Witam, właśnie zacząłem leczenie u dermatologa , ale mam też sporo wątpliwości. 3-5 miesięcy temu byłem na kilku oczyszczaniach . Ale trądzik się pojawiał nadal wiec kosmetyczka poleciła mi leczenie u dermatologa . od gdzieś 11 stycznia zaczeło się. Pierw był jakiś płyn rano. po 4 tygodniach zacząłem jakąs terapie że wcinam tabletki wieczorem i używam żel. i nadal tak robie aż do początku marca. Dermatolog powiedział zero wizyt u kosmetyczki bo to się równa z stanem zapalnym tych "pryszczów". Ale leczenie trądziku dermatologicznie jest jak mycie zębów , a kosmetyczka jak dentysta. Dermatolog przyczyny, a kosmetyczka skutki. o ile źle myśle. Czyż tak nie jest ;p ? No i często mi się skóra robi w dzień tłusta. Jak temu zaradzić ? Oczywiście żeby to nie kolidowało z terapią dermatologiczną. Rano używam oxy 10 dotatkowo, a w dzień czasami bibułki matujące ( są dobre nawet). A może poradzicie coś lepszego ? Z góry dzięki
Wysłany: 2008-03-01, 17:38
Ciesz sie ze kosmetyczka skierowała Cie do dermatologa bo rzeczywiście trądzik powinien zbadac najpierw dermatolog i moze zalecic jakis konkretny zabieg u kosmetyczki... Może to być leczenie kwasami AHA albo mikrodermabrazja ale ją raczej zaleca sie po wyleczeniu trądziku bo zmniejsza blizny potrądzikowe, zwerza pory, rozjasnie przebarwienia i reguluje wydzielanie sebum ( takie cos od czego Twoja skóra jest tłusta ) . Osobiście znam takie przypadki gdzie trądzik leczy sie latami az wkoncu trafi sie na odpowiedni kosmetyk ktory w dwa tygodnie zlikwiduje wszystko. Najważniejsze jest zebys trafil do dobrego dermatologa ktory bedzie w stanie dobrac najskuteczniejsze leki dla Ciebie. Tak wiec .... jesli bedziesz prawidłowo dbał o zęby.... niepotrzebny Ci bedzie dentysta .
[ Dodano: 2008-03-01, 17:41 ]
A i przy okazji.... trądzik jest przeciwwskazaniem do wykonania oczyszczania twarzy .... wiec nic dziwnego ze Ci sie rozsiało po całej twarzy... przykro mi ze trafiłes na taką ciulowatą kosmetyczke
właśnie dzieki dermatologowi nie mam już praktycznie widocznych tych białych " pryszczów" . no może 1 jest xD . Ale mam mase zaskurników, takich małych, czarnych . ja słyszałem że nie da się ich pozbyć żadnymi kosmetykami i jedynym wyjściem jest jest oczyszczanie mechaniczne. właśnie myślałem też o jakiś fluidach na przyszłosć, takich ukrywających lekkie zaczerwienia i małe wypadki np przed jakimś wyjściem
Wysłany: 2008-03-01, 21:31
Najlepiej jak bedziesz kupował sobie preparaty kwasu retinowego ktory odblokowac pory przez złuszczanie i wydalanie komorek nablonka... ten kwas jest w zelach kremach i z tego co mi wiadomo to produkty z tym kwasem dostepne sa na recepte. I musisz uwazac bo niestety wysuszają a to dla cery trądzikowej nie jest dobre. Jesli jednak lekarz przepisalby ci cos takiego to na penwo powie jak to stosowac i kiedy. Jesli nie chce ci sie chodzic do lekarza to wyprobuj Garnier 3w1 ...żel do mycia twarzy maseczka i peeling w jednym
a jak mniej więcej to stosować ? wieczorem mam używać pudrodermu i differin na zmiane, a rano używam oxy 10 ( bo mi się skóra przetłuszcza) . A i słyszałem coś że dobrze stosować maseczke cynkową raz na tydzień. Jesli to racja to gdzie mogę ją dostać i jak używać ? no i co polecacie może po goleniu? Woda golońska raczej nie bo alkoholowa. Aktualnie używam pielęgnacyjny hydrożel po goleniu firmy bond . No martwie się tak o to wszystko bo mam już 2 lata trądzik i chce wreźcie się go pozbyć . Za fajnie z nim to nie jest, hehe
nawet na allegro sa za ok 16zl;) wpisz maska cynkowa
damian napisał/a:
a jak mniej więcej to stosować
moze przed swoimi lekami.. poprostu uzyj Garniera jako zelu do twarzy..chyba ze skore podraznisz w ten sposob.. no nie wiem jaka bedzie reakcja tych lekow na skore po lekkim peelingu. Ja zawsze uzywam go wieczorem a potem smaruje sie odzywczym kremem i jest ok;)
a co polecacie zamiast oxy 10 na rano? Mam też zaczerwienienia i nie mam pewności czy też ten oxy jest dobry i może znacie coś lepszego. a co myślicie o fluidach ?
Ja ci polecam BB krem firmy Alex doskonale kryje a dodatkowo pomaga w ukryciu zmian oraz podlecza skórę firma jest ogólnie super a może zabieg Herbal A Peel osiagam doskonałe efekty w trądziku i róznych problemach skórnych
heh ja szczerze mowiac ostatnio zaczelam stosowac to w przypadku mojego faceta i wiekszych wyjsc albo kiedy jest strasznie zaczerwieniony ;) smaruje go tak ze praktycznie nie widac pudru a efekt bardzo dobry :) oczywiscie nie cala twarz tylko delikatnie w pewnych miejscach
mi dermatolog właśnie przepisał maście na wieczór. rano aby żel. ale żel nie starcza i słyszałem też że oxy 10 jest dobry na skóre tłustą i wspomaga leczenie. jednak zauważyłem że skóra jest strasznie sucha i mam zaczerwienienia w niektórych miejscach. Myślałem o czymś antybakteryjnym, matującym, ale mało tłustym ponieważ wcześniej używałem żel, tonik, krem z serii AA sensitiv ale przez ten krem skóre mam tłustą i uczucie takie nie miłe. Więc używam aby całą serie 5 razy w tygodniu po bieganiu z przyzwyczajenia. Potzrebuje więc czegoś dobrego ale i taniego ( max ok 20 zł )
Wysłany: 2008-03-07, 13:58
Perfecta jest do du*y... najlepiej pójdź do apteki i popros o cos na Twoją bolaczke. Tam na pewno jest duzo preparatów do skóry trądzikowej, ktore nie wysuszaja, sa bez alkoholu, matujace i inne takie... sprobuj tego garniera 3w1 o którym wspominałam wczesniej z Motylkiem... to dosc dobry produkt a nie musisz kupowac sterty innych niepotrzebnych wynalazkow
Myślałem o czymś antybakteryjnym, matującym, ale mało tłustym
krem do twarzy Perfekta z gruszka, taki zolty z Rossmana ok 12zl. Mi pomogl, facetowi tez :)
zobacze może ;]
#KaSSta# napisał/a:
najlepiej pójdź do apteki i popros o cos na Twoją bolaczke. Tam na pewno jest duzo preparatów do skóry trądzikowej, ktore nie wysuszaja, sa bez alkoholu, matujace i inne takie...
ale takich jest masa . oglądałem różne produkty i ich jest z kilkadziesiąt! Ważne też żeby nie przetłuszczał. i jaki tu wybrac . Mówisz że ta gruszka jest do chrzanu ^^. Więc co polecasz oprócz
#KaSSta# napisał/a:
sprobuj tego garniera 3w1 o którym wspominałam wczesniej z Motylkiem... to dosc dobry produkt a nie musisz kupowac sterty innych niepotrzebnych wynalazkow
właśnie coś trudno to upolować, prawie wszystko zostało wykupione , lol xD. postaram się poszukać jeszcze. A ten garnier jest też jako krem na rano ? Z tego co wiem to pierw twarz się robi żelem a potem nakłada krem jakiś . Jak ja nie lubie się męczyć z tymi kosmetykami, ale co można na to poradzić, ehh
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum