Nie jesteś zalogowana! Zaloguj się by w pełni, bez ograniczeń korzystać z forum. Jeśli nie masz jeszcze konta, kliknij tutaj i przejdź do darmowej rejestracji.
Mapa strony
Strona Główna Forum
 Info   Szukaj    Album   Polecamy   Rejestracja   Profil   Wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: krwia, pepowinowa

Co z krwią pępowinową
Autor Wiadomość
Vega 
Stała bywalczyni

Wysłany: 2010-11-22, 12:41 Co z krwią pępowinową

Przeszukałam forum i nie udało mi się znaleźć podobnego tematu, a chciałam się zapytać co wiecie na temat krwi pępowinowej, właśnie jestem w ciąży i coraz częściej zastanawiam się nad tym zabiegiem. Z tego co się dowiedziałam to właśnie białaczkę leczy się tego typu krwią, okazuje się że zachowana krew pępowinowa może w przyszłości uratować życie naszego dziecka lub jego rodzeństwa, szczerze mówiąc nie miałam o tym pojęcia.Myślicie o tym, podjęliście już decyzję, jesteście po porodzie i żałujecie że nie pobraliście czy raczej nie

Paulinaa 
Powieściopisarka

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2010-11-23, 09:23 

ja sie tez na tym zastanawialam, ale nie porwalo mnie to na tyle zeby krew takowa zachowac. po pierwsze: pamietajmy ze przechowywanie krwii kosztuje i to nie malo. obecnie mysle ze problemu by nie bylo, ale nie wiem w jakiej sytuacji finansowej bede za ok. 10 lat i czy bedzie mnie stac na to. po 2: balabym sie pobrania takiej krwii, po 3: nigdy bym na to nie namowila meza bo on raczej nie jest ufny jesli chodzi o takie rzeczy. mysle ze balby sie wyrzucenia pieniedzy

koliberek 
Początkująca

Wysłany: 2011-01-07, 10:04 :)

Nie ma czego się bać, naprawdę. ja zdecydowałam się na pobranie krwi pępowinowej. Pobranie nie jest bolesne ani nieprzyjemne( ja nawet nie pamiętam kiedy mi ją pobrali) . Co do kosztów przechowywania to oczywiście są,ale nie znowu jakoś masakrycznie wysokie- to przeważnie około 400 złotych rocznie. Można to spokojnie odłożyć w ciągu roku. Wystarczy oszczędzić na innych rzeczach. Mi ta krew daje poczucie bezpieczeństwa, może z niej skorzystać nie tylko moje dziecko,ale również ja

aronka 
Stała bywalczyni

Wysłany: 2011-05-03, 23:34 

Dużo o tym czytałam, jak siostra się zdecydowała. Mnie to przekonuje i pewnie jak przyjdzie na mnie czas, też się zdecyduję. Paulinaa - nie ma czego się bać, matka nawet nie zauważa zazwyczaj, bo dzieje się to już po odcięciu pępowiny i to właśnie z pępowiny dosłownie się ją pobiera, w żaden sposób nie ingeruje się w ciało matki i malucha. A koszt, tak jak koliberek napisała - za jedną parę nowych spodni/butów wolę zabezpieczyć dziecko.

Odpowiedz do tematu