Pomogła: 1 raz Dołączyła: 21 Sie 2009 Posty: 668 Skąd: okolice Szczecina
Wysłany: 2010-11-01, 17:11
podam wam przepis na moje popisowe danie :D
jedno z paru ktore potrafie wykonac :) danie nie jest skomplikowane ale za to pyszne :) bedzie smakowalo wegetariankom
a wiec tak: makaron spagetti obowiazkowy :)
kupujemy proszowy sos napoli [najlepiej knorr], robimy wg przepisu. gdy sosik jest gotowy dodajemy starty ser [najlepiej gounda] majeranek, bazylie. powstaje pyszny sos pomidorowo-serowy z odrobina ziol :D
Omlet z serem:
2 jajka
3 łyżki mleka
3 łyżki mąki
starty ser żółty
troszkę natki pietruszki
sól
pieprz
Ubijamy jajka. Dodajemy mleko, mąkę, sól, pieprz i pietruszkę. Ma nam wyjść jednolita konsystencja. Następnie wlewamy to na rozgrzaną z masełkiem patelnie. Gdy omlet jest prawie dobry dodajemy na górę ser (nie przewracamy go na drugą stronę!). Następnie gdy jest wszystko git na talerzu składamy go na pół. Mmm... Palce lizać
Spagetti z fetą:)
2 puszki pomidorow
2 duze cebule
2 duze pomidory
koncentrat (2 male puszeczki)
ser feta (1 opakowanie takie mlekowita)
pęczek pietruszki
wegeta
Kroimy drobno cebulkę, smazymy az zmięknie, dodajemy pokrojone pomidorowy, smazymy az zmiękną, potem pomidory w puszkach, koncentrat, pietruszka, feta. Jak feta się rozpusci i doprawiamy wegetą:)
mniam mniam :)
Ser smazony:
Kostke bialego sera dusimy widelcem z łyzeczką sody oczyszczonej, przykrywamy na talerzu szmatką i zostawiamy na 3 dni. Codziennie trzeba go przemieszac:D jak będzie taki ciągnący to smazymy z jajkiem:) wazne zeby ser zawsze stal w cieplym miejscu:D
Danie na szybko, ilość zależy od spożywających osób
ugotowany, biały ryż,
filet z piersi kurczaka lub z uda kurczaka pokroić na małe paseczki i przyprawić jak kto lubi, usmażyć na głębokiej patelni, dodać mrożoną włoszczyznę (ja dodaję również mrożony, zielony groszek i fasolkę) i udusić pod przykryciem. Przyprawić ulubionymi przyprawami, ja dodaję trochę ziarenek smaku, pieprzu czarnego, ostrej papryki o trochę ciemnego sosu sojowego.
Wymieszać z ugotowanym ryżem, podawać na gorąco.
Smacznego
taka Gaduła ;) Pomogła: 3 razy Dołączyła: 06 Sty 2009 Posty: 187 Skąd: Lublin
Wysłany: 2010-11-02, 22:17
lilka01 ja to danie nazywam "mrożonka". w sumie jest tanie, szybkie i zawsze się udaje (taki pewniak) a do tego naprawdę smaczne :D
_________________ Metal heart you're not hiding
Metal heart you're not worth a thing
Szklanka malin (tak, mogą być mrożone ;)
szklanka gęstego naturalnego jogurtu
2-3 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki płatków owsianych
kilka malin lub/i truskawek do dekoracji
Płatki uprażyć na złoty kolor na suchej patelni i ostudzić.
Maliny zmiksować z cukrem pudrem (mrożone wcześniej rozmrozić!), połowę wyłożyć na dno pucharka, przykryć częścią jogurtu, wylać pozostały mus malinowy i jogurt. Posypać płatkami, przybrać malinami i truskawkami.
Szybko, łatwo, bardzo smacznie. :)
_________________ Nie należy lekceważyć drobnostek,
bo od nich zależy doskonałość.
wstawiamy wodę na kawę. w jednej kromce chleba tostowego wykrawamy kieliszkiem otwór kieliszkowy, na patelni rozgrzewamy odrobinkę masła i wrzucamy tost na masło a obok, bez tłuszczu, smażymy bekon (ja przesmażam tak, żeby był chrupki, takiego miękkiego nie lubię). pomidor i obrany ze skóry ogóras pokroić w kostkę. przewracamy tost i boczek na drugą stronę, do kieliszkowego otwora wbijamy jedno jajko, solimy i sypiemy świeżo mielonego pieprzu. przykrywamy patelnię i smażymy, aż jajko się zetnie (ja lubię mocno ścięte, nie lubię jak mi się żółtko wylewa). zalewamy świeżo mieloną kawę z cukrem i mlekiem, wyjmujemy tost z jajkiem i plasterek bekonu, a na patelnię po toście wrzucamy drugą kromkę z odrobiną masła, żeby tost zarumienić. 1,5 minuty po jednej i 1,5 minuty po drugiej stronie, a w międzyczasie konsumujemy tost z jajkiem, zagryzając bekonem, pomidorem i ogórasem, zapijając kawką. po zarumienieniu się tosta z patelni zrzucamy na talerz, smarujemy zimnymi powidłami wprost z lodówki i zapijamy soczkiem pomarańczowym, także wprost z lodówki
_________________ kocham Cię i tęsknię - na pewno wiesz, jak bardzo...
ja przetestowałam omlet Agi, ale trochę zmodyfikowałam, bo dodałam całą furę dodatków do ciasta omletowego: pieczary, papryka żółta, szczypiorek, pomidor, chuda szyneczka pokrojona w kostkę, pieprz, ... zawsze taki omlet robiłam, ale bez sera i bez składania i z innego ciasta, ten z przepisu Agi wyszedł jami, choć trochę mi się rozlatał
Taka różnorodność smaków, że się miło na cały dzień robi.
cieszę się, że smakowało
mam trzy kolejne przepisy na sałatki:
~ sałatka z tuńczyka:dwie puszki tuńczyka w oleju odcedzamy z oleju najmocniej, jak można i wrzucamy do miseczki. kroimy w kostkę kilka ogórków konserwowych, czerwoną i zieloną małą paprykę i dodajemy puszkę kukurydzy (ilość według preferencji smakowych). zaprawiamy płaską łyżeczką majonezu (najlepszy kielecki) i mieszamy. najlepsza do wszamania ze świeżym wiejskim chlebkiem z chrupiącą skórką, przyprószoną mąką
~ sałatka z surimi(to będzie porcja na kilka osób albo opcja ze zrobieniem na świeżo dwóch porcji jedna po drugiej ): zwykły makaron chiński przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i wrzucamy na deskę po to, żeby go podzielić na pół i trochę posiekać. potem przekładamy go do miski. opakowanie surimi wyjmujemy z zalewy i kroimy wzdłuż i w poprzek na mniej więcej 1cm kawałki (on jest zwinięty, więc w sałatce wyjdą płatki). dorzucamy puszkę kukurydzy, pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę oraz posiekany, porządny pęczek świeżego koperku (ja daje dużo, bo lubię taki fajny, koperkowy posmaczek ). dodajemy łyżeczkę majonezu (znów kielecki), żeby makaron się nie kleił i dał się wymieszać ze wszystkim. sałatkę spożywam z podobnym chlebkiem, ale smarniętym masełkiem (Łaciate ).
~ sałatka z makaronem: gotujemy makaron świderki pełnoziarnisty według przepisu z opakowania i po odcedzeniu wrzucamy do miseczki. siekamy sałatę pekińską i do miseczki. dodajemy pokrojone w kostkę: pomidora, zieloną i żółtą małą paprykę, ser żółty twardy i chudą wędlinkę (jak do koreczków). dorzucamy groszek i fasolę meksykańską. zioła do wyboru, ja daję świeżą bazylię i niemielony kminek i, jeśli mam, kilka zielonych oliwek poćwiartowanych, nie w całości. i nie dodaję żadnego sosu
Surimi robi się z mintaja i ma smakowac jak krab:P mi nie smakuje, ale w salatce bardzo dobre. Jest tanie, ale samego nie da się zjesc:) jedynie w salatce.
jak moja mama zapytała, co to jest surimi i powiedziałam, że po polsku mówią na to paluszki krabowe to jej się skojarzyło jakimś cudem z krewetkami, czyli z robalami, i nie chciała tego tknąć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum