Wydawało mi sie, ze tak bo bardzo chce schudnac, natomiast dietetyk do ktorego chodze powiedzial, ze absolutnie nie powinnam tego robic, bo maslo zawiera cenne witaminy i mikroelementy i ze oczywiscie nie nalezy wsmarowywac calej kostki w kromke chleba, ale nie przytyje 5 kg jak sobie posmaruje cienką warstwa... Teraz uzywam masla Kerrygold, bo podobno jest jednym z bardziej naturalnych masel na rynku(bez calej tablicy mendelejewa). A Wy co o tym myslicie? Masło, margaryna czy nic?
Ja stosuję masło, z umiarem, ale stosuję i zdecydowanie bardziej je lubię od jak dla mnie paskudnych margaryn i mixów (dla mnie margaryna ma nieprzyjemny zapach) masło, takie świeżutkie jest niesamowitym dodatkiem do pieczywa. I zdecydowanie jest zdrowsze niż margaryna. Jak byłam mała ubóstwiałam ciasto drożdżowa z masłem właśnie;] Takie wspomnienie miłe z dzieciństwa;] A o tym kerrygoldzie to nie słyszałam, co to?
a ja poprosu nie stosuję masła, ale nie dlatego, że się odchudzam tylko poprostu nie przepadam za masłem, masło dla mnie może nei istnieć, jakoś lepiej mi smakuje kanapka bez masła niz z masłem...:):):)
heh ja mam dziwne przyzwyczajenie co do masla;p bo raz robie kanapke z nim a raz bez, to w zaleznosci co jeszcze na kanapce sie znajduje, jak ser i warzywa to jest maslo, nawet jak jest pasztet to z maslem ale juz kanapka z dżemem jest bez masla;p
Mój facet jest strasznie przywiązany do różniastych smarowideł do kanapek i jak nam brakuje masła to używa cienkiej warstwy serka topionego, ale coś musi być, bo inaczej mu nie smakuje;] Taki typ;] Więc w jego przypadku to wszystko jedno byleby posmarowane było,. A jako, ze ja margaryny nie lubię, więc staram się przerzucić go na masło;)
Widziałam tego kerrygolda w Realu, ciekawa opcja, bo było to masło z solą, ponoć można smarować od razu po wyjęciu z lodówki. Może zobaczę co to za cud, jak wykończę kostkę tego co mam w domu;]
Serek topiony jest fajny, ale za często stosowany szybko się nudzi;)
Nabyłam sobie tego keryygolda na spróbowanie, taka mniejszą kostke z sola i ziołami. To z ziołami super ekstra smakuje, nawet mój chłop powiedział, że boskie, a to juz cos;)
Masło jest też dobre na oczy. I nie daj sobie wmówić, że:
a ma zbyt dużo tłuszczu (nie nawidzę produktów light)
b zawiera witaminy (są one sztuczne)
Może i jest dobre dla diabetyków i ludzi ograniczających cholesterol, ale nie dajmy nabić się w butelkę. Tylko masło ma prawdziwe witaminy i wspomaga ludzki wzrok i skórę. Zawiera bowiem cenne dla organizmu witaminy A, C i E. Dodatkowo całą tablicę mendelejewa znajdziesz w margarynie. Nie nawidzę dietetyków!
_________________ Kocham was, cera jest ważna dla każdego.
mówię zawsze bez ogródek. Wera
arabeska Użytkowniczka
Wysłany: 2008-05-22, 02:08
Przez dłuższy czas nie jadłyśmy masła bo ciocia nas wystraszyła,że to podnosi zły CHOLESTEROL w organiźmie . Kupowałyśmy wtedy margarynę roślinną i wtedy zaobserwowałyśmy,że bardzo się popsuł wzrok mamie, chciała iść do okulisty na badanie wzroku i kupić okulary . Postanowiłyśmy znów jeść masło i okazało się ,że radykalna była poprawa . Okazuje się,że witamina a zawarta w maśle bardzo wpływa na wzrok.
są jeszcze witaminy D i E w maśle.
Wydawało mi sie, ze tak bo bardzo chce schudnac, natomiast dietetyk do ktorego chodze powiedzial, ze absolutnie nie powinnam tego robic, bo maslo zawiera cenne witaminy i mikroelementy i ze oczywiscie nie nalezy wsmarowywac calej kostki w kromke chleba, ale nie przytyje 5 kg jak sobie posmaruje cienką warstwa... Teraz uzywam masla Kerrygold, bo podobno jest jednym z bardziej naturalnych masel na rynku(bez calej tablicy mendelejewa). A Wy co o tym myslicie? Masło, margaryna czy nic?
a no rzeczywiscie, z masla sie nie powinno rezygnowac, ze wzgledu chociazby na witamine A, rozpuszczalna w tluszczach odpowiada za sprawnosc oczu i jakosc naszego wzroku. masla zazwyczaj sa dodatkowo witaminizowane, wiec juz chociazby z tego powodu powinno sie je spozywac ze smakiem. od kromki ciemnego pieczywka z cienka warstwa kerrygold nikt jeszczen ie utyl ;). jestem jednak pewna, ze teraz 'konsumenci' sa swiadomi i coraz czesciej wiedza co i po co jedza ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum