Nie jesteś zalogowana! Zaloguj się by w pełni, bez ograniczeń korzystać z forum. Jeśli nie masz jeszcze konta, kliknij tutaj i przejdź do darmowej rejestracji.
Mapa strony
Strona Główna Forum
 Info   Szukaj    Album   Polecamy   Rejestracja   Profil   Wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: dzieci, imie, imiona, tradycja

Imiona dla dzieci
Autor Wiadomość
leelo 
Beauty Forum TEAM
[*][*][*][*]

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2010-10-17, 18:18 Imiona dla dzieci

co sądzicie o nadawaniu dzieciom zagranicznych imion :?: już nawet nie tylko amerykańskich, ale także japońskich :?: i czy kierujecie lub kierowałybyście się w nadawaniu imion swoim dzieciom zdaniem rodziny czy przyjaciół albo nadawałybyście imiona członków swojej rodziny, np. dziadków :?: oraz co sądzicie o teorii, że dziecko samo sobie przynosi imię, czyli opcji, żeby Wasze dziecko miało urodziny i imieniny w tym samym dniu :?:

jak Wy nazwałyście lub nazwałybyście w przyszłości swoje córki lub synów :?:
ja chciałabym miec trójkę i w zależności od płci nazwałabym je: Natalia, Alicja, Gabriela oraz Jakub, Michał i Grzegorz. Bardzo podoba mi sie też imię Leopold, Ignacy oraz Apolonia :-)

Agusia77 
Beauty Forum TEAM
www.photoblog.pl/aagusia77

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2010-10-17, 18:40 

Zagraniczne, takie wymyślne imiona mi się nie podobają. Córeczkę chcę nazwać Julianna, po babci, a synka obojętnie, niech mąż wymyśli :D byle jakoś normalnie...

leelo 
Beauty Forum TEAM
[*][*][*][*]

Wysłany: 2010-10-17, 19:01 

a Juliannę jak byście zdrabniali :?: do Julii albo Julki :?: czy wcale :?:

z męskich imion podoba mi się jeszcze Mateusz :roll:

Agusia77 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2010-10-17, 22:36 

Julka:)
Właśnie też tak myślalam ze Mateusz fajne imie, ale mam juz kilku malych Mateuszków w rodzinie... Z resztą imię dla chlopca moze wybrac facet:)

Paulinaa 
Powieściopisarka

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2010-10-18, 07:28 

my wybralismy imie Jakub - najbardziej popularne teraz w kraju. Kubusiow jest naprawde duzo, ale nie wyobrazalismy sobie Kamila albo Tomka :) dla dziewczynki wybralismy imie: Gabrysia :)

milenka 
Gaduła ;)

Wysłany: 2010-10-18, 10:55 

Ja bylam ostatnio na zakupach i jakas pani akurat wolała swojego małego synka po imieniu. Jego imie jak dla mnie bylo tragiczne- Braian (nawet nie wiem czy dobrze napisałam) ja w życiu swojego dziecka takim imieniem nie oszpecila

ewelynka69 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2010-10-18, 10:59 

Ja myślę, że rodzice teraz bardzo krzywdzą dzieci. Podążają za moda i nadają im imiona, których dzieci będą się w przyszłości wtydzieć :-/ Bo na przykład gdy małego chłopczyka ktoś nazywa Hipolit to po prostu oni go krzywdzą. Co to dziecko będzie przeżywało w szkole, a zdrobnienie to chyba "Hipcio"...
Mój rocznik '89 to masakryczne przepełnienie takich imion jak: Łukasz, Kamil, Ewelina, Karolina i Magdalena. Wszędzie, w każdej klasie, na każdym etapie mojego nauczania, te imiona powtarzały się przynajmniej dwukrotnie. Imiona oklepane, ale dzięki Bogu nie krzywdzące. Co prawda nie lubię swojego imienia, ale nie muszę wymawiać go po cichu i w pośpiechu :-D

Jeśli będę miała kiedyś dzieci, to nie będę sugerowała się opinią znajomych przy nadawaniu imienia. Mam już kilka typów dla dziewczynki: Oliwia, Wiktoria, Julia, Kornelia, Aleksandra, a dla chłopczyka: Wiktor :mrgreen:

nefreteteee 
Początkująca

Wysłany: 2010-10-18, 11:06 

Jeśli kiedyś będe miała córeczkę chciałabym dac jej na imię Michalina - Michaśka, Julka lub Majka. A jeśli to będzie chłopiec to sama jeszcze nie wiem.. może Oliwier lub Adaś(ko) ;) . Trzeba będzie się jeszcze zastanowić :)

aagnieszkaa1 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2010-10-18, 15:38 

Dla dziewczynki podoba mi się imię Olimpia. Miałam tak sobie dać do bierzmowania jednak wstydziłam się i takie tam co ludzie powiedzą... Wiecie jak to jest. Mi się osobiście to imię bardzoooo podoba, jednak spotykam się z różnymi opiniami na temat tego imienia. Jest ono niespotykane i ładne (jak dla mnie). Imię dla dziewczynki? Dominika... Ładne (to imię wybrałam do bierzmowania). Co do chłopców to nasuwają mi się takie imiona jak: Dominik oraz Oskar. Podoba mi się również Gracjan, ale dziecka bym tak nie nazwała.... ;-)

Agusia77 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2010-10-18, 19:42 

Tak naprawdę obojętnie jakie imię damy dziecku byle nie był to jakiś śmieszny wynalazek :D ważne żeby imię było NORMALNE!

ewelynka69 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2010-10-18, 20:42 

Agnieszkaa1, Oskar i Gracjan to piękne imiona :-D
Oscar Wilde, tak mi się skojarzyło, uwielbiam jego złote myśli :mrgreen:

Anula 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 11 razy
Wysłany: 2010-10-18, 21:24 

Ja osobiście nie myślałam nad imionami ;D ale dla chłopca podoba mi się Wiktor i ostatnio Antoś ;D

pati 
pati

Pomogła: 23 razy
Wysłany: 2010-10-18, 21:27 

Antoś jest fajne :)

Paulinaa 
Powieściopisarka

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2010-10-19, 07:29 

moim zdaniem wybor imion to wazna sprawa :) trzeba pamietac ze imie mamy na cale zycie. ja gdybym sie urodzila chlopcem mialabym na imie Donat :) [wymysl mojego taty], mysle ze delikatnie czulabym sie skrepowana przedstawiajac sie nowym znajomym. dlatego tez uwazam ze imie typu Emanuela [imie mojej kolezanki ze studiow] czy Andżelika [co tak naprawde kojarzy sie kazdemu z Bog wie jaka pieknoscia] alko Brajan to moga byc krzywdzace imiona.

A Antoś to piekne imie. Ja po cichu chcialam Antosia zamiast Kubusia, ale mojemu mezowi [nie wiem skad on ma takie skojarzenia] Antos kojarzyl sie ze wszami i brudem :)

ewelynka69 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2010-10-19, 10:23 

A ja też tak mam, że każde imię mi się z czymś kojarzy ;-)
I zdarzało się tak, że np. znałam 5 osób o tym samym imieniu, i każda z nich była obdarzona tymi samymi cechami charakteru :-/

Odpowiedz do tematu