Nie jesteś zalogowana! Zaloguj się by w pełni, bez ograniczeń korzystać z forum. Jeśli nie masz jeszcze konta, kliknij tutaj i przejdź do darmowej rejestracji.
Mapa strony
Strona Główna Forum
 Info   Szukaj    Album   Polecamy   Rejestracja   Profil   Wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: cukrowa, depilacja, pasta

depilacja pastą cukrową
Autor Wiadomość
aagnieszkaa1 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2009-09-06, 10:51 

Ostatnio zastanawiam się nad zastosowaniem tej metody depilacji ale nie wiem czy mi wyjdzie ta pasta domowym sposobem ;)

Blk 
Miłośniczka forum

Wysłany: 2009-09-07, 18:21 

nie spróbujesz - nie przekonasz się

Mała_Mi 
Użytkowniczka

Wysłany: 2009-09-11, 14:33 

Znalezione na forum wizaż- domowy sposób na pastę cukrową:
Cytat:
W ostantnim tygodniu każdą wolna chwilę spędziłam na wyrobie i poprawianiu pasty cukrowej. Zainspirował mnie do tego artykuł, który ukazał się na Wizażu. I po kilku próbach mogę powiedzieć, że to cudowny i prosty sposób depilacji.
W stosunku do artykułu odwróciłabym proporcje tzn. szklanka cukru i pół szklanki wody no i oczywiście sok z cytryny. Proporcje nie mają większego znaczenia. Jeśli damy więcej wody to wymagać to będzie dłuższego gotowania. Już po przeczytaniu artykułu wiedziałam, że za dużo tam jest wody. Tu korzystałam z mojego kulinarnego doświadczenia, jak przy robieniu lukru. Ale mniejsza o to. Składniki należy wymieszać do rozpuszczenia i podgrzewać. Później już łyżki nie używam, mieszam od czasu do czasu kręcąc rondelkiem. Najpierw robi się syrop przezroczysty, później zaczyna zmieniać barwę na słomkową a następnie na brązową i oczywiście gęstnieje. Gdy masa jest brązowa należy zwiększyć czujność bo łatwo spalić. To też mi się przydarzyło gdy się zaczytałam. W sumie pastę robi się szybko, kilkanaście minut ale to oczywiście zależy na jakim ogniu się robi. Gdy ma kolor ciemnego bursztynu należy ją odstawić z ognia. Jeśli po całkowitym (sic!) schłodzeniu ugniata się pod palcem to jeszcze należy ją pogotować ale być może tylko przez 10-15 sekund. Mówię o gotowaniu a nie o grzaniu. Jeśli po wystudzeniu okaże się, że jest za twarda to należy dodać odrobinę wody, podgrzać i dobrze ją wymieszać z pastą. Już nie gotować, żeby wody nie odparowywać. Po wystudzeniu pasta ma być calkiem twarda. Po przygotowaniu pasty po raz trzeci umialam jej dobrą jakość ocenić po kolorze, zapachu i konsystencji.
Przed użyciem należy pastę podgrzać (łaźnia wodna, suszarka do włosów, mikrofalówka, w zimie kaloryfer) ale tu uwaga: podgrzać tak aby tylko lekko zmiękła. Następnie nożem wydłubać trochę (wielkość orzecha włoskiego), wyrobić w palcach i już można się depilować. Jeśli chodzi o włosy mocne i krótkie to pastę tą można raczej stosować na ciepło z użyciem pasków materiału. Przy włosach dłuższych lub słabszych można rozprowadzać pastę na skórze kciukiem zgodnie z kierunkiem włosa i zrywać pod włos. Ale zaznaczam: to sprawa bardzo indywidualna. To naprawdę zależy od włosów. Tam gdzie je goliłami i były bardzo mocne a teraz miały dlugość ok. 3 mm musiałam użyć pasków materiału i pastę bardziej „upłynnić”, żeby dała się rozporowadzić dobrze niezbyt grubą warstwą. A moje słabe i krótkie włosy na rękach zdepilowałam idealnie pastą rozprowadzaną tylko kciukiem.
Ogólnie metodę tę bardzo polecam. Jest bardzo skuteczna, łatwa i tania. Skóra po zastosowaniu pasty jest idealnie gładka. Tylko na rękach wystąpiło u mnie lekkie zaczerwienienie, które po około 10 – 20 minutach zeszło. W innych miejscach nie było żadnego śladu. Życzę zatem cierpliwości bowiem jest ona wymagana przy dopracowaniu odpowiedniej postaci pasty. Ale to naprawdę nie jest trudne. Naprawdę warto. Powodzenia.

aagnieszkaa1 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2009-09-12, 10:59 

Hmm widzę że początki łatwe nie będą :)

daily.26 
Coś już napisała
beza

Wysłany: 2009-09-21, 14:49 

Ja tez słyszałam o depilacji pastą podobno jest rewelacyjna i najmniej bolesna ze wszystkich możliwych sposobów przepis próbowałam ale mi nie wyszedł potrzebuje więcej szczegółów których nie mogę znaleźć na forach teraz jestem w trakcie przygotowywania się do depilacji w salonie jak będę po to napewno napisze co i jak wygląda

[ Dodano: 2009-09-30, 11:48 ]
mam przepis na pastę cukrową podaje:
proporcje tzn. szklanka cukru i pół szklanki wody no i oczywiście sok z cytryny. Proporcje nie mają większego znaczenia. Jeśli damy więcej wody to wymagać to będzie dłuższego gotowania. Składniki należy wymieszać do rozpuszczenia i podgrzewać. Później już łyżki nie używam, mieszam od czasu do czasu kręcąc rondelkiem. Najpierw robi się syrop przezroczysty, później zaczyna zmieniać barwę na słomkową a następnie na brązową i oczywiście gęstnieje. Gdy masa jest brązowa należy zwiększyć czujność bo łatwo spalić. To też mi się przydarzyło gdy się zaczytałam. W sumie pastę robi się szybko, kilkanaście minut ale to oczywiście zależy na jakim ogniu się robi. Gdy ma kolor ciemnego bursztynu należy ją odstawić z ognia. Jeśli po całkowitym (sic!) schłodzeniu ugniata się pod palcem to jeszcze należy ją pogotować ale być może tylko przez 10-15 sekund. Mówię o gotowaniu a nie o grzaniu. Jeśli po wystudzeniu okaże się, że jest za twarda to należy dodać odrobinę wody, podgrzać i dobrze ją wymieszać z pastą. Już nie gotować, żeby wody nie odparowywać. Po wystudzeniu pasta ma być calkiem twarda. Po przygotowaniu pasty po raz trzeci umialam jej dobrą jakość ocenić po kolorze, zapachu i konsystencji.
Przed użyciem należy pastę podgrzać (łaźnia wodna, suszarka do włosów, mikrofalówka, w zimie kaloryfer) ale tu uwaga: podgrzać tak aby tylko lekko zmiękła. Następnie nożem wydłubać trochę (wielkość orzecha włoskiego), wyrobić w palcach i już można się depilować.

Anula 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 11 razy
Wysłany: 2009-11-07, 15:31 

Dzisiaj na targach kosmetycznych widziałam depilacje pastą cukrową, dokładnie ręki. Muszę stwierdzić, że ta metoda mi się spodobała, po włoskach ani śladu :) a Pani, która miała robioną depilacje jakoś nie narzekała na ból :)

Joan 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2009-11-07, 17:56 

a kiedy było?

Anula 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 11 razy
Wysłany: 2009-11-07, 18:03 

Nie pamiętam jaka to firma była :) to nie był jakiś pokaz tylko tak przypadkiem było robione, nawet zbiorowiska nie było ;D ale podobało mi się ;]

swarovscy 
Początkująca

Wysłany: 2010-04-20, 13:30 

Moim zdaniem to rewelacyjna metoda tylko zastanawiam się czy to na paski nakładać czy babrać się robiąc kulke?

kasiamgj 
Gaduła ;)

Wysłany: 2010-04-21, 14:00 

tez sie zastanawialam nad zrobieniem pasty, ale poki co nie mam czasu na takie zabawy:( wiec jak na razie zostaje mi golenie badz depilator, ale nie narzekam, efekty jak dla mnie sa ok. :) bo nie mam zadnych problemow z kropkami, nagminnym wrastaniem itp.

guarana 
Coś już napisała

Wysłany: 2010-12-13, 14:00 

Pasta cukrowa jest niesamowita i nie wiem jak to się dzieje, ale po prostu skóra jest po niej gładka, nie zostają żadne niedobitki, które przepadkiem depilator nie wyrwał. Dobra rzecz i wydaje mi się, że jeżeli już ktoś myśli o depilacji w salonie, to tylko pasta wchodzi w grę. Zresztą jakby sobie któraś z was zamierzała zrobić, to mogę podać namiary na taką jedna panią Asię, która znakomicie robi taka depilację. Piszcie w razie potrzeby na priva.

pałka.zapałka 
Coś już napisała

Wysłany: 2010-12-15, 18:44 

kurcze nigdy nie probowalam....a slysze same pozytywne opinie

Odpowiedz do tematu