Nie jesteś zalogowana! Zaloguj się by w pełni, bez ograniczeń korzystać z forum. Jeśli nie masz jeszcze konta, kliknij tutaj i przejdź do darmowej rejestracji.
Mapa strony
Strona Główna Forum
 Info   Szukaj    Album   Polecamy   Rejestracja   Profil   Wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: nie, przytyc

Jak nie przytyć w święta
Autor Wiadomość
Anula 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 11 razy
  Wysłany: 2009-12-20, 21:51 Jak nie przytyć w święta

Świąteczne spotkania to okazja by wspólnie spędzić czas z rodziną, ciesząc się wyjątkową atmosferą i celebrując posiłki. Może czas zmienić zwyczaje - inaczej jeść i więcej się ruszać.

Święta to okazja do jedzenia ulubionych przysmaków. Na dodatek w dużych ilościach. Poniżej tradycyjna lista polskich potraw świątecznych (nie tylko wigilijnych). Warto przyjrzeć się im z bliska. Są wśród nich dania lekkie i niskokaloryczne oraz ciężkostrawne i tuczące. Zanim usiądziesz do stołu, sprawdź, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia, a których lepiej unikać. Dla zdrowia i dobrej sylwetki.

legenda:
* * * * * MOŻESZ JEŚĆ, ILE CHCESZ
* * * * JEDZ, BYLE NIE ZA DUŻO
* * * MOŻESZ, ALE NIE MUSISZ
* * WYSTARCZY SPRÓBOWAĆ
* LEPIEJ SOBIE DARUJ

1. Bakalie * * * *
Oprócz witamin i minerałów (beta-karoten, magnez, żelazo) zawierają dużo błonnika i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Są szczególnie cenne w świątecznej diecie, bo mogą obniżać cholesterol. Mimo właściwości zdrowotnych, bakalie są bardzo kaloryczne.

* około 300 kcal w 100 g
* tłuszcz: 15 g
* białko: 20 g
* węglowodany: 40 g

2. Pierogi z kapustą i grzybami * * *
Choć mają warzywny farsz, to często polewa się je tłuszczem, a to sprawia, że są dosyć ciężkostrawne.

* 190 kcal
* tłuszcz: 10,3 g
* białko: 5,2 g
* węglowodany: 21,9 g

3. Karp smażony *
To jedna z najbardziej tłustych potraw na wigilijnym stole. Zjedz go z chrzanem, który rozbija tłuszcz na małe kulki i ułatwia jego trawienie.

* 170 kcal
* tłuszcz: 7 g
* białko: 18 g
* węglowodany: 9 g

4. Karp w galarecie * * * *
Ma zdecydowanie mniej tłuszczu niż smażony. Żelatyna zawarta w galarecie wzmacnia kości, włosy i paznokcie, natomiast potas reguluje ciśnienie. Uważaj tylko, żeby nie przesadzić z solą.

* 137 kcal
* tłuszcz: 2,9 g
* białko: 26 g
* węglowodany: 2,1 g

5. Barszcz czerwony * * * * *
To cenne źródło antyoksydantów, które mogą obniżać ryzyko raka. Potrawy z buraków regulują ciśnienie, oczyszczają krew, a także pobudzają krążenie i przemianę materii.

* 46 kcal
* tłuszcz: 0,3 g
* białko: 1,8 g
* węglowodany: 9 g

6. Śledź w oleju * * *
Jest ciężkostrawny. Ma dużo tłuszczu i soli. Może nie tylko zaszkodzić wątrobie, ale i podnieść ciśnienie. Zawiera jednak sporo jodu.

* 301 kcal
* tłuszcz: 26,5 g
* białko: 16,4 g
* węglowodany: 0 g

7. Indyk pieczony * * * * *
Znakomite lekkostrawne danie; zwłaszcza polecane osobom z chorym żołądkiem. Dodając do niego sos z żurawin lub czerwonych borówek, wzbogacisz potrawę w witaminę C.

* 130 kcal
* tłuszcz: 6,5 g
* białko: 18,4 g
* węglowodany: 0 g

8. Schab ze śliwką * * * *
Jedna z najchudszych potraw z wieprzowiny. Suszone śliwki zawierają dużo błonnika, który ułatwia trawienie i sprzyja odchudzaniu. Natomiast czerwone mięso jest cennym źródłem żelaza.

* 260 kcal
* tłuszcz: 16 g
* białko: 28 g
* węglowodany: 10 g

9. Kutia * *
To prawdziwa bomba kaloryczna! Ma jednak sporo błonnika.

* 420 kcal
* tłuszcz: 28 g
* białko: 11 g
* węglowodany: 30 g

10. Sałatka jarzynowa * * * *
Warzywa zawierają sporo witamin i minerałów (m.in. witaminę A, potas i magnez). Ale dodatek majonezu sprawia, że sałatka ma dużo kalorii. Jeśli zrobisz ją sama, zastąp połowę majonezu jogurtem.

* 92 kcal
* tłuszcz: 16,5 g
* białko: 2,9 g
* węglowodany: 11 g

11. Makowiec * *
To kolejna bomba kaloryczna. W dodatku bardzo ciężkostrawna. Zdecyduj się: albo kutia, albo makowiec. Możesz go też odchudzić zdejmując lukier.

* 365 kcal
* tłuszcz: 22 g
* białko: 10 g
* węglowodany: 32 g

12. Kompot z suszonych owoców * * *
Suszone owoce mają dużo błonnika, którego zwykle brakuje w świątecznej diecie. Kompot z suszu wspomaga trawienie i reguluje ciśnienie krwi. Jest jednak kaloryczny.

* 278 kcal
* tłuszcz: 1,3 g
* białko: 2,5 g
* węglowodany: 71 g

Podczas jedzenia
1. Nie głódź się przez cały dzień, bo podczas wieczerzy będziesz jadła bez ograniczeń. Traktuj ten posiłek, jako wystawną kolację, ale nie zapominaj o lekkim śniadaniu i obiedzie.
2. Skosztuj wszystkich tradycyjnych potraw, jeśli masz na nie ochotę, ale z umiarem. Delektuj się nimi. Pamiętaj, trawienie zaczyna się już w ustach.
3. Nakładaj na talerz małe ilości. Jeśli talerz będzie równie mały, będziesz miała wrażenie, że zjadasz dużo.
4. Zacznij jedzenie od potraw, które lubisz najbardziej. Gdy twój żołądek się nasyci, a ty jeszcze będziesz miała przed sobą do skosztowania kolejne dania, łatwiej ci będzie zrezygnować z tych mniej lubianych. Zjesz mniej.
5. Dodawaj do potraw chrzan i ćwikłę, które ułatwiają trawienie. Wysokokaloryczne mięsiwa, będą lżejsze.
6. Zjedz deser z kawą. Dzięki cukrom i kofeinie tłuszcze zostaną szybciej strawione.
7. Nie próbuj wszystkich ciast i ciasteczek od razu. Każdego dnia dozuj sobie tę przyjemność w małych porcjach.
8. Doprawiaj potrawy pieprzem i ziołami, a zrezygnuj z soli. Zatrzymuje wodę w organizmie.
9. Pod koniec dnia wypij filiżankę mięty lub zielonej herbaty. Warto też wybrać się na wieczorny spacer po okolicy, aby spalić nagromadzone kalorie.
10. Pij wodę mineralną, a z alkoholi - czerwone wino, ale także w małej ilości (wystarczy jedna lampka). Likiery, ajerkoniaki i grzane piwo są wysokokaloryczne.

Święta to czas jedyny w swoim rodzaju. Rodzinna atmosfera i wspaniałe, domowe jedzenie, sprzyjają radosnemu biesiadowaniu i kosztowaniu coraz to nowych specjałów. Nie odmawiaj sobie tej przyjemności, ale zachowaj zdrowy rozsądek i umiar. Niedosyt jest zawsze lepszy niż przesyt, a dobrego samopoczucia na pewno nie osiągniesz, gdy będzie cię bolał z przejedzenia brzuch. Pamiętaj, że za kilka dni Sylwester...

Źródło: www.vita.pl www.polki.pl

ewelynka69 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2009-12-20, 22:13 

Złote i święte porady :-D
Z pewnością każdej o każdemu z nas się przydadzą, żebyśmy po świętach nie mieli wyrzutow sumienia:-)

pati 
pati

Pomogła: 23 razy
Wysłany: 2009-12-21, 09:40 

Hehe :) Temat na czasie... Ja np. w ogóle karpia nie jem, nie cierpię :/ męczy mnie wybieranie ości :/ ;)

Joan 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2009-12-21, 09:45 

pati napisał/a:
Hehe :) Temat na czasie... Ja np. w ogóle karpia nie jem, nie cierpię :/ męczy mnie wybieranie ości :/ ;)

to tak jak mnie ;-)

co do tycia to zawsze mnie irytuje że ludzie mówią ile utyl iw święta, a przecież wystarczy jeść mniej tak jak zwykle a nie za dużo. jak ktoś się objda nadmiernie na co dzień to w święta tez nie odpuści i utyje nawet w wakacje na urlopie jak je za dużo cały rok.

ja na szczęście zbyt dużego żołądka nie mam inie dojde do 380 kg :lol:

aagnieszkaa1 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2009-12-21, 21:44 

Ja jedzenia sobie nie żałuję ;)
Święta to okazja do spróbowania czegoś nowego ;-)

ewelynka69 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2009-12-21, 21:52 

No i dlatego ja w święta robię sałatkę z kurczakiem i ananasem z przepisu Anuli :-P

Anula 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2009-12-21, 22:12 

Ja też ją robię ;D pyszna jest :]

dla przypomnienia (aagnieszkaa1 podała trochę inny przepis niż ja znam)

Sałatka z ananasa

ananas z puszki (kroimy w kostkę)
kukurydza
słoiczek selera
pierś z kurczaka (ugotowaną kroimy w kostkę)
majonez
sól, pieprz - do smaku
można też dodać trochę jogurtu naturalnego ;] będzie mniej kaloryczna ;P

valdi 
Stała bywalczyni

Wysłany: 2009-12-23, 11:00 

Joan napisał/a:
pati napisał/a:

to tak jak mnie

Nie ma nic lepszego niż karp smażony na chamskim, głębokim oleju 8-) A dłubanie ości to tradycja ;-)

pati 
pati

Pomogła: 23 razy
Wysłany: 2009-12-23, 21:16 

Niby tak, ale po prawie całym dniu głodówki, wolę się najeść, niż mieszać paluszkami w ościach :D...

Anula 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2009-12-23, 21:49 

Pewnie, że tradycja :P tylko ja z niej nie korzystam, bo karpia nie jem ;D zresztą jest tyle innych pyszności ;D bez ości

Agusia77 
Beauty Forum TEAM
www.photoblog.pl/aagusia77

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2009-12-23, 21:53 

Ja też karpia nie jem, bo nie lubię:P
Zrobiłam już dzisiaj rybę po grecku:D
Ja się z jedzeniem w święta nie zamierzam ograniczać, będę jeść tyle ile mam ochotę:)

UlaPlus 
Gaduła ;)

Wysłany: 2009-12-28, 11:20 

oj uwielbiam karpia..
najlepiej żeby nie przytyć to nie wchodzić na wagę i przez i po świętach :D

Anula 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2009-12-28, 14:57 

UlaPlus napisał/a:
najlepiej żeby nie przytyć to nie wchodzić na wagę i przez i po świętach :D

Chyba, żeby się nie przerazić ;)

aagnieszkaa1 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2009-12-28, 17:00 

Święta, święta i po świętach. U mnie waga jaka była taka jest ;)

leelo 
Beauty Forum TEAM
[*][*][*][*]

Wysłany: 2010-01-02, 23:56 

valdi napisał/a:
Nie ma nic lepszego niż karp smażony na chamskim, głębokim oleju 8-) A dłubanie ości to tradycja ;-)

zgadzam się w stu procentach, a kalorię z karpia spalimy mozoląc się z wydłubywaniem ości :lol: :lol: :lol:

dla mnie nie ma opcji, żeby nie przytyć w święta, za dużo smakołyków ;-) szczególnie, że Boże Narodzenie i Wielkanoc (to też święta ;-) ) to jedna z niewielu okazji, żeby podjeść, bo gotowanie u mnie ogranicza się do kanapek, zupy i kurczaka od czas do czasu :-) sama nie zrobię sobie pysznej sałatki z kurczaczkiem, ani takiego pysznego bidżysiku, jaki robi moja mama, ani barszczyku autorstwa mojej babci oraz jej cudownej, cudownej szarlotki i takiego ziołowego, ziołowego schabiku ze śliwką i paszteciku....

mmm, ale sobie narobiłam smaka :shock:

Odpowiedz do tematu