guarana Coś już napisała
Wysłany: 2010-09-09, 09:17
Ciekawe miejsca w Krakowie - co warto zobaczyć?
Słuchajcie, słyszałam, że jakoś na dniach zostało otworzone muzeum w Sukiennicach krakowskich - chętnie bym się na taka wycieczkę po Krakowie wybrała, ale chciałabym zobaczyć coś więcej, zjeść dobry obiad, wypić profesjonalnie zrobionego drinka - może znacie jakieś ciekawe miejsca w Krakowie, które warto zobaczyć czy odwiedzić?
Fleur Użytkowniczka
Wysłany: 2010-09-13, 15:30
Rzut beretem od Sukiennic jest Plac Szczepański. Jego też warto zobaczyć - został niedawno wyremontowany. Na Placu jest jedna z lepszych krakowskich restauracji - Scandale Royal. Świetne, wyrafinowane menu i doskonały koktajl bar. Obsługa też na bardzo wysokim poziomie. Spróbuj zwłaszcza koktajli na bazie szampana i filetu z perliczki. Doskonałe danie.
Ja mam duszę raczej sentymentalną dlatego nie będę Ci mówić, gdzie znajdziejsz nowinki architektoniczne, ale jeśli chcesz poznać kraków, od tej klimatycznej strony polecam spacer wzdłuż wisły, karmienie gołębi i krakowskie kwiaciarki. Obiad w jednej z knajpek ukrytych w bocznych uliczkach rynku, a potem spacer na krakowski Kazimierz. Tam koniecznie kawa w "Alchemi" a wieczorek zydowska knajpka.
ulena Coś już napisała Pomogła: 1 raz Dołączyła: 08 Lis 2010 Posty: 24 Skąd: z Południa
Wysłany: 2010-11-23, 00:23
A ja tak bliżej natury, bo to też Kraków, polecam Zalew Zakrzówek, powstały stosunkowo niedawno (jakieś 20 lat temu) w miejscu dawnego kamieniołomu (tu pracował Jan Paweł II). Nie wiem czy gdziekolwiek w Polsce zobaczymy taki kolor wody. Widoki niesamowite. A jak już będziemy na Zakrzówku, to zaraz obok Skałki Twardowskiego (powstały po wybuchu w laboratorium szkoły magii i czarnoksięstwa Twardowskiego). Wszystkie cztery kopce też warte odwiedzenia, no i dużo by jeszcze pisać...
vexgirl Stała bywalczyni narcystyczno - egocentryczna
Wysłany: 2010-11-23, 08:31
W Krakowie jest mnóstwo rzeczy do zwiedzenia (muzea, teatry, Stare Miasto, Kazimierz, Galerie Sztuki, Wawel, itd). Pytanie tylko co Cię interesuje i ile masz czasu na zobaczenie tego. Nie jesteś w stanie w ciągu jednego dnia tego ogarnąć.
_________________ I'm one of those bad things that happen to good people...
A ja polecam rzadko kiedy wymieniane, a przepiękne Podgórze.
kasetka Coś już napisała
Wysłany: 2010-12-23, 08:55
Też o nim pomyślałam. Podgórze ma swój klimat:). Szczególnie urokliwym miejscem jest tam Park Bednarskiego. Uwielbiam spędzać tam czas w lecie lub na wiosnę:). Bardzo lubię też podgórskie puby i kluby:).
karmelowa Użytkowniczka
Wysłany: 2011-08-08, 11:10
muzem pod sukiennicami jest na pewno warte obejrzenia i polecam koniecznie trzeba je zwiedzić, po za tym muzeum fabryki Schindlera, muzeum sztuki współczesnej, czy oczywiście Wawel albo Kazimierz urokliwy, a na Kazimierzu to warto sobie usiąść popatrzeć , po kontemplować , ja bardzo lubię siadać w Le Scandale na placu Nowym bardzo urokliwe miejsce
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum