Nie jesteś zalogowana! Zaloguj się by w pełni, bez ograniczeń korzystać z forum. Jeśli nie masz jeszcze konta, kliknij tutaj i przejdź do darmowej rejestracji.
Mapa strony
Strona Główna Forum
 Info   Szukaj    Album   Polecamy   Rejestracja   Profil   Wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: botox

BOTOX
Autor Wiadomość
arabeska 
Użytkowniczka

Wysłany: 2008-05-22, 00:01 BOTOX

Botox - pogromca zmarszczek

Dzięki niemu rysy stają się łagodne, a twarz wygląda kilka lat młodziej. Ale działa tylko na zmarszczki mimiczne.

Ile to kosztuje?

* Kurze łapki: ok. 800 zł
* Zmarszczki poziome czoła: ok. 800 zł
* Zmarszczki pionowe czoła (tzw. lwie): ok. 800 zł
* Zmarszczki palacza nad górną wargą: ok. 400 zł
* Podnoszenie kącików ust: ok. 400-500 zł
* Szyja: ok. 1000 zł

Botox lub Dysport to tak naprawdę nazwa handlowa toksyny botulinowej - substancji produkowanej przez beztlenowe bakterie Bacillus botulinus. Popularnie nazywa się ją jadem kiełbasianym, ponieważ w naturalny sposób powstaje w zepsutych wędlinach i konserwach. Połknięty jad kiełbasiany jest bardzo silną trucizną, ale wstrzykiwany w niewielkich ilościach w mięśnie nie ma żadnego szkodliwego działania.
Jeżeli chcesz pozbyć się tych, które powstały w wyniku naturalnego wiotczenia i opadania skóry, musisz poszukać innej metody.

Skąd ten pomysł?
Mechanizm działania botoksu wykorzystały najpierw neurologia i okulistyka. Toksynę botulinową zastosowano m.in. do usuwania nadmiernego napięcia mięśni u dzieci chorych na porażenie mózgowe czy ludzi po udarze mózgu. Kiedy zaczęto leczyć nią zeza, zauważono, że nie tylko poprawia stan oczu, lecz także dodatkowo wygładza zmarszczki na twarzy. Metodą prób i błędów opracowano więc odpowiednie dawki, a także sposoby wstrzykiwania preparatu i w ten właśnie sposób botox rozpoczął karierę w dziedzinie dermatologii estetycznej. Na świecie zabiegi z wykorzystaniem botoksu zaczęto wykonywać pod koniec lat 80. W Polsce botulina pojawiła się w gabinetach medycyny estetycznej dopiero w 1996 roku.

Co może botoks?
Przy użyciu botoksu lekarz może zlikwidować:

* zmarszczki na czole - poprzeczne lub tak zwane lwie (pionowe pomiędzy łukami brwiowymi)
* kurze łapki
* zmarszczki dolnej powieki oka
* te nad górną wargą (tzw. zmarszczki palacza)
* na szyi
* podnieść opadające kąciki ust

Wiek nie jest ważny

Możesz wybrać się na zabieg, nawet jeśli masz 25 lat. Często bywa przecież, że wyraźne zmarszczki mimiczne widać już u bardzo młodych osób. W takim przypadku wstrzyknięcie botoksu podziała też profilaktycznie. Im rzadziej będziemy marszczyć czoło, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że zmarszczka utrwali się i w przyszłości stanie się widoczna również bez żadnej mimiki.

Jak to działa?
Zmarszczki mimiczne biorą się z nadmiernej aktywności mięśni w określonych częściach twarzy. Mięsień kurczy się, kiedy dostanie odpowiedni sygnał z włókna nerwowego. Jeśli wstrzykniemy w niego botox, nerw przestanie wysyłać impulsy, a to doprowadzi do braku aktywności mięśnia. Efekt utrzymuje się na ogół ok. 6 miesięcy. Potem działanie toksyny botulinowej nieco słabnie, chociaż zdarzają się osoby, które zauważają je nawet przez 8-10 miesięcy.

Przygotowania
Przed zabiegiem nie musisz robić żadnych badań. Wystarczy szczegółowy wywiad lekarski przeprowadzony na początku wizyty. Lekarz zapyta, czy nie cierpisz na chorobę neurologiczną polegającą na osłabieniu siły mięśniowej, a także czy nie jesteś w ciąży i nie karmisz piersią. Obejrzy też dokładnie twoją skórę. Jeśli pojawił się na niej jakiś stan zapalny, np. intensywny trądzik, z zabiegiem trzeba się będzie wstrzymać do wyleczenia.
Botoksu nie wstrzykuje się, gdy pacjent przyjmuje leki przeciwbólowe czy przeciwgorączkowe zawierające substancje rozrzedzające krew, np. kwas acetylosalicylowy. Mogą one sprzyjać powstawaniu siniaków po wkłuciach. Zabiegów nie robi się również kobietom w trakcie miesiączki - w tym czasie wzrasta skłonność do krwawienia.

Kilka ukłuć komara?
Przed samym zabiegiem lekarz odtłuszcza i dezynfekuje skórę preparatem bezalkoholowym. Jedyna forma znieczulenia to schłodzenie lodem. Nie ma potrzeby stosowania bardziej radykalnych środków, bo kolejne wkłucia odczuwa się zaledwie jak ugryzienia komara. Nawet bardzo wrażliwe pacjentki przyznają, że zabieg nie jest bolesny.
W obrębie czoła preparat wstrzykuje się zazwyczaj w ośmiu miejscach, w okolicy kurzych łapek w trzech po każdej stronie, a na dolnych powiekach w jednym lub dwóch na każdej z nich. Doświadczony lekarz tak dobierze ilość preparatu, żeby twarz zachowała jednak pewną ruchomość. Po zabiegu skóra jest ponownie schładzana i smarowana kremem z witaminą K, który ma chronić przed powstaniem siniaków. Przez trzy godziny nie można masować twarzy, schylać się ani kłaść, ponieważ mogłoby to spowodować spłynięcie preparatu do niższych partii twarzy.

Wstrzykiwanie botoksu trwa tylko kilkanaście minut i określane jest przez dermatologów jako zabieg lunchowy - spokojnie można na niego wyskoczyć z pracy. Pierwsze rezultaty pojawiają się między 2. a 14. dniem od zabiegu. Po dwóch tygodniach umawiasz się na wizytę kontrolną. Lekarz musi sprawdzić, czy botox rozłożył się równomiernie, i zrobić ewentualne korekty.

Czasami mimo wstrzyknięcia sporej dawki botoksu na twarzy i tak pozostaje widoczna głęboka bruzda przypominająca wyrwę w skórze. W takim przypadku lekarz musi połączyć dwie metody - po zrelaksowaniu mięśni czoła przy użyciu toksyny botulinowej wstrzykuje prosto w zmarszczkę któryś z wypełniaczy, np. kwas hialuronowy.

Kremy à la botox
Ostatnio na rynku pojawia się wiele kosmetyków, które mają działać tak samo jak toksyna botulinowa. Niestety, nie jest to możliwe. Składniki tych preparatów nie są w stanie dotrzeć do mięśnia i sparaliżować go tak jak zastrzyk. W skład tego typu kremów wchodzą najczęściej heksapeptydy, które rzeczywiście relaksują mięśnie, ale ich działanie jest powierzchowne i nie da się go porównać ze skutecznością botoksu. Kosmetyki a la botox nadają się do pielęgnacji skóry po zabiegu, bo wzmacniają uzyskane efekty, ale z całą pewnością nie są w stanie go zastąpić.

e-salem 
Coś już napisała

Wysłany: 2009-01-31, 13:51 Re: BOTOX

HMM

a ja tam proponuje Produkty z Kolagenem Naturalnym - nieinwazyjna metoda usuwania zmarszczek. Ten transdermalny "superkosmetyk" nie tylko w wyraźny sposób poprawia stan cery (która starzeje się przecież m.in. z utraty kolagenu naturalnego) ale też jest dobry na oparzenia, blizny, trądzik, rozstępy itp.
- suplementy diety.

kola123 
Początkująca

Wysłany: 2009-04-25, 14:48 

Dziewczyny, jest jeszcze jedno za jesli chodzi o botoks - podobno wplywa na poprawe nastroju - oczywisci oprocz samego zadowolenia z nowego wygladu:))

luka 
Coś już napisała

Wysłany: 2009-10-12, 14:29 

botox jest stosowany od wielu lat, najdłużej stosowany jest w neurologii, natomiast dawka wstrzykiwana przy zabiegach kosmetycznych zupełnie nie jest szkodliwa dla organizmu.

aronka 
Stała bywalczyni

Wysłany: 2009-10-14, 13:48 

Tutaj można obejrzeć reportaż, nawet widać, jak babeczce wstrzykują:

Paulinaa 
Powieściopisarka

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2009-10-15, 18:39 Re: BOTOX

arabeska napisał/a:
Możesz wybrać się na zabieg, nawet jeśli masz 25 lat.

ja mam 22 lata i nie wyobrazam sobie zeby za pare lat wstrzykiwac sobie botox, nawet jesli mialabym poczatki zmarszczek. jestem przekonana, ze botox itp. zabiegi ktore kojarza mi sie z pewnego rodzaju nienaturalna kosmetyka sa dla kobiet o wiele starszych niz 25letnie kobiety, ktore nawet jesli maja poczatki zmarszczek to moga one byc zlikwidowane przez zabiegi wykonywane w gabinecie kosmetycznym na bazie kremow, mask, czy czegokolwiek.

mam wrazenie jednak, ze polkom poprzewracalo sie w glowie i idziemy tropem amerykanek.

a tak na marginesie czy wstrzykiwanie botoxu moze byc w ogole przyjemne?!

pati 
pati

Pomogła: 23 razy
Wysłany: 2009-10-15, 21:28 

Możesz wybrać się na zabieg, nawet jeśli masz 25 lat.

Hmm... Czytam kolejny Twój post i temat i widzę, że jesteś całkowitą zwolenniczką tego typu zabiegów :P Uważasz, że takie zabiegi w tak młodym wieku, to dobra sprawa? Ja nie sądzę... Fakt, nauka i technika idą do przodu, jednak nie do końca należy się temu wszystkiemu poddawać. Niedługo, nasze dzieci, jak pójdą do komunii, będą chodziły na solarium natryskowe, żeby ładnie skóra odbijała od szatki, a w dniu osiemnastki wstrzykną sobie BOTOX, z powodu kompleksów, spowodowanych towarzystwem rozkapryszonych nastolatek :D Do wszystkiego należy podejść z dystansem. Dermatologia, kosmetologia i kosmetyka to naprawdę ciekawe kierunki, jednakże wymagają jakiegoś racjonalnego podejścia. Można chodzić na zabiegi kosmetyczne, stosować naturalne kosmetyki, a niekoniecznie wstrzykiwać sobie jakieś "GAJGI" :P W dodatku, nie wyobrażam sobie, gdyby moja babcia, czy mama poddały się takiemu zabiegowi :P Starzeć trzeba się z godnością :)

Anula 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 11 razy
Wysłany: 2009-10-15, 21:34 

pati napisał/a:
Niedługo, nasze dzieci, jak pójdą do komunii, będą chodziły na solarium natryskowe

Pati, chyba dwa lata temu, zresztą nie ważne, jak był okres komunijny to prawdopodobnie w Faktach było o tych przygotowaniach, jakie to sukienki dziewczynki mają itp, ale do czego zmierzam jedna kobieta wypowiadała się, że umówiła córkę na solarium, żeby w tym dniu ładnie wyglądała, coś tam jeszcze mówiła, ale nie pamiętam.

pati 
pati

Pomogła: 23 razy
Wysłany: 2009-10-15, 21:39 

Dla mnie to wszystko przesada, za kilka lat kobiety nie będą kobietami, tylko LALAMI BARBIE... Mam na myśli właśnie sztuczną buzię (i nie mówię tu o makijażu), sztuczne piersi i tyłek... Niestety niektórym Panom, ten model już odpowiada... Dla mnie żenada...

Anula 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 11 razy
Wysłany: 2009-10-15, 21:49 

Dokładnie, ale naszczęście są jeszcze kobiety, które stawiają na naturalność :)

Paulinaa 
Powieściopisarka

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2009-10-15, 22:32 

pati napisał/a:
Niestety niektórym Panom, ten model już odpowiada...

znajoma moich rodzicow korzysta z takich oraz innych zabiegow srednio co pare dni. ma ok.45 lat, blond wlosy, naciagnieta, napuchnieta twarz i figure lalki barbie - moj tato co ja widzi to zawsze mi powtarza ze wystarczy sie myc i uzywac kremu nivea :)

a tak na serio to nie oszukujmy sie - na rynku pojawiaja sie nowosci i w zabiegach na cialo, ktore sprawiaja ze szybciej zniknie nam cellulit, ale nie po jednym a np.12 zabiegach. z zabiegami na twarz jest podobnie. wybor nalezy do nas. dodatkowo kusi nas fakt, ze nowosci te sa w modzie, mamy w koncu teraz mode na kult ciala czyli jest popyt na kosmetyke itd.

Joan 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2009-10-16, 09:23 

na komunię to niektórzy też chcą dziewczynkom paznokcie przedłużać.
to jest przesada żeby tak robić. Ale jak się ma już powyżej 25 i widzi się w lustrze np zmarszczki wokół oczu to jednak chciałoby się ten botoks.

Maria 
Początkująca
Maria

Wysłany: 2009-10-16, 13:17 

Przeczytałam wpisy na forum. Ja sama mam w tej chwili 57 lat, ale nie wyobrażam sobie abym kiedyś zapragnęła zabiegów z botoksu. Podzielam zdanie tych, które mówią, że starzeć należy się godnie. Uważam, że lat nam nic nie cofnie i nasz wygląd zawsze będzie się zmieniał. Naturalne, że z wiekiem przybywa nam zmarszczek, ale to dodaje nam czasami uroku. Bardziej trzeba dbać o sylwetkę i ogólne zdrowie. :-> Trochę spacerów, świeżego powietrza i mniej stresów :lol: Czasami oglądając filmy od razu można zauważyć, które aktorki stosują botoks, ich twarze są nienaturalnie nieruchome, trudniej jest im wyrazić uczucia.

Anelka 
Miłośniczka forum
Anelka

Wysłany: 2009-10-16, 21:23 

Botox, silikon i inne cuda na kiju... Zdecydowanie nie dla mnie. A zmarszczki uważam za normalną kolej rzeczy, znak przeżytych lat i zdobytego doświadczenia - moim zdaniem one nie szpecą. Nie jestem idealistką, czy osobą, która mówi jakieś oklepane slogany, po prostu za nic w świecie nie wstrzyknęłabym sobie czegoś... Nie chcę być lalką Barbie. Dziękuję. Kto chce - jego sprawa.

ewelynka69 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2009-10-17, 18:39 

Moja Mamusia ma w tej chwili prawie 60 lat i wygląda lepiej niż Madonna po tych swoich zabiegach chirurgicznych, wystarczą dobre kremy i można z dumą wkraczać w wiek zupełnej dorosłości ;-)
także botox i silikon jest tylko dla zdesperowanych...skoro Bóg nas stworzył takimi jakimi jesteśmy to widocznie jesteśmy piękni :mrgreen:

Odpowiedz do tematu