Co sądzicie o kilkudniowych dietach usuwających toksyny z organizmu? Stosujecie je? Podobno po nich polepsza się samopoczucie, organizm lepiej funkcjonuje. Nie są to diety odchudzające lecz pomagające wydalić z organizmu toksyny. Samemu bez konsultacji z lekarzem mozna przeprowadzić taką dietę trwającą kilka dni.Sa różne rodzaje diet oczyszczających. Są takie przy których należy spożywać wyłącznie same soki oraz takie gdy mozemy jeść do woli, ale tylko kilka produktów. Podczas ich stosowania można narzekac na osłabienie, ból glowy, ale są to właśnie oznaki wydalania toksyn. Co o nich sądzicie? Ja uważam,że warto sobie zrobić raz czy dwa razy w roku taką dietę, szczególnie na wiosnę.
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 10 Sie 2009 Posty: 2292 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: 2010-03-10, 18:14
Ja czasem oczyszczam organizm i przez cały dzień piję wodę i jem suchary, na ogół jest to piątek, dzień typowo postny, jest mi wtedy łatwiej przetrwać.
UlaPlus, oczywiście, że są inne sposoby. Dieta oczyszczająca nie musi ograniczać sie tylko do wody i sucharów, ogólnie polega ona na spożywaniu zdrowej, nieprzetworzonej żywności. Podam kilka rodzaji diet oczyszczających: Dieta bananowa: jemy 3-4 banany dziennie, jabłka, marchew surową lub gotowaną, 1-2 ziemniaki w mundurkach ta dieta moze trwać trzy dni. Dieta kaszowa: czyli spozywamy warzywa, owoce, kaszę gryczaną. następna dieta to dieta czterodniowa: pierwszego dnia pijemy same soki owocowe, drugiego herbatki ziołowe np mieta, rumianek, trzeciego dnia surowe warzywa bądź w zupie i czwartego buliony z warzyw z kalafiora, kapusty, pietruszki. I konieczne jest oczywiście picie dużej ilości wody i zielonej herbaty. Mozna sobie samemu skomponować taką dietę według tego co się lubi jeść. Jak juz pisałam dieta ta ma na celu oczyszczenie organizmu z toksyn, więc może ona być wstępem do normalnej diety. Sądzę że normalna dieta będzie nawet lepiej przebiegała jesli oczyścimy nasz organizm
Wysłany: 2010-03-11, 19:34
UlaPlus, w moim przypadku tak to właśnie wygląda
Dołączam do tego zieloną herbatę, ewentualnie, gdy mam jakiś większy wysiłek fizyczny jem jabłko. Bardzo lubię mój sposób, czuję się zrelaksowana. Milenka napisała o fajnych sposobach, bardzo odżywczych dla organizmu
A tak na marginesie, moja mama jest nałogowym palaczem i już wielokrotnie namawiałam ją na oczyszczanie organizmu, nauczyłam ją pić zieloną herbatkę, jednak nie udało mi się jej nakłonić do mojej metody. Może te w/w się sprawdzą
Widzę, że będę musiała się przeprosić z zieloną herbatą - strasznie mi nie smakuje ;/ marchew lubię, banany podobno strasznie kaloryczne ;p jabłko też ok.
Palacze papierosów to już chyba szczególnie często powinni robić takie odtruwanie. Ja niby nie palę ale często przebywam w miejscach zadymionych :(
Wysłany: 2010-05-02, 21:08
polecam kuracje sokiem z cytryny oczywiscie swiezo wyciśnietej po dwie szklaneczki dziennie a pozniej mozna dojsc nawet do 5 dziennie, zmniejsza uczucie glodu i daje niesamowita dawke energi, ale nie mozna tych 5 szklanek dluzej jak 5 dni pic,a cala kuracja niepowinna trwac dluzej jak3 tyg
Ja w ramach takiego oczyszczania postanowiłam wziąć przykład z mojej siostry, która o dietach wie juz chyba wszystko i przetestować na sobie herbatkę oczyszczającą FITEA, która poza tym , że oczyszcza organizm z wolnych rodników i toksyn, dodatkowo wspomaga spalanie tłuszczu. Żeby mobilizacja była większa, wzięłam przy okazji udział w konkursie, więc za miesiąc -dwa będę jak nowa.
Wysłany: 2010-06-16, 12:41
Czy ktoś z was pościł kiedyś np. podczas Wielkiego Postu całe 40 dni?Czy wyobrażacie sobie 40 dni np. o chlebie i wodzie?Zastanawiam się czy to jest wykonalne..
Agusia77 Beauty Forum TEAM www.photoblog.pl/aagusia77
Spróbuj, a będziesz wiedzieć czy jest wykonalne czy nie ja sobie tego nie wyobrażam, przez te 40dni nie dostarcza się do organizmu żadnych witamin i minerałów... Poza tym uważam że od chleba się tyje haha
Wysłany: 2010-06-17, 10:00
Od białego chleba się tyje, ciemne jest ok
A odnośnie ascetycznego postu wystarczy poczytać Pismo Święte, jeśli ktoś jest wierzący, Jezus jest najlepszym przykładem, a również był człowiekiem takim jak my.
Słyszałam że często ciemny chleb, nie jest wcale taki zdrowy, bo to zwykły chleb z barwnikiem, więc trzeba uważać co się kupuje. Najlepsze są twarde, nie krojone razowce.
Wysłany: 2010-06-21, 13:51
milenka napisał/a:
UlaPlus, oczywiście, że są inne sposoby. Dieta oczyszczająca nie musi ograniczać sie tylko do wody i sucharów, ogólnie polega ona na spożywaniu zdrowej, nieprzetworzonej żywności. Podam kilka rodzaji diet oczyszczających: Dieta bananowa: jemy 3-4 banany dziennie, jabłka, marchew surową lub gotowaną, 1-2 ziemniaki w mundurkach ta dieta moze trwać trzy dni. Dieta kaszowa: czyli spozywamy warzywa, owoce, kaszę gryczaną. następna dieta to dieta czterodniowa: pierwszego dnia pijemy same soki owocowe, drugiego herbatki ziołowe np mieta, rumianek, trzeciego dnia surowe warzywa bądź w zupie i czwartego buliony z warzyw z kalafiora, kapusty, pietruszki. I konieczne jest oczywiście picie dużej ilości wody i zielonej herbaty. Mozna sobie samemu skomponować taką dietę według tego co się lubi jeść. Jak juz pisałam dieta ta ma na celu oczyszczenie organizmu z toksyn, więc może ona być wstępem do normalnej diety. Sądzę że normalna dieta będzie nawet lepiej przebiegała jesli oczyścimy nasz organizm
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum