Magda_lenka0003 Początkująca
Wysłany: 2011-05-20, 16:54
Czerwone kropki na nogach
Cześć! Mam 14 lat, i odkąd pamiętam mam na nogach, a szczególnie na udach czerwone kropki. To wygląda strasznie! Mam jasną karnację, a te kropki są czerwone i wyraźnie je widać. W lecie ich ilość się zmniejsza. Wstydzę się chodzić w krótkich spodenkach czy spódniczkach. Już nawet koleżanki mi mówią, że mam brzydkie nogi.
Jak to wyleczyć? Jakieś balsamy? Pomóżcie!
PS. To na pewno nie przez depilację! Jeszcze zanim zaczęłam golić nogi, miałam te kropki.
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 10 Sie 2009 Posty: 2305 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: 2011-05-23, 10:09
Ja tez miałam ten problem, i tak jak Anula napisała, to było zapalenie meszków, spowodowane noszeniem obcisłych materiałów, szczególnie dżins może powodować takie zapalenie. U mnie pomogła zmiana spodni na luźniejsze i nawilżenie skóry.
To często przechodzi z wiekiem, kiedy miałam 14 lat też byłam w kropki. Witamina D pomaga, czyli po prostu opalanie się (bez znaczenia, czy na słońcu, czy w solarium).
Zapalenie meszków - ok, tylko autorka pisze, że ma to, odkąd pamięta, a czy takie zapalenie nie jest stanem chorobowym, krótkotrwałym?
Wysłany: 2011-10-24, 13:04
Peelingi i opalanie się powinno poskutkować. Jeżeli nie, to zawsze możesz zgłosić się dermatologa o pomoc, ale z tego co słyszałam, to może Ci to przejść z wiekiem, także nie masz czym się przejmować.
Mart Stała bywalczyni
Wysłany: 2011-10-26, 18:00
Jeśli podczas zauwazysz większe podrażnienia tych okolic po goleniu, czy peelingu zastosuj lek w spray'u - Panthenol, złagodzi, ochłodzi i powinien pomóc.
ksoba Początkująca
Wysłany: 2012-02-05, 20:40
To pewnie naczyniaki. Można je usuwać w zakładzie kosmetycznym, przy czym polecam metodę kriochirurgiczną (nie ma blizn).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum