Nie jesteś zalogowana! Zaloguj się by w pełni, bez ograniczeń korzystać z forum. Jeśli nie masz jeszcze konta, kliknij tutaj i przejdź do darmowej rejestracji.
Mapa strony
Strona Główna Forum
 Info   Szukaj    Album   Polecamy   Rejestracja   Profil   Wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: czy, jadal, jakims, lub, moge, olejem, oliwa, oliwek, sie, smarowac

Czy mogę smarować się oliwą z oliwek lub jakimś olejem jadal
Autor Wiadomość
marko28marko 
Początkująca
marko28marko

Wysłany: 2010-04-25, 22:19 Czy mogę smarować się oliwą z oliwek lub jakimś olejem jadal

Chodzi o to, że od pewnego czasu staram się używać naprawdę naturalnych kosmetyków a tak naprawdę to jak najmniej kosmetyków bo przecież większość jest chemiczna i niezdrowa.
Dzisiaj jednak spędziłem dzień nad wodą i się mocno opaliłem, mam przesuszoną twarz, muszę się czymś nawilżyć. Nie mam nawet żadnego kremu. CO BYŚCIE MI DROGIE EKSPERTKI POLECIŁY? CO KUPIĆ DO NAWILŻANIA SKÓRY, ŻEBY BYŁO JAK NAJBARDZIEJ NATURALNE? Wpadłem na chyba trochę śmieszny pomysł, że jakaś dobra oliwa lub olej naturalny byłby najzdrowszy? Co o tym sądzicie???

Kinia3011 
Stała bywalczyni

Wysłany: 2010-04-25, 23:08 

kupna oliwa Cie natłuści, ale nie nawilży... aby nawilżyć skórę musisz mieć coś co sie wchłonie, a nie pozostawi na skórze tylko śliskości. można stosować oleju ze swieżo wyciskanych oliwek - wtedy to ma sens. mówię o oliwkach żywych:) nie ze słoika...myslę jednak, że nic się nie stanie jeśli kupisz sobie zwykły krem nawilżający (przebadany dermatologicznie) odpowiedni do wieku. spróbuj od zwykłego kremu Nivea np (niebieskie pudełeczko) albo Soft nivea (lekki, dobrze się wchłania i mocno nawilża).
P.S. Poza tym oliwa kupna czy olej to nie są takie naturalne produkty jakby się mogło wydawać. jest tam mnóstwo ulepszaczy, mniej lub bardziej widocznych. Także mając to na uwadze kremy są tak samo naturalne, a przynajmniej do tego przeznaczone

Agusia77 
Beauty Forum TEAM
www.photoblog.pl/aagusia77

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2010-04-26, 01:07 

Z tym że kosmetyki są nie zdrowe się nie zgodzę:) kup sobie krem z Ziaji np oliwkowy, kosztuje coś ponad 3 zł, zobaczysz że natłuści i nawilży. A Ziaja to dobra firma, robią farmaceutyki i kosmetyki, są przebadane. Szczycą się tym, że dodają do kosmetyków możliwie jak najmniej chemii....

Paulinaa 
Powieściopisarka

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2010-04-26, 08:17 

wystarczy krem nawilzajacy ;]
oliwki natluszcza, a poza tym gdy przestaniesz ich uzywac skora bedzie przesuszona jeszcze bardziej

ewelynka69 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2010-04-26, 09:32 

Wydaje mi się, że pod zwykłym olejem skóra nie będzie absolutnie oddychać, a powinna, żeby normalnie funkcjonować.

Paulinaa 
Powieściopisarka

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2010-04-26, 10:13 

zwykly olej jest za tlusty, za ciezki.
zreszta jest to olej spozywczy, nie jestem przekonana zeby nadawal sie do skory jako olej kosmetyczny

kasiamgj 
Gaduła ;)

Wysłany: 2010-04-27, 13:31 

Dużo dobrego słyszałam na temat masła Shea firmy Mypa jest to naturalny tłuszcz powstający z owoców afrykańskiego drzewa.
więcej info.:
http://www.kosmetyki.seni...ament,5672.html
i oleje jak najbardziej, ale odpowiednie i przede wszytskim nierafinowane, wtedy nawet możesz zrobić specjalne maseczki na włosy. więcej info:
http://www.doz.pl/czyteln...e_w_kosmetykach

mam nadzieję, że choć trochę pomogłam :-)

ale tak jak wspominała Agusia, bardzo dobre są kosmetyki Ziai, polecam masło oliwkowe

obecnie już je kończę i zastanawiam się nad kokosowym albo kakaowym. ale oliwka jest naprawdę bardzo przyjemna pod względem zapachu i konsystencji i co najbardziej mi się w nim podoba to to, że szybko się wchłania, nie jest wodniste i nie zostawia bardzo tłustej skóry jak po innych balsamach.

VitaLab 
Stała bywalczyni

Wysłany: 2010-05-08, 10:31 

Olej spożywczy na pewno nie nadaje się do skóry,nie może pełnic funkcji kosmetyku naturalnego. Oliwki także są zbyt tłuste. Rozumiem,ze chcesz używac samej natury,ale może jednak warto popatrzec za dobrymi kosmetykami naturalnymi,takimi z prawdziwego zdarzenia?

dariacandy 
Stała bywalczyni

Wysłany: 2010-05-10, 16:40 

organiczna oliwa z oliwek jest najlepszym sposobem na gładką skórę :), ja dolewam np. 25 ml do kąpieli i skóra jest gładka jak pupcia niemowlaczka :P.

miskamisia_86 
Użytkowniczka
miskamisia_86

Wysłany: 2010-06-08, 22:28 

Dość ekscentryczny pomysł, aczkolwiek według mnie bardzo rozsądny :) mi siędobrze nawilża skóra oliwkami dla dzieci - zrobiło się ciepło, czas najwyższy się w nią zaopatrzyć :)

Naturalne 
Stała bywalczyni

Wysłany: 2010-06-10, 11:29 

trzeba jednak pamietać aby przed wyjsciem na słońce nałożyć jakiś filtr

Odpowiedz do tematu