dziewczyny, tylko nie piszcie mi, że chleb jest niezdrowy, powinno się go wyeliminować itp. itd., bo nie po to wstawiam ten wątek mam pytanie: czy orientujecie się, po co w chlebach są płatki ziemniaczane kupiłam bochenek pytlowego, a że zawsze czytam etykiety to zainteresował mnie ten składnik. oraz nie umiem googlować najwyraźniej, bo nic nie znalazłam.
dodatkowo chciałam zapytać o jakieś dokładne (jak dla czterolatka - krok po proku) przepisy na zdrowy a w miarę tani i szybki (bez godzinnego leżakowania) chleb i nie wymagające żadnych maszynek, mikserów itp. tylko siła własnych rąk i piekarnika. ja bez chleba żyć nie umiem i zdaję sobie sprawę z tego, że do najzdrowszych nie należy, ale uważam że wszystko w granicach zdrowego rozsądku można jeść a i chleb z ziarnami i bez żadnych syfów może być zdrowy
_________________ kocham Cię i tęsknię - na pewno wiesz, jak bardzo...
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 04 Maj 2009 Posty: 1882 Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-08-27, 21:16
Cytat:
Chleb razowy na drożdżach
20 g świeżych drożdży
1/4 szklanka ciepłego mleka (na zaczyn)
1 szklanka mąki pszennej 500
2 szklanki mąki pszennej razowej
1 szklanka wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 łyżka soli
Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym mlekiem, delikatnie zamieszać by się rozpuściły. Dodać szklankę mąki pszennej 500 i odstawić na 15 minut. Dodać mąkę razową oraz wodę, sól, oliwę i miód. Dokładnie wyrobić, aż ciasto stanie się elastyczne i nie będzie przylepiać się do dłoni. Odstawić na 30 minut. Uformować bochenek i odstawić jeszcze na 15 minut aż pięknie wyrośnie. Naciąć chleb by nie pękał podczas pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Do chleba podajemy 3 rodzaje mała smakowego: 1) masło z pietruszką i czosnkiem; 2) masło ze skórką cytrynową, tymiankiem i pieprzem; 3) suszone pomidory zmiksowane z masłem. Masło należy zmiksować lub dokładnie wyrobić z drobno posiekanymi dodatkami.
kromka tradycyjnego chleba ma 90 kcal, naszej wersji 70
Chleb żytni razowy na zakwasie
na zakwas:
200 g mąki żytniej typ 2000
200 ml ciepłej wody
na chleb:
1 kg mąki żytniej typ 2000
650 ml ciepłej wody
łyżka kminku
50 g nasion słonecznika
50 g nasion dyni
1,5 łyżeczki soli
Zakwas
50 g mąki i 50 ml ciepłej wody wymieszać najlepiej w szklanym litrowym słoiku i odstawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 24 godziny. Nie może być przeciągów, ale też nie powinno być za gorąco, gdyż nie wyrośnie. Czynność powtórzyć jeszcze 3 razy. W sumie zakwas rośnie przez 4 dni.
Chleb
Gotowy zakwas przełożyć do dużej miski, dodać 500 g mąki żytniej razowej i wlać 500 ml przegotowanej dobrze ciepłej ale niegorącej wody, wymieszać, przykryć bawełnianą lub papierową serwetką, odstawić w ciepłym miejscu. Najlepiej zrobić to wieczorem i odstawić do rana.
Rano z gotowego zaczynu odłożyć do słoika 2 łyżki zakwasu do następnego pieczenia (zakwas można przechowywać w lodówce do 10 dni), słoika nie zakręcać tylko przykryć papierową lub bawełnianą serwetką by mógł oddychać. Następnym razem dokarmianie zakwasu mąką i wodą jest szybsze, bo trwa tylko dwa dni.
Do reszty zakwasu dodać 150 ml przegotowanej dobrze ciepłej ale niegorącej wody z rozpuszczoną w niej 1,5 łyżeczki soli, wsypać 500 g mąki żytniej razowej oraz kminek, nasiona słonecznika i dyni wymieszać na początku łyżką potem chwilę zagnieść.
Podzielić ciasto na dwie części. Włożyć do dwóch małych podłużnych form (tzw. keksówek) wyłożonych papierem do pieczenia. Naciąć nożem by ciasto podczas rośnięcia nie pękało, posmarować wrzątkiem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny.
Przez 15 minut rozgrzewać piekarnik do maksymalnej temperatury, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200*C chleby jeszcze raz posmarować wrzątkiem, wstawić do piekarnika i piec przez 55 minut.
Odparować na kratce i kroić gdy zupełnie ostygnie. Taki chleb zachowuje świeżość około tygodnia.
Do chleba podajemy 3 rodzaje oliwy: 1) z czosnkiem i chilli; 2) z pieprzem czerwonym i rozmarynem; 3) z majerankiem
kromka tradycyjnego chleba ma 90 kcal, naszej wersji 65
Pokroić owoce. Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól, miód i owoce. Dolać szklankę mleka i wymieszać ciasto, a następnie wyrobić je ręcznie, oceniając czy jeszcze trzeba dolać mleka. Dodać oliwę i ponownie wyrobić ciasto. Powinno być miękkie, elastyczne, nie klejące się do rąk. Przykryć miskę folią i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Potem podzielić ciasto na równe części i uformować bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do wypieków i odstawić na kolejne pół godziny. Piec przez pół godziny w 180C. Podajemy z kefirem.
tradycyjna słodka bułka 300 ma kcal, nasza wersja 130
Przepisy z programu Rewolucja na talerzu :)
kamil_lk Początkująca
Najsmaczniejszy jest na mące orkiszowej, a nie przepadam za pieczywem na zakwasie, jakieś takie ciężkie jest... A jeśli chodzi o pieczenie, to teraz są świetne te maszynki do pieczenia, moja babcia taką ma i piecze niesamowite chleby, dużo kombinuje z różnymi ziarnami, palce lizać! :D
Ja wszelkiego rodzaju chlebki lubie, ten kukurydziany tez. Ale te maszynki do pieczenia chleba, to jest super sprawa. Jednak trzeba kupic taka w miarę dobrej firmy alby dpbry, dobrze wypieczony chlebus wychodzil.
Fajny przepis! Mi się specjalnie nie chce piec, ale czasem robię bułeczki ze słonecznikie. A może twój przepis mamie podrzucę. A może zdjęcia dołączysz?
A ja piekę, czasem nawet bez zakwasu (na zakwasie robi mama, ale ja nie tak regularnie jak ona; w ogóle rzadko sięgam po pieczywo). Nie ma jak własny wypiek. Najlepiej z czosnkowym masełkiem własnej roboty. Bomba!
Ja robię tak: masło powinno być miękkie - lekko je w maselniczce (możesz zrobić na talerzu lub w miseczce) ugniatasz, sypiesz sól (stawiam na gruboziarnistą) i czosnek (wiele razy robiłam ze świeżo wyciśniętym, ale tu lepiej sprawdza się granulowany - pamiętaj tylko, że zazwyczaj jest już lekko słony) i do tego koperek (równie dobrze sprawdza sie świeży, mrożony jak i suszony). Ugniatasz, mieszasz. Dalej warto przełożyć do miseczki czy ładnie uformowac na talerzu, a następnie włożyć jeszcze na trochę do lodówki, by stwardniało.
Na pół kostki biorę ok. 1/4 łyżeczki soli, 3 łyżeczki koperku i ok. 1 łyżeczki czosnku - najlepiej smakuj sama:)
Moi bliscy uwielbiaja takie domowe masełko:)
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum