Zanim sięgniecie po specyfiki typu Sesja, albo Magnez w tabletkach musujących, sprawdźcie czy nie jest to "przyprawione" syntetycznymi barwnikami - niestety zapanowała ostatnio jakaś taka dziwna moda...
Osobiście też skłaniam się do orzechów i czekolady. Ponadto banany. Lepiej ten magnez zażywać w naturalny sposób. Syntetyk dostarczy witamin na początku,a potem bardzo szybko zostanie wydalony z organizmu...
1 banan- zapewnia energię na 45 minut intensywnej nauki ;) Pamiętam jak byłam młodsza to w jakieś gazecie dla dzieci to przeczytałam i do dziś to pamiętam :)))
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 10 Sie 2009 Posty: 2292 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: 2010-01-14, 12:11
Przypomniała mi się reklama, która niedawno była często reklamowana w tv, że "ryba jest dobra na wszystko", a zatem i na koncentrację i na lepsze zapamiętywanie. Ponadto marchew ułatwia zapamiętywanie, owoce (szczególnie ananasy), banany, soja przyspiesza wymianę informacji w mózgu, przyprawy takie jak imbir i kminek ułatwiają dokrwienie mózgu.
Cukier tłumi naszą energię przy uczeniu się. Dlatego nie należy objadać się słodyczami, ciastami, lodami, pączkami albo wszelkimi słodkimi potrawami. Lepiej chrupać orzeszki niż jeść czekoladę.
Przed nauką spacer ;) Odświeży nasz umysł ;)
Nie stresujmy się w momencie nauki, że nie zdążymy, że nic nie umiemy. Co ma być do będzie... Warto posłuchać chodź jeden kawałek utworu relaksującego ;)
I przede wszystkim pozytywne nastawienie...
Motywacja jest siłą napędową uczenia się :)))
I wtedy wszystko pójdzie nam "jak z górki"
I nie zapomnijmy o śnie. Po opanowaniu pewnego materiału zaleca się sen- nawet i w dzień. Wtedy mózg sobie tam wszystko dobrze "poukłada"
Ja nie używałam żadnych specyfików do lepszej nauki :)
Ale Moje koleżanki zawsze robiły tak:spacerek,ciepłe kakao,do tego relaksująca muzyka(taka chwila odprężenia)i wtedy materiały do ręki i jakiś bananik lub grejpfrut,ewentualnie czekolada-najlepiej gorzka :)
Innne zaś brały prochy albo brały tabletki na "lepsze wyniki"
Ja wolałam spacer i kakao ale też niezbyt często
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 11 Sie 2008 Posty: 1095 Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-01-30, 09:45
ja specjalnie nie brałam też żadnych specyfików na koncentrację, wiele zależy od tego czy interesuje nas to czego się uczymy, wiem z doświadczenia że jak coś jest nudne to się nie chce tego uczyć i robi się wszystko żeby zakuć, zdać izapomnieć jak to się kiedyś mówiło
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum