Hej dziewczyny.
Jestem tu pierwszy raz. Sporo się naczytałam na temat antykoncepcji hormonalnej.
Otóż od 7 miesięcy biorę Novynette. Na początku było fajnie, zero skutków ubocznych. Aż do teraz. Od jakiegoś miesiąca miewam bóle w klatce piersiowej po prawej stronie, zauważyłam u siebie rozstępy pod zgięciami kolan(!), owszem przytyło mi się 4 kg ale żeby takie rozstępy były?! również czasami odczuwam lekki ból w prawej nodze, i tak jakby żyły stały się bardziej widoczne(albo już po prostu popadam w paranoje) i na deser zachwianie nastroju.
I zauważyłam, że sporo dziewczyn jest przeciwna tabletkom. Ja bardzo bym chciała odstawić, ale mój facet nie ufa samym gumkom. więc co radzicie? jak się inaczej zabezpieczacie?
Ps. oczywiście od skończenia opakowania novynette odstawiam tabsy przynajmniej do lipca.
pozdrawiam,
neme
Agusia77 Beauty Forum TEAM www.photoblog.pl/aagusia77
Jak brałam Novynette to też mi się pojawiły rozstępy pod kolanami! I co najgorsze one nie znikają chociaż od ponad pół roku biorę inne tabletki i smaruję codziennie te rozstępy. Coś okropnego. Poza tym przytyłam aż 10 kilo, a nie jadłam inaczej, nie ruszałam się mniej, ale rozstępy pojawiły się od razu, zanim zaczęłam tyć. Po zmianie tabletek, waga wróciła do normy, ale rozstępy zostały.
Niestety nie pomogę Ci jeśli chodzi o zmianę antykoncepcji, teraz biorę Naraya i jest ok, samym gumkom też bym nie ufała. Wiem że są jakieś wkładki domaciczne, spirale, plastry(nie polecam plastrów, miałam po nich na skórze brązowe kwadraty), ale to wszystko to hormony, więc na jedno wychodzi...
Hej, bylam cisiaj u gina, no i przepisal mi jakieś inne. Ale nie mogę się rozczytać co jest na recepcie:/
Znacie może jakieś tabsy anty na literę "K" :P? To jest napisane jakby "konhecyst" ? :|
ja myślę, że już w pierwszym miechu będzie w miarę wiadomo, jak na nią zadziałają. też bym kupiła i spróbowała.
jakoś inne sposoby antykoncepcji niż prezerwatywy i tabletki antykoncepcyjne do mnie nie przemawiają. jakieś spirale albo wkładki domaciczne mnie szczerze mówiąc przerażają, nie dałabym sobie chyba czegoś takiego zainstalować. plastrów nigdy nie próbowałam, ale te ciemnobrązowe plamy mówią same za siebie
_________________ kocham Cię i tęsknię - na pewno wiesz, jak bardzo...
Są jeszcze krążki antykoncepcyjne - Nuva Ring. Moim zdaniem o wiele lepsze rowiązanie niż tabletki. Nie trzeba o tym pamiętać tak jak przy tabletkach codziennie, nie tyje się, mniejsza dawka hormonów. Ja nie miałam żadnych skutków ubocznych podczas stosowania.
Poza tabletkami antykoncepcyjnymi oraz prezerwatywami żadnej innej metody antykoncepcji nie stosowałam. Na dzień dzisiejszy nie zaryzykowałabym z krążkami antykoncepcyjnymi.
_________________ ElizaSch
Mart Stała bywalczyni
Poza tabletkami antykoncepcyjnymi oraz prezerwatywami żadnej innej metody antykoncepcji nie stosowałam. Na dzień dzisiejszy nie zaryzykowałabym z krążkami antykoncepcyjnymi.
Nie rozumiem dlaczego być nie zaryzykowała? Są tak samo skuteczne jak tabletki. Wiadomo nigdy 100% pewności nie ma. Jest to bardzo wygodna forma antykoncepcji. Nie ma ryzyka, że zapomnisz wziąść tabletkę. Krążka wogóle się nie czuje.
po prostu mam obawy przed krążkami antykoncepcyjnymi i już. ja mam ustawione przypomnienie na tabletki w telefonie i zawsze biorę je punktualnie. na wszystko jest sposób.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum