedzi będę bardzo wdzięczna.
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 04 Maj 2009 Posty: 1882 Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-03-08, 18:55
Przy pielęgnacji cery tłustej należy zwracać uwagę na zmniejszenie grubości warstwy rogowej, regulację wydzielniczą gruczołów łojowych.
Stosuj peelingi (przy tej cerze można raz na tydzień nawet), serie kosmetyków matujących (o ile pamiętam AA ma fajną serie), pamiętaj też, że skóra tłusta również potrzebuje nawilżenia, tak więc nie bać się kremów nawilżających.
madziakot Coś już napisała
Wysłany: 2010-03-08, 18:59
słyszałam że przemywanie twarzy ciepłym rumiankiem pomaga tzn normalizuje cerę spróbuj :)
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 10 Sie 2009 Posty: 2305 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: 2010-03-08, 19:16
Moja siostra dostała od dermatologa zalecenia na tłustą skórę serię Vichy, i muszę powiedzieć, że gdy ją widziałam kilka miesięcy temu stan jej twarzy faktycznie się polepszył.
Także polecam Vichy
Chciałam was zapytać jakie są wasze sposoby na to, żeby skutecznie walczyć z tłustą cerą?? Czy znacie jakieś kosmetyki, albo leki, które mają działanie przeciwłojotokowe. Bo od pewnego czasu moja skóra strasznie się przetłuszcza i świeci;/ I nie wiem, co mogę w tej sytuacji zrobić jak sobie z nią poradzić. Za wszelkie odpowiedzi będę bardzo wdzięczna.
Witam
Polecam zrezygnować z kosmetyków chemiczno-syntetycznych i wypróbować naturalne kosmetyki.
Kosmetyki naturalne z zawartością czystych ekstraktów ziołowych, czystych witamin i olejków eterycznych wspomagają skórę w przywróceniu i zachowaniu jej naturalnych funkcji fizjologicznych.
Dla przykładu skóra tłusta nigdy się nie znormalizuje jeśli cały czas będziemy ją wysuszać. Naturalne kosmetyki w przeciwieństwie do kosmetyków pochodzenia chemicznego zaopatrują skórę w odpowiednią ilość tłuszczu, sygnalizując jej zarazem, iż posiada ona odpowiednią rezerwę tłuszczu i żaden z gruczołów tłuszczowych nie musi go więcej produkować.
Do mycia cery polecam ziemię wulkaniczną firmy logona, mają równiez bardzo dobry krem matujący na dzień, dostępne są w dwóch odcieniach beżowo-złotym (jasna karnacja) oraz złoto-brązowym (ciemna karnacja).
Do makijażu natomiast polecam naturalne kosmetyki mineralne.
Pozdrawiam
_________________ Kosmetyki Natury - najlepszy sklep z kosmetykami naturalnymi
www.kosmetyki-natury.eu
Moja siostra dostała od dermatologa zalecenia na tłustą skórę serię Vichy, i muszę powiedzieć, że gdy ją widziałam kilka miesięcy temu stan jej twarzy faktycznie się polepszył.
Także polecam Vichy
dołączam do Ciebie ewelynka69
ja mam skórę mieszaną na buźce i stosowałam d-tox ineov od środka i vichy żel złuszczający na czoło bo tłuste a do tego kremy nawliżające też z vichy, na razie problem zażegnany ale mam zamiar kupić sobie ten d-tox znów bo widziałam go w promocji w super pharmie - 25%
trudno jest utrzymać odpowiednie nawilżenie przy takiej cerze więc trzeba się troszkę namęczyć
Wysłany: 2010-03-09, 09:08
Moja siostra używa jeszcze toniku oprócz tego co wymieniłaś, Idacor oraz podkładu do twarzy, a jeśli nie ma tego podkładu Vichy to używa matującego Lirene i również się sprawdza:
Ja do Lirene jestem lekko uprzedzona... A to za sprawą kremu, który stosowałam przez dłuższy czas, chodzi mi konkretnie o "mus matujący" - zapach piękny, krem wydajny, ale niestety pod skórą miałam później same cysty... Niestety nie zaufam więcej tej marce <LOL>...
_________________ Dobry wygląd jest wyrazem szacunku dla innych, a przede wszystkim dla nas samych.
Wysłany: 2010-03-09, 09:58
jest wiele peelingów specjalnych do cery tłustej kiedyś też miałam ten problem i stosowałam kremy matujace i tonik do cery tłustej z eveline
Wysłany: 2010-03-09, 10:04
Ja z Lirene używam tego podkładu, bo dobrze matuje i lubię jego zapach :-)Zawsze mam na półce a mam cerę mieszaną.
A co do cyst to bardzo możliwe, często się tak zdarza, gdy kosmetyk jest źle dobrany
Wysłany: 2010-03-09, 10:07
musze przyznac że przy mojej wrażliwej cerze często mam tak ze po zastosowaniu kosmetyku mam czerwone plamy i wypryski mialam tak po lirene i niektórych kosmetykach z eveline
Ja też lubię ten podkład Lirene.
A teraz mam podkład matujący w musie z Avonu i też jest dobry, dobrze się rozprowadza i nie muszę używać pudru w ciągu dnia, wcześniej musiałam kilka razy...
Wysłany: 2010-03-10, 10:06
Jeżeli po zastosowaniu jakiegos kosmetyku masz czerwone plamy lub wysypkę to najprawdopodobniej jesteś uczulona na jakiś składnik. Do cery tłustej polecam dobry krem matujący.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum