a ja słyszalam, że to ściema z tą dużą ilością wody na siłę. powinno się pić wtedy, jak się jest spragnionym a nie częściej, bo to nic nie daje. ja piję pewnie tak ze 2-2,5l dziennie, bo kawa, zielonka, czerwonka i butelka 1,5 l wody, stojąca na biurku...
_________________ kocham Cię i tęsknię - na pewno wiesz, jak bardzo...
@Ewelynka69, @Aaagnieszkaa1, @ElizaSch, @Anula , @Leelo: Ilość wody, jaką powinno się wypijać dziennie jest inna dla każdego. Zależy od stylu życia, wieku. Jeśli chcecie obliczyć ile wody powinniście wypijać, pomoże Wam w tym wodny kalkulator. Znajdziecie go tu: wodnykalkulator. I jak wyniki?
Za duża ilość wody, może nawet zabić człowieka. Oglądałam kiedyś dokument z "najdziwniejszymi rodzajami śmierci''. Babka przez 2h wypiła 8l wody i zmarła. Pod wpływem nadmiernej ilości płynu, uszkodzony został rdzeń, o ile się nie mylę.
_________________ Dobry wygląd jest wyrazem szacunku dla innych, a przede wszystkim dla nas samych.
z kalkulatora wyszło mi, że piję odpowiednio, ale nie podoba mi się informacja o tym, że podobno tracimy dziennie 2,7l wody - dobrze to odczytałam nie za dużo tego trochę jak na jeden dzień
[ Dodano: 2011-08-20, 15:05 ]
pati napisał/a:
Za duża ilość wody, może nawet zabić człowieka. Oglądałam kiedyś dokument z "najdziwniejszymi rodzajami śmierci''. Babka przez 2h wypiła 8l wody i zmarła. Pod wpływem nadmiernej ilości płynu, uszkodzony został rdzeń, o ile się nie mylę.
też słyszałam, że tak się może zdarzyć, ale przy wypiciu bardzo dużej ilości wody w stosunkowo krótkim czasie. to już trzeba mocno przesadzić praktycznie na raz, a raczej my rozkładamy to sobie wszystko na cały dzień.
_________________ kocham Cię i tęsknię - na pewno wiesz, jak bardzo...
Ja ogólnie w ciągu całego dnia wypiję 2l, ale PŁYNÓW (herbata, kawa, soki, itp.), ale gdybym np. prócz herbaty i kawy miała dodatkowo wypić 2l wody niegazowanej, naprawdę miałabym problem. Nie lubię pić na siłę, czuję, że mam przepełniony żołądek i bezustannie chce mi się siku :P.
_________________ Dobry wygląd jest wyrazem szacunku dla innych, a przede wszystkim dla nas samych.
Muszę przyznać, że jestem pozytywnie zaskoczony ilością wody jaką pijecie!
pati, wspomniałaś o ciekawym przypadku, ale tak jak napisała Anula - we wszystkim należy zachować umiar i wierzę, że nikt z nas podobnych prób nie będzie podejmować. Odrobina zdrowego rozsądku przydaje się nawet przy piciu wody.
Leelo, faktycznie tracimy takie ilości wody w ciągu dnia, ale około 40% wydalamy nieświadomie, poprzez skórę i proces oddychania. Jednak Twoje 2,7 litra wydaje się być i tak niewielkie, gdy zestawimy je z ilością wody, jaką niektórzy potrafią tracić podczas intensywnego wysiłku fizycznego - nawet do 2 litrów na godzinę!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum