Nie jesteś zalogowana! Zaloguj się by w pełni, bez ograniczeń korzystać z forum. Jeśli nie masz jeszcze konta, kliknij tutaj i przejdź do darmowej rejestracji.
Mapa strony
Strona Główna Forum
 Info   Szukaj    Album   Polecamy   Rejestracja   Profil   Wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: help, placki

Help placki!
Autor Wiadomość
artek 
Początkująca

Wysłany: 2009-12-28, 22:06 Help placki!

Cześć dziewczyny :)

Słuchajcie mam straszny kłopot a moje męskie ego nie pozwala mi się przełamać i wybrać do salonu kosmetycznego. :oops:
Od jakiegoś czasu borykam się z pewnym problemem. Na czole wyskakują mi "placki"!
A dokładniej takie opuchlizny jakbym sobie nabił guza. Niestety żadne zderzenie z ciężarówką nie miało miejsca a pod skórą wyczuwalny jest jakby syfek... Nie da się z tym wyjść na ulicę bo wygląda to masakryczycznie. Dobrze że jest zima i mogę nosić czapę jak się pojawi to dziadostwo. Powiedzcie mi co to może być, dlaczego powstaje i najważniejsze jak się tego szybko i sprawnie pozbyć!

Dodam że próbowałem to wgnieść ale za cholerę nic nie idzie. Tylko troszkę ( w zasadzie znikome ilości )przezroczystej wydzieliny. fujjjjj...

Jestem zdesperowany help!

pati 
pati

Pomogła: 23 razy
Wysłany: 2009-12-28, 22:13 

A dużo masz tego na twarzy, czy to występuje jedna grudka obok drugiej?

artek 
Początkująca

Wysłany: 2009-12-28, 22:18 

To pojawia się "solo". Jeden placek przeważnie o kształcie kolistym mniej więcej centralnie na czole. Do złudzenia przypomina guza. Średnica 2,5 - 3cm ... Nawet znajomi jak mnie z tym czymś widzą to się pytają w co tak przypierniczyłem.
Na środku nie ma nawet najmniejszego zaczerwienia co sugerowałoby że to jest syf. Mimo wszystko przy naciśnięciu tego czuje że "coś twardszego tam jest".

Tak się składa że mam takiego od dwóch dni na czole. ( co mnie zmotywowało żeby wreszcie poszukać odpowiedzi co to jest...) Smarowałem to od dwóch dni maścią ichtiolową "bo może coś wyciągnie" tak mi google podpowiadało.. ale nic się nie dzieje.

pati 
pati

Wysłany: 2009-12-28, 22:22 

A czy miałeś kiedykolwiek problemy z trądzikiem? Świecisz się w strefie T, czyli czoło, nos i broda?

artek 
Początkująca

Wysłany: 2009-12-28, 22:31 

Problemy z trądzikiem.... hmmm super szczególnych to nie. Pamiętam że zawsze dawałem sobie z tym radę. Troszkę trądziku miałem, ale to był przejściowy okres. Te wszystkie myjki typu clearasil całkiem dobrze działały. Nie miałem czegoś takiego. Teraz to jedyne od czasu do czasu z twarzy gdzieś mi się zdarzy mieć jakiegoś "suchego" dziada który wychodzi nie pozostawiając śladu.

Czy się świece. hmmm nie wydaje mi się żeby jakoś bardzo. Fakt że czasami skórę mam "tłustawą" ale przemyje mydełkiem i jest git. Nigdy mi to jednak nie przeszkadzało więc myślę że nie mam z tych problemów a o higienę staram się dbać jak najlepiej.

Anula 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 11 razy
Wysłany: 2009-12-28, 22:36 

artek napisał/a:
przemyje mydełkiem

Nie myj twarzy mydłem, bo Ci wysuszy. Lepiej jakimś żelem. A co do Twojego problemu, ostatnio coś mi takiego wyskoczyło na brodzie, nie można wycisnąć było, twarde, wypukłe, nie ruszałam, przemywałam tonikiem z Ziaji aloesowym i takim żelem punktowym, dzisiaj tylko wyczuwam pod palcem, prawie zniknął.

pati 
pati

Wysłany: 2009-12-28, 22:37 

Nie myj mydłem zwykłym, bo przesuszysz sobie buzię. Clearasil zawiera alkohol, więc również ostrożnie. Jeżeli z tych guzków coś Ci wycieka, to natychmiast musisz skonsultować się z dermatologiem... Bo to mogą być niepokojące zmiany skórne...

artek 
Początkująca

Wysłany: 2009-12-28, 22:50 

Skonsultowałem się teraz z babcią telefonicznie bo ona to ma na wszystko sposób... To co powiedziała mi przez telefon że zapycha mi się coś w skórze i "łój się" zbiera hahah

Zaleciła ziele skrzypu bo podobno reguluje pracę skóry według niej... I mam sobie robić z tego kompresy... Tylko ciekawe w której aptece dostanę taki wynalazek ;d

Już nie długo sylwester mam dwa dni żeby się pozbyć tego dziadostwa.... fuck...

ps. Pati nic mi się z tego nie sączy. To chyba powód do radości :)

Nie będę tego dotykał, unikał mydła(stosował substytuty) i ostrożnie obchodził się z kosmetykami na bazie alkoholu :)

Dzięki za pomoc, którą już otrzymałem i być może za tą którą ktoś jeszcze dorzuci.
Żeby ten temat nie wyglądał jak spam zdesperowanej osoby, napiszę jak mi idzie walka z tym czymś i co pomogło ( o ile to nastąpi )
Może kiedyś komuś się to przyda! Jeszcze raz wielkie dzięki. Pozdrawiam Was gorąco! ;)

Anula 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 11 razy
Wysłany: 2009-12-28, 23:27 

Napisz koniecznie, czy pomogło i w razie innych problemów (oczywiście mam nadzieje, że ich nie będzie) śmiało pisz. Pozdrawiam :)

soffie 
Stała bywalczyni
soffie

Wysłany: 2009-12-30, 00:45 

To nadmiar łoju zamknięty pod skórą do tego dochodzą zmiany hormonalne nie wiem ile masz lat ale wnioskuję,że jesteś młody:)zła pielęgnacją i guzy gotowe to gorsze niż zaskórniki otwarte.Niestety te zamknięte kiedy są źle traktowane to robią sie z nich takie wielkie bolące guzy ale broń Boże ich nie wyciskaj!!!To tylko rozprzestrzeni zapalenie!Pod skórą rozwijają się bakterie beztlenowe.A więc zacznij pielęgnować odpowiednio skórę.Jak już wcześniej polecałam wielu osobom do mycia twarzy używać Avene żel bądź La Roche-Posay dostępne w aptece.Babcia miała rację że takie okłady pomogą ale głównie będą działać ściągająco i to może nie wystarczyć albo podrażnić skórę ilością garbników.Natomiast ja polecam kup koniecznie Avene diacneal krem na noc z kwasem glikolowym a na dzień z filtrami do cery tłustej.Jeśli są pytania to z chęcią odpowiem!Do sylwestra to posmaruj probiotykiem.

Odpowiedz do tematu