Nie jesteś zalogowana! Zaloguj się by w pełni, bez ograniczeń korzystać z forum. Jeśli nie masz jeszcze konta, kliknij tutaj i przejdź do darmowej rejestracji.
Mapa strony
Strona Główna Forum
 Info   Szukaj    Album   Polecamy   Rejestracja   Profil   Wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: kiedy, zrobic

co zrobić, kiedy...
Autor Wiadomość

olga00

Wysłany: 2007-04-03, 14:08 co zrobić, kiedy...

witajcie! czy spotkała was kiedyś taka sytuacja, że ktoś przy was zasłabł? albo potzrebna była pomoc przedmedyczna? a wy np. nie wiedziałyście jak zareagować? albo wiedziałyście...?

wczoraj, jak wróciłam do domu moja współlokatorka opowiedziała mi, że zasłabła w tramwaju... i wiecie co? nikt nie wiedział jak jej pomóc :( podobno dopiero jakiś koleś na anstępnym przystanku wsiadł i sie okazało, ze jest pięlęgniarzem w szpitalu, więc zaczął działąć... ale jakby nie wsiadł, to co???? nikt by nie wiedział co robić... :( miałyście kiedyś taką sytuację?

Darish:)

Wysłany: 2007-04-03, 16:26 

ja jeszcze nie mialam takiej sytuacji, ale niektore rzeczy pamietam z lekcji PO i w pewnym stopniu ratowania napewno dalabym sobie rade ;-)

aagnieszkaa1 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2007-04-04, 14:34 

ja kilka razy zemdlałam...Jak ktos zemdleje trzeba go wyniesc najlepiej na swieze powierze i uniesc nogi powyzej poziomu serca gdy dana osoba lezy po pewnym czasie dochodzi ona do siebie :->

olga00

Wysłany: 2007-04-04, 15:45 

no trzeba by zapisać się na jakiś kurs pierwszej pomocy, PCK chyba robi... tak własnie myśle teraz o tym, żeby się dokształcić w tym zakresie ;)
wczoraj poszukałam troche w necie i się dowiedziałam nawet, że są do ściagnięcia aplikacje o pierwszej pomocy na komórkę...

http://www.aplikacjegsm.p...a_Pomoc,686.php - ta jest płatna do ściągnięcia ze stronki, albo:
http://www.plusgsm.pl/pierwszapomoc/ - darmowa uruchomiona przez Plusa, można ją też przez WAPa zassać: wap.plusgsm.pl

w sumie chyba niezła sprawa, mieć to w telefonie...

Wysłany: 2007-04-04, 19:41 

no nawet fajna sprawa ;) ale na ratowanie zycia sa 3min bodajze ;)

olga00

Wysłany: 2007-04-05, 17:17 

Hej, hej!

No, 3 minuty! się zgadza... ale tu bardziej chodzi o to, żeby sobie przypomiec szybko zasady pierwszej pomocy, jakos co jakiś czas - żeby w ksiązkach nie szukać itp, tylko odpalasz telefon i jest... bo wiadomo, że jak już ta pierwsza pomoc będzie potrzebna, to za późno, aby się uczyć przecież... :-(

aagnieszkaa1 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2007-04-06, 13:35 

jak ktos zesłabnie to nie trzeba panikowac i nie wiadomo co robic jakies sztuczne oddychania czy cos...

Wysłany: 2007-04-06, 14:03 

hehe nie sztuczne oddychanie od razu, tylko sprawdzic tetno, oddech, czy cos nie ma w jamie ustnej, udrorznic drogi oddechowe itp ;-) ewentualnie masaz sercai sztuczne oddychanie, ale to po sprawdzeniu czynnosci zyciowych ;-)

aagnieszkaa1 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2007-04-07, 12:44 

no to sprawdzenie czynnosci zyciowych :mrgreen:

fortunata_fofa 
Użytkowniczka

Wysłany: 2007-04-20, 16:03 

ja ukończyłam kurs pierwszej pomocy, więc z moją wiedzą nie jest najgorzej. brałam też udział w zawodach ratowników medycznych i zajęłam 3 miejsce tylko dlatego ,że troche się w drużynie nie mogłysmy dogadać.mój indywidualny wynik to była maksymalna liczba punktów :-) .

Wysłany: 2007-04-20, 19:03 

ooo jak pieknie :-) gratulacje :-)

fortunata_fofa 
Użytkowniczka

Wysłany: 2007-04-21, 18:00 

ale nie wiem czy dałabym radę naprawdę kogos uratować. jak dla mnie za duży stres i za duża odpowiedzialność

aagnieszkaa1 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2007-04-23, 16:04 

ja chce mieć 6 z PO hehe.

fortunata_fofa 
Użytkowniczka

Wysłany: 2007-04-23, 17:10 

ja miałam 6.uwielbiałam te zajęcia dlatego pewnie miałam z nich same 6.miałam nieziemsko przystojnego nauczyciela.

Wysłany: 2007-04-23, 18:46 

heh ja tez startuje na 6. :-D poki co ucze sie o wojnie i pozarach ;-) pierwsza pomoc mam za soba ;-)

Odpowiedz do tematu