Kotlety z jajek
Składniki:
6 ugotowanych jajek
1 surowe jajko
bułka tarta
cebula
pietruszka, szczypiorek- po prostu zieleninka
pieprz, sól, i kto jakie lubi tam przyprawy
Dodatkowo można: trochę startego sera, trochę pokrojonej szyneczki czy też podsmażone pieczarki
Wykonanie:
Ugotować jajka na twardo. Następnie pokroić w kostkę. Dodać do nich podsmażoną cebulkę, 1 surowe jajko czasem dodaje 2 (zależy wszystko od konsystencji) i dodajemy z 5 łyżek bułki tartej wszystko mieszamy. Jeżeli chcemy możemy dodać dodatkowe składniki jakie wyżej wymieniłam. Ja zawsze dodaje trochę szyneczki i sera żółtego. Na koniec dodajemy zieleninkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki. Lekko możemy obtoczyć je jeszcze w bułce tartej. Następnie smażymy. Smacznego
Jak je komuś podacie to każdy będzie się zastanawiał co to za mięso. Nikt się nie będzie spodziewać, że tak w środku są jajka:)
Inne moje ulubione danie to
pancakes (gruuuube naleśniki)
Składniki:
2 szklanki mąki
2 jajka
1 i 1/2 szklanki mleka
75 g rozpuszczonego masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru pudru
szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę przesiewam, jajka roztrzepuję, mieszam z mlekiem i pozostałymi składnikami, na końcu dodając masło. Odstawiam na 15 minut. Ciasto smażę na suchej patelni teflonowej, bez dodatkowego tłuszczu, na średnim ogniu, tak aby dać ciastu szansę na wyrośnięcie. Delikatnie przewracam na drugą stronę, przy użyciu szerokiej łopatki.