Nie wiem ja pomóc mojej przyjaciółce, przy naszej po świątecznej rozmowie przyznała mi się do dość intymnego problemu , a mianowicie kiedy ćwiczy na fitnessie, tak np.biegnie, ćwiczy-wiadomo to zdarza jej się popuścić mocz , oczywiście ja się spotkałam z czymś takim pierwszy raz, bo myślałam ,że zdarza się to tylko małym dzieciom, ale najwyraźniej taki problem też istnieje...nie wiem jaj jej pomóc, co jej doradzić...może macie jakieś pomysły-myślę ,że jest to na tyle trudny temat,że nie mogę jej z tym zostawić.
Powinna iść z tym do lekarza - urologa i niech poćwiczy zwieracze. Takie chwilowe wstrzymywanie moczu jak jej się bardzo chce ( długotrwałe jest niezdrowe).
_________________ „Jeśli okazja wzywa Cię po imieniu, nietaktem byłoby nie odpowiedzieć”
Hm, ja jak słysze, że ktoś ma tego typu problemy to widze dziewczynę w biodrówkach z króciutką spódniczką z nerami na wierzchu. Moze wynika to z tego, ze do mnie do apteki przychodzą własnie takie osoby prosząc o coś na tego typu dolegliwości.
Ale... moge sie mylić w tym przypadku.
Najlepiej pójśc do lekarza, oczywiście ale może najpierw spróbować ćwiczenie mięśni, polecam świetny artykuł http://www.resmedica.pl/zdart40110.html oraz żórawine :)
nietrzymanie moczu to częsty problem kobiet, nie ma sie czego wstydzić
Każda ma z Was rację...
ja też jak widzę dziewczyny z gołymi nerkami to robi mi się zimno...ale to nie taki przypadek, a wiecie może coś na temat pęcherza nadreaktywnego? bo właśnie o tym usłyszałam i może to jest to??
niby problemy z nietrzymaniem moczu jest "normalnością" u kobiet ale wcześniej on jakoś nie rzucał mi się w oczy!!!
Ćwiczenia kegla dają efekt, ale nie zawsze pomagają niestety...często tak się zdarza po porodach lub ta przypadłość maja kobiety po 45 roku życia. Dobre efekty moga dawać ćwiczenia na siłowni, chodzi o wytrzymałość mięśniową. Wato poradzić sie lekarza.
_________________ Lekarstwem na przyzwyczajenie jest inne przyzwyczajenie
Ale o jakich ćwiczeniach myślisz???
A parcia naglące to nagła, niepohamowana potrzeba oddania moczu, spowodowana nieprawidłowymi skurczami pęcherza, pojawiającymi się w trakcie jego wypełniania, które występują u wielu kobiet jak się okazuje. :(
Zgadzam się ! Nie ma co cudować z ćwiczeniami, tabletkami czy domowymi sposobami tylko niech zasuwa do lekarza, żeby nie daj Bóg, nie przerodziło się to w większy problem
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 04 Maj 2009 Posty: 1882 Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-05-17, 10:32
Nietrzymanie moczu
Cytat:
Leczenie
Choroba rozwija się z różnym nasileniem. W niektórych przypadkach w początkowej fazie nie pojawiają się żadne dolegliwości, inni pacjenci narzekają na bardzo silny ból. Wśród objawów, jedne mijają zaraz po rozpoczęciu terapii, inne pozostają aż do jej zakończenia.
Przed podjęciem leczenia konieczny jest dokładny wywiad lekarski i badania, w celu diagnozy stosuje się m. in. badanie ogólne, posiew moczu, stężenie kreatyniny i mocznika w surowicy krwi, USG, a także specjalistyczne badanie urodynamiczne i radiologiczne.
Od rodzaju choroby zależny jest sposób leczenia, stosuje się leczenie zachowawcze (nieoperacyjne) lub chirurgiczne. W ramach tego ostatniego wykonywane są: plastyka krocza, pochwy lub cewki moczowej oraz (u mężczyzn) częściowa lub całkowita resekcja gruczołu krokowego (w przypadku gdy nastąpił przerost).
Jeśli chodzi o leczenie nieoperacyjne, np. przy wysiłkowym nietrzymaniu moczu, stosuje się farmakoterapię, fizykoterapię oraz ćwiczenia.
W farmakoterapii zalecane są leki hormonalne, przy nadreaktywności pęcherza moczowego, poleca się także leki antycholinergiczne. Fizykoterapia obejmuje m. in. elektrostymulację oraz zabiegi z wykorzystaniem pola magnetycznego. Jeśli chodzi o ćwiczenia, zalecane są te, które mają na celu wzmocnienie mięśni miednicy - kinezoterapia obejmuje m. in. ćwiczenie mięśni Kegla: polega na zaciskaniu mięśni pochwy i odbytu na ok. 8-10 sekund i powtarzaniu tej czynności w krótkich odstępach czasu przez co najmniej 20 minut. Wzmocnione i bardziej elastyczne mięśnie zapobiegają opuszczaniu się narządów i wysiłkowemu nietrzymaniu moczu, ale również zwiększają też satysfakcję seksualną obojga partnerów. Po nabyciu umiejętności napinania mięśni, specjaliści dobierają indywidualny zestaw ćwiczeń do rodzaju i stopnia nasilenia schorzenia.
Pacjentom cierpiącym z powodu nietrzymania moczu poleca się:
- opróżnianie pęcherza zaraz, po odczuciu parcia;
- noszenie ubrań łatwo dających się zdjąć w nagłej potrzebie oddania moczu;
- zapewnienie sobie łatwego dostępu do toalety;
- unikanie alkoholu i kofeiny;
- nie spożywanie napojów na około 2 godzin przed pójściem spać;
- ćwiczenie mięśni Kegla;
- przy nasilonych objawach choroby używanie pieluchomajtek;
Profilaktyka
Wśród działań profilaktycznych specjaliści polecają:
- unikanie infekcji dróg moczowych;
- zachowywanie higieny: mycie narządów płciowych każdego dnia, mycie rąk przed stosunkiem seksualnym;
- regularne oddawanie moczu;
- ograniczenie spożycia produktów zawierających alkohol i kofeinę;
- aktywność fizyczną i walkę z nadwagą;
- zbilansowaną dietę bogatą w błonnik i witaminy;
[ Dodano: 2009-06-01, 05:49 ]
Vesicare czy nazwa tego leku coś Wam mówi? właśnie kumpeli przepisał ten lek lekarz i pierwszy raz spotkałyśmy się nazwą.
[ Dodano: 2009-06-29, 05:37 ]
Vesicare -czy któraś z Was się spotkała??? Jakie macie zdanie na jego temat?
Witam. Moja mama miała ten problem z nietrzymaniem moczu. Można ćwiczyć mięśnie kegla, to na pewno nie zaszkodzi, ale warto zastosować naturalny preparat FEMURIN. Można go dostać w aptece bez recepty. Moja mama stosuje go od trzech miesięcy i jest zadowolona. Naprawdę pomaga!!! Problem zdecydowanie się zmniejszył
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum