Nie jesteś zalogowana! Zaloguj się by w pełni, bez ograniczeń korzystać z forum. Jeśli nie masz jeszcze konta, kliknij tutaj i przejdź do darmowej rejestracji.
Mapa strony
Strona Główna Forum
 Info   Szukaj    Album   Polecamy   Rejestracja   Profil   Wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: dieta, dukana

Zamknięty przez: pati
2011-02-12, 21:46
Dieta Dukana
Autor Wiadomość
Agusia77 
Beauty Forum TEAM
www.photoblog.pl/aagusia77

Pomogła: 7 razy
  Wysłany: 2010-09-12, 14:48 Dieta Dukana

Postanowiłam przejść na dietę Dukana :-)
Zasady:
Min. 1,5 litra płynów dziennie.
Max. 3 łyżki stołowe otrębów (2 łyżki otrąb owsianych i 1 łyżkę pszennych, płatki owsiane nie są dozwolone!).
Kuracja musi zawierać jak najmniej soli.
Należy jeść tak często jak się chce (ale tylko produkty z listy dostępnych produktów dla tej diety).
Dozwolone produkty można dowolnie ze sobą łączyć.
Zaleca się pić w trakcie posiłków.
Eliminacja węglowodanów (produktów węglowodanowych), słodzik zamiast cukru.

Faza I
Dozwolone produkty
Chude mięso: cielęcina, konina, wołowina z wyjątkiem antrykotu i rozbratla z kością, wszystko na gillu lub pieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Chude wędliny z indyka, kurczaka lub innych dozwolonych gatunków mięs.
Podroby: watroba, cynadry, ozór cielęcy lub wołowy (czubek).
Wszystkie ryby: tłuste, chude, o białej lub niebieskiej skórze, surowe, pieczone, wędzone lub gotowane.
Owoce morza (skorupiaki i mięczaki).
Drób oprócz kaczki i bez skóry.
Jaja
Chude produkty nabiałowe.
Środki wspomagające: kawa, herbata, herbatki ziołowe, ocet, zioła, przyprawy, korniszony, cytryna (nie jako napój), sól i musztarda (umiarkowanie).
Dozwolone dodatki i przyprawy: tabela przypraw i dodatków.

Faza II
Wszystkie dozwolone produkty z fazy I
Stosowanie naprzemiennie kuracji: czyste proteiny i proteiny z warzywami. Możliwe cykle: 7/7, 5/5, 1/1
Mazeina (skrobia kukurydziana) - jedna mała łyżeczka dziennie, o ile nie ma przestojów wagowych.
Dozwolone warzywa: tabela warzyw dla fazy II

Faza III
Wszystkie dozwolone produkty z fazy I i II
Jedna porcja owoców dziennie, oprócz bananów, winogron i czereśni
2 kromki pełnoziarnistego chleba dziennie
40 gramów sera żółtego
2 porcje produktów skrobiowych tygodniowo
Udziec jagnięcy lub pieczeń z polędwicy wieprzowej
Dwa odświętne posiłki w tygodniu.: tzw. UCZTA - dwa razy tygodniu, w odstępach kiludniowych (np. wtorek i piątek, środa i sobota) możemy sobie powolić na posiłek do tej pory zakazany: pizza, lody winko. WAŻNE: posiłek zjadamy na raz, nie dokładamy sobie po jakimś czasie, zeby dokończyć porcje.
Obowiązkowo i bezwarunkowo: jeden dzień ścisłej diety proteinowej (kuracja uderzeniowa) w tygodniu – niewymienny i bezdyskusyjny.

Faza IV
Normalny sposob odżywiania w ciągu sześciu dni w tygodniu, zachowując dobre nawyki nabyte podczas kuracji, stosowanie co czwartek lub, jeśli to niemożliwe, w środę lub piątek jeden dzień czystych protein (kuracja uderzeniowa) w sposób regularny, ścisły i przez całe życie.
Spożywanie codziennie 3 łyżek stołowych otrąb owsianych.

Zamieszczajmy w tym temacie sprawdzone przepisy ;-) jeśli znajdziecie gdzieś przepis wypróbujcie go i dodajcie w tym temacie, żeby inni wiedzieli co jeść i żeby dieta nie była monotonna.

ewelynka69 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2010-09-12, 15:01 

Sernik
- kostka twarogu 0% - 250g
- 3 jajka
- 6 łyżek otrąb owsianych zmielonych na puch
- słodzik
- kilka kropel aromatu, ewentualnie skórka z cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
Twaróg połączyć z żółtkami i otrębami, dodać proszek do pieczenia i aromat. Białka ubić na sztywno, połączyć delikatnie z masą. Przełożyć do formy i piec ok. 45 min. w ok. 190 stopniach.

Agusia77 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2010-09-12, 22:25 

Drugi dzień na diecie i strasznie mnie boli brzuch, mam suchość w ustach i czuję się taka przemęczona, bez życia....

pati 
pati

Pomogła: 23 razy
Wysłany: 2010-09-12, 22:33 

Przestań z tą dietą, bo się wykończysz :/!

Agusia77 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2010-09-12, 22:57 

Tobie łatwo mówić bo jesteś naturalnie piękna, a jak ta się przez te hormony spasłam że masakra. Ale waga mnie motywuje, bo po 2 dniach fazy uderzeniowej mam pół kilo mniej :-> działa, ale męczy. Jak pomyślę że mogę jeść tylko czyste proteinki to odechciewa mi się jeść :-P marzę o skibeczce chleba z pomidorkiem :-( ale dopiero za 10 dni będę mogła :-(

pati 
pati

Pomogła: 23 razy
Wysłany: 2010-09-12, 23:10 

Eee, już nie rób bóstwa ze mnie, bo tak nie jest... Może po prostu odstaw te świństwa - tablety... I wtedy zaobserwuj, co się dzieje z organizmem. Dieta Ci nic nie da, jak je bierzesz, a możesz tylko problemów sobie narobić...

Agusia77 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2010-09-12, 23:33 

Biorę też tabletki które zapobiegają zatrzymaniu wody w organizmie.
Podaję sprawdzone przepisy:)

Nutella (faza pierwsza)

- 7 łyżek mleka odtłuszczonego w proszku
- 1 czubata łyżeczka kakao odtłuszczonego(np Decomoreno)
- 3 czubate łyżki słodziku
- 8 kropli aromatu orzechowego
- 2-3 płaskie łyżki odtłuszczonego mleka płynnego
- 1 żółtko

Mieszamy i gotowe.

[ Dodano: 2010-09-12, 23:40 ]
Jajko pieczone w szynce (I faza)

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Naczynie wysmarować odrobina oleju. Wyłożyć naczynko chuda szynka, wbić 2-3 jajka, posypać solą i
pieprzem, zapiekać do pożądanego stopnia ścięcia jajka (najlepiej zaglądać, bo każdy piekarnik inaczej grzeje, ja piekłam ok. 12 minut). Udekorować świeżymi ziołami

Chleb ziołowy

Składniki:
- 3 jajka
- kostka chudego twarogu ( 200 gram )
- 6 łyżek otrębów owsianych
- 4 łyżki otrębów pszennych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- zioła: bazylia, majeranek, czosnek granulowany
- szczypta pieprzu i soli (może być sól cebulowa)

Przygotowanie:
Rozdzielamy białka jajek od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę.
Do żółtek dodajemy kostkę białego twarogu i proszek do pieczenia.
Wszystko mieszamy mikserem. Po chwili dodajemy otręby, zioła, pieprz oraz sól i dalej miksujemy.
W momencie jak składniki dobrze się połączą, odkładamy mikser i dodajemy do masy ubite białko.
Ostrożnie wszystko mieszamy przy pomocy łyżki.
"Keksówkę" lub wąską blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę.

Pieczenie:
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni (z termoobiegiem 160-170 stopni)
i pieczemy około 30-40 minut. Najlepiej po upływie 30 minut sprawdzić patyczkiem.
Jeżeli wyciągniemy suchy i nie obklejony ciastem to oznacza gotowy chlebek.
Wyciągamy z piekarnika i zdejmujemy papier.
Pyszny tylko mi upiekł się z papierem i teraz muszę go zdejmowac z kazdej skibki osobno:D

Kurczam w sosie pomidorowym(super na obiad)
Zagotować szklankę wody i pol kostki bulionowej, dodać podwojna piers kurczaka bardzo drobno pokrojoną i gotować jakies 10minut. Dodac srednią cebulę pokrojoną w kostkę i gotować aż zmięknie. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy i chwilkę pogotować.

Przez ostanie 2 dni korzystałam tylko z tych przepisów:)

ewelynka69 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2010-09-13, 09:09 

Agusiu, to zmęczenie wynika z odstawienia węglowodanów, dziś Twoje samopoczucie już powinno się ustabilizować. A właśnie dlatego, że w fazie uderzeniowej jest się osłabionym, nie można w tym czasie ćwiczyć.
Kochana kup słodzik z aspartamem koniecznie, dostaniesz go w aptece ;-)
Jeśli brzuch będzie Cię bardzo bolał, a otręby nie pomogą, pij herbatkę z senesem.
Bony, ja też w tym tygodniu chyba nie zacznę, bo muszę wyjechać na kilka dni do rodziny :-/

forumadmin 

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2010-09-13, 10:25 

Jeśli chodzi o zaparcia bo z tym zaczyna byc problem po 2-3 dniu uderzeniowym. Polecam oprocz otrebow, czy platkow owsianych czysty blonnik z Krugera. Dukan niby o tym nie wspomina no ale czasem same platki nie zalatwia sprawy.

Ja ostatnio dostalem to w biedronce cena 9,90 zl zdaje sie.

blonnik_suplement_diety_o_smaku_jablkowym.jpg
Plik ściągnięto 2747 raz(y) 8,17 KB

Agusia77 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2010-09-13, 12:43 

Dzisiaj już brzuch nie boli :) zmęczona też już nie jestem. Zauważyłam że jak zjem bialko to dłuzej nie jestem głodna:)
Dzięki że piszesz o tym błonniku, też słyszałam że mogą pojawić się zaparcia, jem 3 łyżki otrębów i 1łyżeczkę Ispagul. Jak będę w biedronce to kupię ten jabłkowy błonnik:)
A słodzik już mam, ale słodzę tylko do kawy, herbatę od dawna piję gorzką.
Ewelinka, wyjazd nie przeszkadza w diecie, możesz upiec sobie chleb, zabrać ze sobą i jeść ze zwykłym białym serkiem, do tego smażone jajka z szynką itd... Ta dieta jest łatwa bo jemy właściwie to co każdy ma w domu :)

A dzisiaj upiekę chleb wg nowego przepisu, będzie większy, taki na dużą blachę "od murzynka" :) ten chlebek Dukanowski nie jest zły :) smakuje jak zwykły razowy:)
I jeszcze po pracy chłopak mi kupi książkę Nie potrafię schudnąć napisaną przez Dr Pierre Dukana:)

Przepis na duży chleb:
2 kostki twarogu, 20 łyżek otrębów, 4 jajka, sól, zioła (tylko nie za dużo, bo ja ostatnio przedobrzyłam :D łyżki ziół starczą), 3 łyżeczki proszku do pieczenia (lub drożdze rozpuszczone w mleku jak ktoś ma), jak ciasto będzie za gęste można dodać jogurtu.
Białka ubijamy na sztywno, pozostałe składniku miksujemy ze sobą i dokładamy ubite białka, mieszamy łyżką delikatnie. Pieczemy 70 minut w 180 stopniach. Żeby chleb nie upiekł się z papierem można podsypac otrębami (mi się ostatnio przykleił na amen i teraz z każdej kromki muszę odkrajać papier:D).
Taki chleb możemy pokroić na skibki i zamrozić popakowany po 2-3 skibki.
Dziennie możemy zjeść 2-3 skibki, dlatego że ma dużo otrębów i nie wiadomo jak żołądek zareaguje.
Ja za chwilkę ide piec:D pycha:D

[ Dodano: 2010-09-13, 17:25 ]
Czytam właśnie książkę Pierre Dukana, jak skończę, dam znać czy warto ją kupić.

ewelynka69 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2010-09-13, 20:03 

Odnośnie książki to także jestem w trakcie czytania ;-)
Cieszę się, że już masz lepsze samopoczucie :-P Ja wstrzymam się na razie z dietą:)
Panie Administratorze, pozwolę sobie zapytać, czy to nie przejęzyczenie, bo napisałeś o płatkach owsianych, a o ile dobrze pamiętam są one zakazane w diecie. dopuszczalne są tylko otręby. ;-)

Agusia77 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2010-09-13, 20:13 

Tak, płatki owsiane są zakazane.
Ja jestem na 66 stronie i jak na razie bardzo ciekawa:)

ewelynka69 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2010-09-14, 11:14 

A ja wczoraj przeszłam się po sklepach ze zdrową żywnością i mam same pozytywne odczucia. Znalazłam dużo tanich potrzebnych podczas Dukana składników, najdroższa jest tylko skrobia kukurydziana, kosztuje 7.45 zł za 500 g ale na ogół nie idzie jej aż tak dużo do wypieków :-) Tańsza jest oczywiście mąka kukurydziana, ale nie pamiętam czy jest dopuszczalna, z tego co pamiętam to raczej nie.
Jednak zdołowałam się trochę w Biedronce, bo z nabiału nadaje się tylko chudy biały ser (faktycznie ma 0% zawartości tłuszczu), reszta zawiera więcej węglowodanów i tłuszczów niż białka :-/ Za to tania jest szynka z piersi indyczej, makrela wędzona, łosoś i tym podobne smakowitości. zapomniałam zerknąć na tuńczyka w sosie własnym. W innych sklepach mała puszka tego tuńczyka to koszt ponad 4 zł, ciekawe jak jest w Biedronie :?:
W innych sklepach też przeraził mnie brak nabiału z kategorii 0% :roll: Jedna pani zaproponowała, że może mi raz na jakiś czas sprowadzać jakieś pojedyncze sztuki, tylko musiałabym się o nie upominać, bo oni w markecie nie bardzo mogą odkładać, towar jest wyłożony do lodówki i kto pierwszy ten lepszy :evil:
Odnośnie mleka 0% to Łaciate chyba najpopularniejsze ;-) (jedna szklanka dziennie).
Agusia, pamiętaj, żeby bardzo dużo jeść mięsa i ryb. Im więcej białka zjesz, tym więcej odłożonego tłuszczyku organizm pobierze do jego strawienia ;-)
Powiedz mi jeszcze ile zapłaciłaś za ten słodzik, bo ten z cyklaminianem sodu jest tani, około 5 zł za 100 tabletek, ale ten z aspartamem pewnie sporo droższy :-(

Agusia77 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2010-09-14, 12:05 

Ja mam słodzik z aprartamem za nie całe 5zł Kruger 10 tabletek, kupiony w małym sklepie osiedlowym. Ciekawa jestem czy nadaje się do ciast i deserów...
Ja w Biedronce zawsze kupuję te serki Zielona Łąka czy jakoś tak i są bardzo dobre! Dziki łosoś za ok 10zł też jest super, w paczce są 3-4 kawałku, mi 1 kawałek starcza na obiad, do tego troche smazonej cebulki, trochę serka topionego:)
Wczoraj piekłam ten nowy chleb i jest o wiele lepszy niż ten poprzedni, dodałam 2 łyżki oregano.
Po 3 dniach białkowych jest kilo mniej, z tym że jestem przed okresem, więc pewnie mam trochę wody w organizmie :) dzisiaj przechodzę na 2 fazę, warzywka i proteiny :D nie miałam pojęcia że pomidory są takie pyszne :D:D

[ Dodano: 2010-09-16, 21:27 ]
5 dni i 1,8kg mniej :->
właśnie zjadlam sobie budyń Dukana:) szklanka mleka, zółtko, pol aromatu waniliowego albo kakao do smaku, to zagotowac i wlac 3 lyzeczki maki ziemniaczaenej rozpuszczonej w odrobinie wody (w malych ilosciach jest dozwolona ale tylko kukurydziana i ziemniaczana). Pogotowac minutkę az zgęstnieje. Po ugotowaniu dodalam 8tabletek aspartanu rozgniecionych i wymieszalam. Smakuje identycznie jak budyn z paczki! Aspartanu nie wolno gotowac dlatego dodalam dopiero po zestawieniu z gazu

ewelynka69 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2010-09-17, 13:18 

Znalazłam ten słodzik, 3.99 zł za 100 tabletek:)
W Stokrotce na półce ze zdrową żywnością kiedyś go kupiłam, teraz też tam jest:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi