Nie jesteś zalogowana! Zaloguj się by w pełni, bez ograniczeń korzystać z forum. Jeśli nie masz jeszcze konta, kliknij tutaj i przejdź do darmowej rejestracji.
Mapa strony
Strona Główna Forum
 Info   Szukaj    Album   Polecamy   Rejestracja   Profil   Wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: bpu

BPU
Autor Wiadomość
Anula 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 11 razy
Wysłany: 2009-11-10, 21:35 BPU

BPU to gimnastyka odchudzająca, składa się z ćwiczeń wzmacniających mięśnie i redukujących tkankę tłuszczową, powtarzanych od kilku do kilkunastu razy ze szczególnym uwzględnieniem newralgicznych partii mięśniowych brzucha, pośladków, ud.

Są to zajęcia bombardujące problematyczne miejsca u kobiet, w których najczęściej odkłada się tkanka tłuszczowa. Charakteryzują się dużą liczbą powtórzeń i długimi seriami zapewniającymi zgrabny brzuch, uda i pośladki. Ćwiczenia wykonuje się w pozycjach wysokich i niskich na matach, koncentrują się one na dolnych partiach ciała - intensywnie modelują je, wyszczuplają, ujędrniają. W czasie zajęć wykorzystuje się wiele akcesoriów, nie towarzyszy im choreografia.

BPU to również gimnastyka wzmacniająca i wyszczuplająca - zajęcia skierowane są na spalanie tkanki tłuszczowej zalegającej na biodrach, udach, pośladkach i brzuchu oraz wzmocnienie znajdujących się tam mięśni. Ujędrnienie pośladków, zmniejszenie obwodu ud oraz wyrzeźbienie brzucha i talii - to główne cele i zadania na tego typu zajęciach. Ćwiczenia są tak dobrane, że nie ma przeciwwskazań do ich wykonywania.

Trening BPU charakteryzuje się mniejszą intensywnością niż inne zestawy ćwiczeń spalających tkankę tłuszczową. Zajęcia rozpoczynają się od rozgrzewki i rozciągania. Następnie wykonuje się ćwiczenia wzmacniające - głównie uda, pośladki, brzuch. Pod koniec tego treningu wykonuje się cześć rozluźniającą i rozciągającą mięśnie. Trening jest przeznaczony dla osób, które ze względów zdrowotnych lub innych nie mogą pozwolić sobie na intensywną gimnastykę.

Dobre rezultaty osiągniesz ćwicząc co najmniej 10 minut 2-3 razy w tygodniu. Każde ćwiczenie powtórz 8-12 razy. Między nimi rób 30-60 sekund przerwy. Po 2-3 tygodniach trenowania możesz spróbować ćwiczyć bez przerwy.

Proponowany zestaw domowych ćwiczeń na brzuch:

1. Usiądź na brzegu stabilnego krzesła, stopy postaw płasko na podłodze. Dłonie oprzyj na siedzisku po bokach bioder. Zsuń pośladki z krzesła, a stopy ustaw tak, aby nogi były zgięte pod kątem prostym. Powoli ugnij ręce i opuść biodra. Łokcie powinny być cały czas skierowane w tył. Wytrzymaj chwilę i wróć do pozycji wyjściowej. Robisz przysiady, a ręce masz oparte z tyłu za sobą - wstajesz i kucasz. Wykonaj 8 powtórzeń.

2. Połóż się na plecach i oprzyj dłonie z tyłu głowy. Nogi ugięte, napnij mięśnie brzucha, unieś głowę i ramiona o kilka centymetrów. Podnieś nogi tak, by łydki były równolegle do podłogi. Jednocześnie przyciągnij lewe kolano do klatki piersiowej i zbliż do niego prawy łokieć. Wytrzymaj chwilę. Wyprostuj lewą nogę, a prawą przyciągnij do klatki piersiowej i przysuń do kolana lewy łokieć. Wykonaj naprzemiennie po 8 powtórzeń w obie strony.

Zestaw na nogi i pośladki:
1. Stań prosto. Przenieś ciężar ciała na prawą nogę, a ugiętą lewą skrzyżuj z tyłu. Przesuń ręce trochę w prawo. Skocz w lewo przenosząc w tę stronę ramiona. Lądując na lewej stopie ugnij nieco kolana i przenieś prawą nogę do tyłu, za lewą. Przeskakuj z nogi na nogę przez 30 sekund, starając się jak najbardziej uginać kolana.

2. Stań tyłem do stabilnego krzesła i zrób duży krok w przód. Połóż ręce na biodrach, ugnij lewą nogę i oprzyj stopę na krześle. Powoli ugnij prawą nogę. Grzbiet musi być prosto. Nie pozwól, by kolano wysunęło się poza linię pleców. Wytrzymaj chwilę i wyprostuj nogę. Zrób po 8 powtórzeń najpierw prawą, potem lewą nogą.

Źródło: www.mojtrener.pl

Angel 
Miłośniczka forum

Wysłany: 2009-11-11, 14:03 

ojj dzieki Anula :mrgreen: czegos takiego juz od dawna szukalam :mrgreen:

Anula 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2009-11-11, 14:30 

Teraz w klubach fitness BPU to podstawa w ofercie :)

olamario 
Początkująca

Wysłany: 2010-03-19, 10:26 

Super!!! Tylko chęci i siły brak po całodziennym dniu w pracy, potem, dom, dzieci, skąd brać siłę i motywację do ćwiczeń. Może macie jakieś pomysły? ;-)

Anula 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2010-03-19, 16:47 

Raczej motywacja się przyda ;D sama zobaczysz jak po takich ćwiczeniach poczujesz się lepiej :)

qwerty 
Miłośniczka forum
Practice Makes Perfect

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2010-03-19, 17:57 

Witam, po długiej przerwie :)
oj. na BPU chodze juz od miesiaca.. poki co raz w tyg. wiec narazie tylko 4 zajęcia... i czuje ze to naprawde dziala! po 4 razach nie moge duzo stwierdzic ale po kazdym treningu czuje mięsnie... fakt faktem chodze do takich prowadzacych którzy naprawde daja niezly wycisk.. zreszta prowadzacy to jedno ale chęci i motywacja to drugie :)
staram sie naprawde dobrze cwiczyc.. jak trzeba podniesc reke to podnosze a nie udaje... bo bywaja i takie dziewczyny ktore tylko symuluja ze cwicza :)
wg mni BPU to naprawde duza dawka dobrych cwiczen! WARTO :)

Anula 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2010-03-19, 21:16 

A gdzie chodzisz?bo widzę, że jesteś z Krakowa.

qwerty 
Miłośniczka forum
Practice Makes Perfect

Wysłany: 2010-03-19, 23:15 

chodze do Alstar'a na Zawiłej (rejony Ruczaju) tam to jest aerobik na wysokim poziomie. kiedys chodzilam do innego klubu ale tam w porównaniu z tym aerobikiem to byl tylko pseudo fitness :) polecam :D

Anula 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2010-03-20, 18:55 

Z tego co patrze ceny wysokie, ja za swój karnet 12 wejść płaciłam 90zł, a tam 125zł dla studenta, a normalny 150zł.

qwerty 
Miłośniczka forum
Practice Makes Perfect

Wysłany: 2010-03-21, 19:19 

to i tak jest najtaniej w mojej okolicy... bo np. w Caskadzie na Szuwarowej to juz poszaleli..
a gdzie Ty chodzisz?

Anula 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2010-03-21, 20:58 

Jeździłam do Wieliczki, ale mam teraz utrudniony dojazd, planuję coś w okolicy mojego osiedla i nawet wypatrzyłam już jedno studio "studio5" na Gromady Grudziąż.

sylwia99 
Coś już napisała

Wysłany: 2010-03-23, 15:06 

Chodziłam Kiedyś na BPU, bardzo mi się podobało.

kontaktówka 
Użytkowniczka

Wysłany: 2010-03-25, 12:45 

A ja pierwsze słysze o czymś takim jak BPU, ale podoba mi się, a przydałoby mi sie zrzucić trochę sadełka :P
nagromadziło sie przez zimę.
Nie lubie zimy :-(
Ale na szczęście mamy juz aktywną wiosnę :mrgreen:

tutku 
Początkująca
tutku

Wysłany: 2011-01-18, 09:09 

Kurczę no nie za bardzo mam kiedy chodzić na siłownię. A chciałabym podczas jednego treningu wyćwiczyć wszystkie mięśnie. Co myślicie o Air Walkerze?

Warto kupić?

zielona.oliwka 
Coś już napisała

Wysłany: 2011-08-02, 15:46 

o air walkerze nie jestem w stanie powiedzieć nic, ale nawet jakbym nabyła, to prawdopodobnie zapał do korzystania z niego wypaliłby się u mnie po tygodniu;) jestem osobą która potrzebuje towarzystwa żeby zmotywować się do ćwiczeń. chodzę na fitness, a swoją przygodę zaczęlam z bpu. świetny trening, nie wiedziałam wcześniej o istnieniu pewnych mięśni w okolicach ud zwłaszcza, dopiero gdy spróbowałam bpu to z radością je odkryłam. obecnie najchętniej chodzę na tbc, tbc burn, step, a także na bpu. sylwetkę rzeźbią mi te treningi, tak jak zawsze marzyłam:)

Odpowiedz do tematu