Pomogła: 1 raz Dołączyła: 21 Sie 2009 Posty: 668 Skąd: okolice Szczecina
Wysłany: 2009-10-19, 14:35
Cesarskie cięcie
Jesli chodzi o porod naturalny i cesarskie ciecie to mamy i zwolennikow i przeciwnokow obu metod.
ja - prywatnie kobieta w 8 miesiacu ciazy - preferowalabym porod naturalny z tego wzgledu ze po calej akcji porodowej kobieta szybciej dochodzi do siebie w porownaniu do cesarskiego ciecia, ktore jest niczym innym jak zabiegiem chirurgicznym po ktorym moga nastapic komplikacje [mam tu na mysli ciezko gojace sie rany itp.].
nie ma tez co ukrywac - kazda kobieta jest dumna z tego ze urodzila dziecko wlasnymi silami,a nie za pomoca skalpela.
Hmm... Duma dumą... Nikt się przecież nie będzie nią unosił, jeśli będzie sto stanowiło jakieś zagrożenie dla dziecka. Moja mama miała ze mną robiony kleszczowy i ledwo obie przeżyłyśmy. Urodziłam się ze szramą na policzku od kleszczy. Na szczęście zniknęła ona po kilku dniach i dzisiaj nie ma śladu.
_________________ Dobry wygląd jest wyrazem szacunku dla innych, a przede wszystkim dla nas samych.
Wysłany: 2009-10-20, 14:28
ogolnie jestem za naturalnym porodem wiadomo jednakze kiedy wystapi jakies zagrozenie no to trzeba sie decydowac na bezpieczniejsze rozwiazanie;) moja mama miala ze mnie super porod ! znaczy kazdemu tak mowi;p bo raz sie "skupila" i wyskoczylam zanim doktor przyszedl do porodu to ja juz bylam odcinana od mamuski ;)
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 10 Sie 2009 Posty: 2305 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: 2009-10-21, 16:19
ostatnio w telewizji śniadaniowej na Dwójeczce było o modzie na cesarkę i o ogromnym zagrożeniu dla matki i dziecka i o wpływie na psychikę... zauważono mniejszą więź po porodzie cesarskim cięciem między matką a noworodkiem
Ja tam w to nie wierzę. Tyle samo minusów na cesarkę, znajdzie się tak samo jak na normalny poród. A dopowiadanie psychologów to dla mnie bajki, bo czasem zdarza się i tak, że wypowiadają się albo faceci albo kobiety które nie rodziły i nie mają o tym bladego pojęcia. A każda z nas będzie rodzić tak, jak będzie bezpieczne to dla dziecka... I wkurza mnie gadanie, że cesarka szkodzi, bo w wielu przypadkach ratuje ona życie. A reaguje tak tylko z własnego doświadczenia, bo nie chciałabym, żebym ja albo moje dziecko było zagrożone z powodu jakichś niedopatrzeń lekarskich.
_________________ Dobry wygląd jest wyrazem szacunku dla innych, a przede wszystkim dla nas samych.
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 10 Sie 2009 Posty: 2305 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: 2009-10-21, 17:25
Owszem, cesarka nie jest zła, bo niektórym ratuje życie, ale ja na przykład nie mogę pojąć takiej mody na cesarkę mimo tego, że można rodzić siłami natury bez żadnych powikłań...
ale to już jest indywidualna sprawa każdej przyszłej mamusi, ja jednak, o ile moje maleństwo nie będzie zagrożone, chciałabym urodzić o własnych siłach
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 21 Sie 2009 Posty: 668 Skąd: okolice Szczecina
Wysłany: 2009-10-21, 19:40
Pati napisala wazna rzecz, a mianowicie wszyscy chetnie sie wypowiadaja na temat cesarki iid. a malo kto na ten temat ma naprawde jakies zyciowe poparcie w postaci wlasnych doswiadczen na tym polu.
Ja mam z tego, co mnie otacza... I pamiętam dobrze oba porody mojej mamy, co więcej wiem, jak nastawiam się na to przyszłościowo. Jeśli będzie konieczność, cesarkę zrobię bez wahania, mimo, że będę miała bliznę, powikłania i dłuższy pobyt w szpitalu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum