Nie jesteś zalogowana! Zaloguj się by w pełni, bez ograniczeń korzystać z forum. Jeśli nie masz jeszcze konta, kliknij tutaj i przejdź do darmowej rejestracji.
Mapa strony
Strona Główna Forum
 Info   Szukaj    Album   Polecamy   Rejestracja   Profil   Wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: farbowanie, tkanin

Farbowanie tkanin
Autor Wiadomość
taka 
Gaduła ;)

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2010-11-18, 16:34 Farbowanie tkanin

Kochane :)
Posiadam piękną, bawełnianą sukieneczkę tyle, że w kolorze głębokiego, mocnego różu. Leży w szafie od ponad roku (przez ten kolor). Na czwartek potrzebuję kreacji i byłaby idealna, gdyby była czarna..
Czy miałyście do czynienia z farbowaniem ciuszków? Jak to zrobić? W domu czy gdzieś zanieść i gdzie? Bo ja zielona w tym temacie :)

Bardzo, bardzo proszę o pomoc :-)

ewelynka69 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2010-11-18, 17:02 

Pamiętam, że moje siostry kiedyś malowały spodnie na czarno. Wyglądało to tak, że w pasmanterii kupiły proszek do malowania tkanin z instrukcją obsługi. Trzeba było gotować wodę z tym barwnikiem i później wrzucić spodnie. One miały się długo moczyć, (czasem trzeba było też gotować materiał w barwniku jak był słabszy), na koniec porządnie wypłukać i wymoczyć w occie, aby się kolor nie spierał.
Mam nadzieję, że teraz są nowocześniejsze metody farbowania tkanin.
Sama mam fajne spodnie w białym kolorze, a chciałbym, aby były czarne...
:-D

Agusia77 
Beauty Forum TEAM
www.photoblog.pl/aagusia77

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2010-11-18, 17:42 

Chyba nie ma zadnej nowoczesniejszej metody, dalej kupuje się barwik:)

ewelynka69 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2010-11-18, 17:52 

taka, ja Ci jeszcze proponuję podpytać właśnie w sklepie typu "Guziczek", w pasmanterii czy jest coś skutecznego i nieskomplikowanego w użyciu do barwienia tkanin ;-)

blue-lagoon 
Początkująca

Wysłany: 2010-11-18, 21:41 

te farbki do tkanin są nadal dostępne i powszechnie stosowane :) bywają w pasmanteriach albo w sklepach z farbami (ale raczej takich małych, prywatnych, nie żadne leroy merlin itp.), koszt to ok. 2 zł. zwykle na jedną część garderoby trzeba użyć ok. 2 opakowań na jedno farbowanie (w przypadku mocnych kolorów, które za nic nie chcą się schować mogą być potrzebne 2 farbowania). na odwrocie powinna widnieć instrukcja obsługi, więc nie będę się rozpisywać, dodam tylko, że ważne jest to płukanie w occie i aby ciuszek w trakcie farbowania nie wystawał ponad powierzchnię wody nawet najmniejszym kawałkiem.
ubrania można tez farbować w pralniach chemicznych, wtedy to jest koszt ok. 60 zł

leelo 
Beauty Forum TEAM
[*][*][*][*]

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2010-12-05, 15:59 

blue-lagoon napisał/a:
te farbki do tkanin są nadal dostępne i powszechnie stosowane :)

blue-lagoon :arrow: a czy takie farbki można stosować np. po to, żeby napisać coś na koszulce albo narysować :?: czy stosuje się je tylko do całościowego farbowania ciucha :?:

blue-lagoon 
Początkująca

Wysłany: 2010-12-06, 16:48 

te o których pisałam nadają się tylko do całościowego farbowania tkanin, gdyż są w proszku i trzeba je rozpuścić w wodzie żeby można było ich użyć. farbki do szczegółowych rysunków na tkaninach mają inną konsystencję, są trochę droższe i kupuje się je w klepach dla plastyków.

Odpowiedz do tematu