Nie jesteś zalogowana! Zaloguj się by w pełni, bez ograniczeń korzystać z forum. Jeśli nie masz jeszcze konta, kliknij tutaj i przejdź do darmowej rejestracji.
Mapa strony
Strona Główna Forum
 Info   Szukaj    Album   Polecamy   Rejestracja   Profil   Wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: jak, kwalifikacyja, rozmowe, sie, ubrac

Jak się ubrać na rozmowę kwalifikacyją?
Autor Wiadomość
InkaForever 
Użytkowniczka
zawsze spóźniona

Wysłany: 2011-11-21, 12:18 Jak się ubrać na rozmowę kwalifikacyją?

W czym chodzicie na takie rozmowy? Co ubrać, żeby jak najlepiej się zaprezentować? Lepiej klasycznie w garniaczku, czy jednak pozwolić sobie na trochę ekstrawagancji?

valenda 
Użytkowniczka

Wysłany: 2011-11-22, 12:49 

Wydaje mi się, że stroje eleganckie-klasyczne są najlepsze na takie okazje :) Chociaż to też zależy od stanowiska o jakie się ubiegasz.

rollingme 
Coś już napisała

Wysłany: 2011-11-28, 12:32 Re: Jak się ubrać na rozmowę kwalifikacyją?

To chyba zależy na jakie stanowisko startujesz. Wiadomo, że w niektórych nic poza garniakiem nie wchodzi w rachubę. Jeśli starasz się o pierwszą pracę to ważne są też gesty i mowa ciała. Nie wiem na ile ale na pewno przyczyniają się w jakimś stopniu na odbiór kandydata. Jeśli chcesz poczytać coś więcej na ten temat ostatnio wpadła mi w ręce książka poruszająca ten temat. U nas w pracy mamy taka małą biblioteczkę do której pracownicy znoszą różne książki ( niestety nie możemy ich czytać w pracy i tłumaczyć się dokształcaniem ;) ). Ostatnio szefowa przyniosła książkę "Kultura Biznesu" ( może chciała nam coś zasugerować ;) ), autora kojarzę tylko imię Irena, taka biało pomarańczowa, wpisz w google, pewnie znajdzie. Porusza tam wątki o które pytasz ale nie tylko. Ogólnie sporo do czytania. Sam mam zamiar przeczytać jak tylko wróci do firmowej biblioteczki.

InkaForever napisał/a:
W czym chodzicie na takie rozmowy? Co ubrać, żeby jak najlepiej się zaprezentować? Lepiej klasycznie w garniaczku, czy jednak pozwolić sobie na trochę ekstrawagancji?

E-lejdis 
Użytkowniczka

Wysłany: 2011-12-02, 12:37 

Zależy o jaką pracę się starasz,ale myślę że powinnaś iść ubrana w spodniach i marynarce-to taki mój styl,trochę uniwersalny ale nie zaszkodzi. Ważne aby być ubranym stosownie do okazji.

InkaForever 
Użytkowniczka
zawsze spóźniona

Wysłany: 2011-12-07, 15:26 

E-lejdis napisał/a:
Zależy o jaką pracę się starasz,ale myślę że powinnaś iść ubrana w spodniach i marynarce-to taki mój styl,trochę uniwersalny ale nie zaszkodzi. Ważne aby być ubranym stosownie do okazji.

Tak po męsku trochę :-P ciekawe, czy rzeczywiście robisz wrażenie takiej silnej kobiety na pracodawcach. A myślisz, że musi być garniak, czy może być na przykład sukienka i marynarka?

rollingme a przypomnisz sobie autorkę? Bo google nic nie podpowiada.

rollingme 
Coś już napisała

Wysłany: 2011-12-13, 16:59 

Inka... znalazłem tą książkę, autorki nie pamiętam już dokładnie ale okładkę zapamiętałem, tu masz link z opisem :) http://ksiegarnia.pwn.pl/...ra-biznesu.html

Veronique24 
Użytkowniczka
www.promesse.pl

Wysłany: 2011-12-14, 09:54 

Wygląd, pierwsze wrażenie jest bardzo ważne, być może najważniejsze jeśli chodzi o rozmowę kwalifikacyjną. Przyjemna aparycja wpływa bardzo pozytywnie na pracodawcę i tego się nie uniknie. Jeśli jeszcze jesteś inteligenta z pewnością uzyskasz tę pracę. O ile masz ładną, proporcjonalną figurę (kobiecą - klepsydra) polecam spódniczkę ołówkową z podwyższonym stanem, białą koszulę, albo nawet zwykłą bluzkę bez nadruków i żakiet, oczywiście eleganckie buty, ale na niewielkim obcasie - musisz czuć się pewnie i stabilnie. Może spódniczka i żakiet niekoniecznie na czarno, może być grafit, szary itp. - mówię to jako osoba, która pomagała przy rekrutacji znajomemu do prywatnej, małej firmy :)

InkaForever 
Użytkowniczka
zawsze spóźniona

Wysłany: 2011-12-14, 12:36 

Veronique24 napisał/a:
Wygląd, pierwsze wrażenie jest bardzo ważne, być może najważniejsze jeśli chodzi o rozmowę kwalifikacyjną. Przyjemna aparycja wpływa bardzo pozytywnie na pracodawcę i tego się nie uniknie. Jeśli jeszcze jesteś inteligenta z pewnością uzyskasz tę pracę. O ile masz ładną, proporcjonalną figurę (kobiecą - klepsydra) polecam spódniczkę ołówkową z podwyższonym stanem, białą koszulę, albo nawet zwykłą bluzkę bez nadruków i żakiet, oczywiście eleganckie buty, ale na niewielkim obcasie - musisz czuć się pewnie i stabilnie. Może spódniczka i żakiet niekoniecznie na czarno, może być grafit, szary itp. - mówię to jako osoba, która pomagała przy rekrutacji znajomemu do prywatnej, małej firmy :)

Ja jestem raczej chudzieclem ;) myślisz, że szeroka spódnica też wchodzi w grę?

To ze wygląd ma znaczenie to chyba nie ma się co spierać. Też jako taki pracodawca, nie zatrudniłabym kogoś, kto przyszedł w dresie, to tak jakby nie traktował tej pracy poważnie.

rollingme a coś tam jeszcze przydatnego na rozmowy kwalifikacyjne znajdę? Bo dla samej instrukcji ubioru nie chce mi się kupować...

Veronique24 
Użytkowniczka
www.promesse.pl

Wysłany: 2011-12-15, 11:44 

InkaForever napisał/a:
Veronique24 napisał/a:

Ja jestem raczej chudzieclem ;) myślisz, że szeroka spódnica też wchodzi w grę?

To ze wygląd ma znaczenie to chyba nie ma się co spierać. Też jako taki pracodawca, nie zatrudniłabym kogoś, kto przyszedł w dresie, to tak jakby nie traktował tej pracy poważnie.

rollingme a coś tam jeszcze przydatnego na rozmowy kwalifikacyjne znajdę? Bo dla samej instrukcji ubioru nie chce mi się kupować...

Jeśli jesteś chudziutka to też spódniczka ołówkowa, albo długie proste spodnie - bo obcisłe byłby chyba zbyt "wyzywające" :) może daj zdjęcie tej szerokiej spódniczki, to Ci doradzimy :)

rollingme 
Coś już napisała

Wysłany: 2011-12-15, 15:22 

W zasadzie cała książka zawiera informacje na ten temat, nieraz nie bezpośrednio w odniesieniu do rozmowy kwalifikacyjnej ale jak najbardziej można te zachowania stosować na rozmowie, tak więc praktycznie cała książka może okazać się pomocna. O samym ubiorze też jest naprawdę sporo.

InkaForever napisał/a:

InkaForever 
Użytkowniczka
zawsze spóźniona

Wysłany: 2011-12-19, 16:42 

Próbowałam zrobić zdjęcie spódnicy, ale niewiele widać. Z kroju wygląda tak, jak ta, tyle, że jest czarna:

Myślicie, że ok?

rollingme czyli tak ogólnie warto kupić?

Agnesska 
Coś już napisała

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2011-12-20, 13:24 

InkaForever napisał/a:
Próbowałam zrobić zdjęcie spódnicy, ale niewiele widać. Z kroju wygląda tak, jak ta, tyle, że jest czarna:
Obrazek

Myślicie, że ok?

Według mnie ta spódnica jest dobra, ale na eleganckie przyjęcie. Ja osobiście unikałabym na rozmowie o pracę błyszczących materiałów, odsłoniętych palcy i obszernych, szeleszczących spódnic. Myslę, ze dobrym wyjsciem jest elegancka ołowkowa, ale niekoniecznie czarna. Za to grafit tak :-)

rollingme 
Coś już napisała

Wysłany: 2011-12-20, 16:44 

InkaForever napisał/a:

Tak, znajdziesz tam mnóstwo informacji potrzebnych w sytuacjach o których piszesz

InkaForever 
Użytkowniczka
zawsze spóźniona

Wysłany: 2011-12-27, 11:15 

Dzięki wszystkim za rady, jutro mam wolne, więc chyba wybiorę się na zakupy, rozejrzeć się za nową spódnicą i "Kulturą biznesu". :)

rollingme 
Coś już napisała

Wysłany: 2011-12-27, 18:10 

Udanych łowów ;) Daj znać za jakiś czas czy książka się przydała :D

Odpowiedz do tematu