Nie jesteś zalogowana! Zaloguj się by w pełni, bez ograniczeń korzystać z forum. Jeśli nie masz jeszcze konta, kliknij tutaj i przejdź do darmowej rejestracji.
Mapa strony
Strona Główna Forum
 Info   Szukaj    Album   Polecamy   Rejestracja   Profil   Wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: brzuch, cwiczenia, plaski

ćwiczenia na płaski brzuch
Autor Wiadomość
nocandygirl 
Powieściopisarka

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2008-09-17, 18:10 ćwiczenia na płaski brzuch

jakie są fajne ćwiczenia oprócz tradycyjnych brzuszków??

Darish:)

Wysłany: 2008-09-17, 20:17 

Każda z kobiet niewątpliwie chciała by mieć idealną figurę. Jedną ze składowych jest na pewno brzuch. Niestety nie każdej dane jest to dane. Wiele musi się odpowiednio namęczyć, ale jest o co. Płaski brzuch przyciągnie uwagę koleżanek i mężczyzn. Będziesz mogła wejść w każde spodnie ;) Przedstawiamy zestaw ćwiczeń na płaski brzuch.

Jest to niejako alternatywny zestaw ćwiczeń dla aerobicznej 6 weidera. Nie powinno się trenować ich 2 równocześnie. Każda z was powinna wybrać sobie jeden zestaw do trenowania.

Przed trenowaniem należy wykonać dobrą rozgrzewkę.

Ćwiczenia na płaski brzuch

1. Nożyce
Ćwiczenie wykonujemy leżąc na plecach z rękami ułożonymi swobodnie obok ciała. Polega ono na wymachiwaniu nogami podniesionymi na 10-15cm nad ziemią.
Będziemy ćwiczyć 2 rodzaje nożyc
a. Nożyce pionowe
Są niewątpliwie najłatwiejsze. Wymachujemy obiema nogami równocześnie, w górę i w dół, jednak nie dotykamy nimi ziemi.
b. Nożyce poziome.
Wymachujemy obiema nogami równocześnie, w prawo i w lewo, tak, żeby nogi krzyżowały się w kostkach. Raz jedna noga przy mijaniu się na być na górze, raz na dole.

Nożyce pionowe i poziomy wykonujemy tyle razy, ile pisze w harmonogramie.

2. Brzuszki
Brzuszki polegają na podnoszeniu tułowia od leżenia do siadu prostego, bądź nawet dalej do skłonu w przód. Można je robić mając lekko ugięte kolana, bądź wyprostowane nogi, czego jestem zwolennikiem. Dla utrudnienia możemy nawet robić brzuszki z większego wychylenia niż poziom, jednak musimy mieć wtedy specjalne do tego urządzenie bądź osobę, która przytrzyma nam nogi. Będziemy wykonywać 2 rodzaje brzuszków.
a. Zwykłe brzuszki
Podnosimy się tak, aby tułów i nogi stworzyły kąt prosty, bądź (trudniej i przy prostych nogach) aby dotknąć głową kolan a rękami stóp.
b. Brzuszki skośne
Podnosimy się tak, aby dotknąć prawym łokciem ziemi za lewym kolanem, a potem na odwrót.

Oba typy brzuszków wykonujemy po tyle razy ile pisze w harmonogramie.

3. Scyzoryki
Nie wiedziałem jak inaczej nazwać to ćwiczenie. Scyzoryki dlatego, iż szybko będziemy składać się i rozkładać. Wyjściowa pozycja jak przy aerobicznej 6 weidera z ćwiczenia 4.
ćwiczenia na płaski brzuch
Ćwiczenie polega na szybkim przyciąganiu ku sobie zarówno nóg ugiętych w kolanach jak i tułowia. Jest to niejako złożenie, następnie rozkładamy się czyli opuszczamy nogi i tułów maksymalnie daleko, jednak nie opuszczając ich na ziemię.
Ćwiczenia powinniśmy wykonywać bardzo szybko, bez przerwy na odpoczynek podczas serii.

Wykonujemy, niezależnie od dnia trzy serię ćwiczeń, po każdej serii kładziemy się na brzuch potem podpieramy się na wyprostowanych rękach i staramy się jak najbardziej rozciągnąć mięśnie brzucha, tak jakby robiąc foczkę.

Ilość ćwiczeń dla serii opisana w harmonogramie.

4. Prostowanie nóg
Ćwiczenie pochodzi z zestawu Pilates i korzysta z jego założeń.
Kładziemy się na plecach na podłodze i podnosimy wyprostowane nogi, tak aby stworzyły kąt około 45 stopni z podłożem. Ćwiczenie polega na zmienieniu ustawienia pojedynczej każdej z nóg tak, aby jej łydka stworzyła z udem kąt prosty, a udo kąt prosty z tułowiem. Łapiemy wtedy rękami za kość piszczelową i robimy wdech. Następnie wydychamy powietrze wracając nogą do wyjściowej pozycji. Oczywiście podczas ćwiczenia jedną nogą druga jest nieruchoma w wyjściowej pozycji.

Nogami ćwiczymy na zmianę i powtarzamy po tyle razy dla każdej nogi ile pisze w harmonogramie.

5. Wyrzuty nóg
Kładziemy się na plecach na podłodze. Następnie podnosimy się na stopach tak, aby być opartym tylko na stopach i barkach (możemy mieć splecione ręce na karku żeby było nam łatwiej).
Jedną nogę najpierw prostujemy i powoli podnosimy do góry, a następnie gdy jest prosto równolegle do drugiej to uginamy ją w kolanie i przyciągamy do klatki piersiowej.

Nogami ćwiczymy na zmianę i powtarzamy po tyle razy dla każdej nogi ile pisze w harmonogramie.

6. Ćwiczenia w podporze tyłem
Siedzimy na pośladkach i podpieramy się z tyłu na wyprostowanych rękach. Rozpoczy z ugiętymi nogami opartymi blisko pośladków.
Będziemy wykonywać 2 ćwiczenia tego typu.
a. Wyrzucamy wyprostowane nogi w przód, jednak tak by nie dotkneły ziemi, następnie uginamy je i przyciągamy kolanami do klatki piersiowej.
b. Wyrzucamy wyprostowane nogi w przód, jednak tak by nie dotkneły ziemi, następnie rozciągamy je na boki maksymalnie jak się da i przyciągamy do siebie.

7. Ćwiczenia z leżenia na plecach

Kładziemy się na plecach. Nogi leżą wyprostowane na ziemi. Podnosimy jedną nogę do góry tak by stworzyła z tułowiem kąt prosty. Jednocześnie podnosimy tułów. Robimy tak potem drugą nogą, potem obiema. Jest to niejako seria, która powtarzamy tyle razy, co pisze w harmonogramie.

Oczywiście ćwiczeń na płaski brzuch jest o wiele więcej, jednak przedstawiamy te odpowiednio dobrane i przygotowane w harmonogram na 4 tygodnie.

Harmonogram ćwiczeń:

Ćwiczenia na płaski brzuch

Objaśnienia:

W ćwiczeniu 1 najpierw powtarzamy ćwiczenia z punktu "a" tyle razy ile piszę w harmonogramie, potem z punktu "b".

W ćwiczeniu 2 najpierw powtarzamy ćwiczenia z punktu "a" tyle razy ile piszę w harmonogramie, potem z punktu "b".

W ćwiczeniu 3 wykonujemy 3 serię po tyle ćwiczeń, ile pisze w harmonogramie.

W ćwiczeniu 4 wykonujemy każda nogą tyle razy, ile pisze w harmonogramie.

W ćwiczeniu 5 wykonujemy każda nogą tyle razy, ile pisze w harmonogramie.

W ćwiczeniu 6 najpierw powtarzamy ćwiczenia z punktu "a" tyle razy ile piszę w harmonogramie, potem z punktu "b".

W ćwiczeniu 7 całość traktujemy jako serię i wykonujemy tyle razy, ile pisze w harmonogramie.

aagnieszkaa1 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2008-09-19, 11:27 

Ja mam płaski brzuszek i to jest chyba moja ulubiona część ciała.
Nic nie ćwiczę po prostu taki już jest;)
Ale z wiekiem się to pewnie zmieni i po ciąży (jak oczywiście będę kiedyś w ciąży he he)

Ja znalazłam coś takiego:

Płaski i jędrny – o takim brzuchu marzysz. Aby to osiągnąć, trzeba się napracować, a na to wciąż brakuje ci czasu i... wytrwałości. Dlatego przygotowaliśmy dla ciebie specjalny plan.

Jego podstawą jest dieta bogata w białko, które pomoże ci rozwinąć mięśnie i spalić tłuszcz. Dziennie dostarcza ona ok. 1200 kcal oraz komplet potrzebnych witamin i składników mineralnych. Jadłospis jest tak ułożony, że możesz go zastosować dla całej rodziny. Niezbędna jest także gimnastyka. Nie obawiaj się jednak – nie chcemy wysyłać cię na żadną siłownię. Ćwiczyć możesz wszędzie, np. w pracy lub przed telewizorem, napinając mięśnie brzucha. Aby kuracja przyniosła efekty, warto pamiętać o codziennej pielęgnacji ciała. Wyszczuplające i odprężające kąpiele, ujędrniające masaże pod prysznicem i w wannie usprawniają krążenie krwi, poprawiają przemianę materii oraz pobudzają komórki do spalania tłuszczu. Koniecznie dodaj do tego... seks. Jeżeli możesz, kochaj się jak najczęściej. Jeden akt seksualny pozwoli spalić nawet 350 kcal, a seria namiętnych pocałunków – 150 kcal. Raz w tygodniu zapomnij o wszystkich zasadach i rób to, co sprawia ci najwięcej przyjemności. Umów się z przyjaciółką na plotki, obejrzyj dobry film lub po prostu poleniuchuj. Jeśli uda ci się wprowadzić w życie nasz plan i wytrwasz tydzień, będziesz o 2–3 kilogramy chudsza. Warto spróbować. Powodzenia!

Wystarczą 3 minuty

Wykorzystaj każdą wolną chwilę, by wyszczuplić brzuszek. O ile to możliwe, zrób sobie co jakis czas krótką, kilkuminutową przerwę w pracy. To doskonały moment na proste ćwiczenia rozciągające. Wystarczy mocno napiąć mięśnie brzucha, pamiętając o spokojnym oddychaniu. Do takich ćwiczeń nie potrzebujesz specjalnego stroju, przyrządów ani dużo miejsca. W dodatku zajmie ci to zaledwie 3 minuty, wspaniale odpręży i zrelaksuje. Jeśli przez cały dzień jesteś na nogach i dużo chodzisz – gimnastykuj się na siedząco (patrz ćwiczenia 1 i 2). Gdy pracujesz przy biurku, lepsze efekty uzyskasz na stojąco (ćwiczenie 3).

1. Usiądź prosto, plecy i ręce oprzyj wygodnie. Weź głęboki wdech, napnij mocno mięśnie brzucha. Wytrzymaj 20 sekund. Wydychaj powietrze, rozluźnij mięśnie i odpoczywaj kolejne 20 sekund. Powtórz 12 razy.
2. Usiądź wygodnie, weź głęboki wdech, napnij mocno mięśnie brzucha i unieś wyprostowane ramiona do góry. Wytrzymaj. Wydychaj powietrze, opuść ręce i rozluźnij mięśnie. Powtórz 12 razy.
3. Stań prosto, oprzyj się plecami o ścianę. Napnij mięśnie brzucha i powoli zsuwaj się po ścianie, aż uda będą równolegle do podłogi. Wytrzymaj chwilę. Powróć do pozycji wyjściowej. Ćwiczenie powtórz 12 razy.

4 sposoby na rozbicie tłuszczu

1. Masaż na sucho – rano po przebudzeniu chwyć palcami fałdkę na brzuchu, unieś ją, aby dobrze rozciągnąć tkankę podskórną i ściskaj kilka razy. Taki wyszczuplający masaż utrzymuje w dobrej kondycji tkanki, mięśnie i skórę oraz pobudza komórki do spalania tłuszczu.
2. Prysznic – po wstaniu z łóżka weź kilkuminutowy prysznic – to świetny sposób na poprawienie krążenia i przyspieszenie rozpadu komórek tłuszczowych. Drobne kropelki wody działają jak pobudzający masaż. Zadbaj o to, by strumień wody był silny, bo tylko taki dobrze masuje ciało. Najpierw rozgrzej się pod gorącym natryskiem, potem przez 2–3 minuty polewaj brzuch zimną wodą. Zmiana temperatury sprawi, że krew zacznie szybciej krążyć.
3. Masaż aromatyczny – rano wcieraj w brzuch olejek do masażu. Wybierz geraniowy, grejpfrutowy lub rozmarynowy. Pozwoli to rozbić grudki tłuszczu, poprawi krążenie, wygładzi i ujędrni skórę.
4. Masaż w wannie – wieczorem podczas wyszczuplającej kąpieli przez 10 minut masuj skórę szorstką gąbką, przyrządem z gumowymi wypustkami lub sizalową rękawicą. Rób to zawsze kolistymi ruchami w kierunku serca. Rezultat takiego masażu można porównać z 20-minutowym biegiem. Wyszczupla on brzuch i wzmacnia osłabione mięśnie.

Relaks i sposób na schudnięcie

Zanurz się w wannie napełnionej wodą o temperaturze ok. 40°C na 15 minut. Dodaj ujędrniający i oczyszczający płyn do kąpieli, np. Palmolive Thermal SPA, Purifying, 13 zł, lub sól morską z Morza Martwego, Bielenda, 12 zł. To twoi sprzymierzeńcy w walce o płaski brzuszek i szczupłą talię. Pozwalają oczyścić ciało z toksyn i nadmiaru wody. Co najmniej raz w tygodniu zrób sobie 20-minutową kąpiel odprężającą. Do wanny z ciepłą wodą dodaj 2–3 krople olejku lawendowego, np. Olejek do kąpieli, Bielenda Relaks, 15 zł (300 ml).
Dwa razy w tygodniu przygotuj kąpiel ujędrniającą:
- kąpiel leśna: 1 garść igliwia sosny, 1 garść igliwia świerku, 1 garść igliwia modrzewiu. Mieszankę zalej litrem wody, zagotuj, przecedź i wlej do wanny z ciepłą wodą. Po kąpieli spłucz ciało i delikatnie osusz miękkim ręcznikiem.
- kąpiel ziołowa: łyżka liści mniszka, łyżka kory kruszyny, 2 łyżki szałwii, 2 łyżki owoców kolendry, 2 łyżki liści i kwiatów bratka. Mieszankę ziołową zalej dwoma litrami wrzątku. Parz pod przykryciem 30 minut. Przecedź, napar wlej do wanny z ciepłą wodą i dwoma litrami tłustego mleka. Po kąpieli nie spłukuj ciała, tylko delikatnie osusz ręcznikiem. :-)

nocandygirl 
Powieściopisarka

Wysłany: 2008-09-19, 15:17 

oj, dieta to nic dla mnie :)
ja tez nie mam jakiegoś strasznie dużego brzucha, w gruncie rzeczy nawet mi się podoba, ale wolałabym żeby był bardziej umięśniony. tzn. nie jak jakaś kulturystka, bo to jest okropne, ale po prostu twardszy :)
od jakiegoś czasu robię codziennie :shock: brzuszki rano i jest lepiej :) dorzucę jeszcze pare ćwiczen z twojego postu [albo sie przynajmniej postaram xP]
dzięki :-*

bella 
Stała bywalczyni

Wysłany: 2009-02-12, 01:21 

Ja walcze o brzuch sprzed ciąży, standardowe brzuszki robie plus napinam mięsnie i zwalniam je po kilku sekundach, to ćwiczenie mozna robic wszędzie. ;-)

Vega 
Stała bywalczyni

Wysłany: 2009-02-13, 07:56 

Ja jeszcze dokładam nożyce i ćwiczenie w podporze tyłem, a mianowicie siedzimy na pośladkach i podpieramy się z tyłu na wyprostowanych rękach. Nogi powinny być ugięte blisko pośladków.Trzeba wykonać wykonać 2 ćwiczenia tego typu.
Wyrzucamy wyprostowane nogi w przód, jednak tak by nie dotknęły ziemi, a następnie uginamy je i przyciągamy kolanami do klatki piersiowej.
Wyrzucamy wyprostowane nogi w przód, jednak tak by nie dotknęły ziemi, a następnie rozciągamy je na boki maksymalnie jak się da i przyciągamy do siebie.

ancur 
Użytkowniczka

Wysłany: 2009-04-30, 19:03 

Ja stosuję najczęściej szóstkę weidera, kiedy mam problemy z niesfornym brzuchem. Czasem troszkę ją modyfikuję i bardzo szybko widzę efekty. Wiele osób uważa jednak, że to nie daje wiele ponad wzmocnieniem mięśni, więć trudno to polecić. Ale może akurat będzie działało na was tak, jak na mnie:)

daily.26 
Coś już napisała
beza

Wysłany: 2009-09-30, 11:16 

ja zakupiłam sobie kołyske do robienia brzuszków bardzo prosty przyrząd można go kupić na allegro naprawdę niedrogo polecił mi pan z siłowni że to jest najlepsze urządzenie mam je dopiero od paru dni zobaczymy jeak będą efekty dam wam znać na pewno jest dużo wygodniej mam odciążony kręgosłup i szyję a dodatkowo pracują jeszcze mięsnie ramion

valdi 
Stała bywalczyni

Wysłany: 2009-10-09, 12:27 

Szóstka weidera jest naprawdę skuteczna, aczkolwiek na dłuższą metę wyczerpująca.

A jeżeli ktoś lubi sporty ekstremalne to polecam bieganie po schodach co dwa stopnie :mrgreen:

aagnieszkaa1 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2009-10-09, 12:43 

Cytat:
A jeżeli ktoś lubi sporty ekstremalne to polecam bieganie po schodach co dwa stopnie :mrgreen:

Ja tak zawsze robiłam jak byłam mała i do dziś mi to zostało ;) Mieszkam w bloku ;p Jak na razie mam płaski brzuszek i lubię go ale wiem, że za kilka lat może się to już zmienić. Ale trzeba temu zapobiegać ;) ;-)

valdi 
Stała bywalczyni

Wysłany: 2009-10-09, 12:46 

aagnieszkaa1 napisał/a:
Ja tak zawsze robiłam jak byłam mała i do dziś mi to zostało ;) Mieszkam w bloku ;p Jak na razie mam płaski brzuszek i lubię go ale wiem, że za kilka lat może się to już zmienić. Ale trzeba temu zapobiegać ;)

i nie korzystać z windy ;-)

aagnieszkaa1 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2009-10-09, 12:54 

valdi napisał/a:
i nie korzystać z windy ;-)

Windy to u mnie w bloku nie ma, ale jak tak przyjdzie kilka razy dziennie wyjść na trzecie piętro to jak dla mnie jest to niezły wysiłek.

Blk 
Miłośniczka forum

Wysłany: 2009-10-10, 11:22 

hehe, ja też nie mam windy... i mieszkam na parterze :)

Anula 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 11 razy
Wysłany: 2009-10-10, 13:54 

Ja korzystam w windy ;D ponieważ nie uśmiecha mi się wychodzić na 10 piętro :) zresztą co to za przyjemność wychodzić tak wysoko ;D wole inny rodzaj ćwiczeń.

aagnieszkaa1 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2009-10-10, 14:13 

Anula napisał/a:
nie uśmiecha mi się wychodzić na 10 piętro :)

10 piętro to mega wyzwanie. Też bym jeździła windą :-D

Odpowiedz do tematu