Dziewczyny, potrzebuje malej rady, bo w koncu probuje namowic rodziow na aktywniejsza forme spedzanie czasu wolnego. Rowerki do tego juz zostaly przygotowane, nawet kosze do rowerow zakupione, czym akurat sie zdziwilam, mam nadzieje, ze kota nie beda tam wozic :). W kazdym razie moja mama ma od czasu wypadku (jakies 5 lat temu) problemy ze stawami i zastanawiam sie, czy moja rada na zwiekszona aktywnosc jest rozsadna? Znalazlam w sieci jakis preparat wzmacniajace chrzastke stawowa zinaxin, ale nie chce w ciemno jej nic polecac, wiec prosze o wasza opinie. Nie chcialabym rowniez, zeby z mojego powodu cos jej sie stalo, macie moze jakas rade, a moze znacie jakies sposoby na lagodzenie bolow stawowych?
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 21 Sie 2009 Posty: 668 Skąd: okolice Szczecina
Wysłany: 2010-04-03, 08:35
jesli napisalabys mi jaki wplyw na stawy mial ten wypadek byloby mi o wiele latwiej.
jesli chodzi o stawy kolanowe, biodrowe i skokowe to odradzam zdecydowanie rower bo moze pogorszyc sytuacje. kolana to najslabsze stawy w naszym organizmie i moge sie domyslec ze o kolana wlasnie chodzi. do wzmocnienia stawow najlepiej jest barc glukozamine w czystej postaci (czyli bez rzadnych dodatkow - wit. c itd.), ktora bedzie odpowiedzialna za wytworzenie mazi stawowej, ktora to bedzie chronila chrzastke stawowa przed scieraniem [to scieranie wlasnie powoduje bol przy ruchu stawu]. glukozamine mozna stosowac jako suplement diety, ja osobiscie biore glukozamine z firmy OLIMP. glukozamina jednak nie bedzie dzialala jako lek przeciwbolowy.
Wysłany: 2010-04-11, 18:55
warto czasem przejsc sie do lekarza, zrobic pare "rentgenow" i miec spokoj, bo stawy to powazna sprawa.
stawy mamy niestety niezastapione, maja nam sluzyc do konca zycia.
Jest wiele skutecznych produktów które pozwalają poradzić siebie z problemem bólów stawowych.
Zgodzę się z powyższą sugestią że zewnętrznie dobrze jest stosować ANALGESIC GEL jest to zwykle żel do masażu. Stosowany na bolące miejsca chłodzi i przy okazji znieczula. Przykładem produktów tego typu jest między innymi Polar Ice, Diamond Ice lub inne podobne.
Wewnętrznie warto stosować preparaty "odbudowujące" co prawda to co jest już zniszczone nie będzie nigdy nowe ale przez stosowanie tych środków wyraźnie poprawia się komfort życia.
Szczególnie przynajmniej mnie przekonują produkty zawierające kolagen: ARTIGEL - BIOSOL Kolagen Naturalny Colatech®, Flexigel czy też Colvita.
To co opisałem to są produkty które mogą pomoc jednak nic nie pomoże jak nie będziemy stosowali odpowiedniej diety.
Przy omawianiu pożytecznej dla naszego ciała diety, należy powiedzieć i podkreślić, że aby nasza organizm był zdrowy, należy go odżywiać przede wszystkim od wewnątrz a nie od zewnątrz, a najskuteczniejszym sposobem jest tutaj właśnie stosowanie diety sprzyjającej produkcji i transportowi kolagenu przez fibroblasty. Jeśli z jakichkolwiek przyczyn diety takiej nie możemy stosować powinniśmy wówczas zaopatrzyć się w suplementy diety bogate w naturalną witaminę C (szczególnie lewoskrętną).
Produkty bogate w vitaminy to:
* Buraki i inne warzywa czerwone zawierające krzem
* Cebula i inne warzywa zawierające siarkę
* Czarne jagody
* Pestki dyni
* Kasza gryczana
* Skórka kurczaka
* Żelatyna wieprzowa (golonka, nóżki)
* Łosoś i tuńczyk
* Papryka
* Płatki owsiane
* Ziele skrzypu
* Soja
* Wiśnie
* Wątroba cielęca i drobiowa
* Marchewka
* Morele
* Figi
* Kiełki i zarodki pszenicy
* Banany
W sprawach diety można pisać wiele dlatego na razie pozostawię ten temat otwarty... może ktoś jeszcze doda coś interesującego w sprawie.
Mnie swego czasu tez bolaly kolana, bralam wtedy ARTHROSTOP i do tego mama serwowala mi galaretki ze swińskich czy tam drobowych nóżek :P
Przestaly boleć wiec terapia okazala sie skuteczna :)
_________________ a wiosna ciasno układa się wewnątrz mnie.. :)
tak ten produkt pewnie pomógł zlikwidować ból ale nie wiem czy przyczynę.
... ale galaretka świńska nie ma kompletnie żadnego wpływu na organizm po za dostarczeniem mu pożywienia w formie energetycznej. Nie powoduje odbudowy kolagenu a co za tym idzie przyczyn powstawiana niekorzystnych zmian w organizmie człowieka.
Andzik Stała bywalczyni
Wysłany: 2010-07-05, 20:04
Ja słyszałam, że immulina brana regularnie łagodzi objawy bólu stawów. Lek jest dobry, wyprodukowany na bazie mikroalg, mogą go przyjmować w zasadzie wszyscy, jest bezpieczny dla zdrowia. Można go kupić chyba w każdej aptece z tego co wiem - jak bóle stawów sa dokuczliwe, to warto spróbować - myślę, że tak najlepiej każdy przekona się czy lek działa.
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 10 Sie 2009 Posty: 2305 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: 2010-07-06, 19:22
Mi ostatnio lekarz powiedział, że przez zapalenie stawów można zignorować kilka poważnych chorób, np. wadę serca, bo złe samopoczucie zrzucamy na stawy, i nie reagujemy należycie Trochę się przestraszyłam, teraz mam Olafen na swoje zbolałe stawy, pomaga
Ja osobiscie uwazam ze nie ma nic lepszego na stawy jak poprostu suplement dla sportowcow... ciezarowcow/kulturystow/ to oni zdzieraja najbardziej stawy... sam jestem bardzo aktywny fizycznie mam slabe stawy i w momencie kiedy wchodze na okres ciezkich treningow silowych badz okres w ktorym uprawiam wiele treningu aerobowych kolana daja sie we znaki.... sprawdzone suplementy Universal Jointment sport - znajomy testowal nawet na matce i pomoglo... badz jeszcze mocniejszy srodek Univeral Animal FLEx... nie oszukujmy sie ze olimp czy jakakolwiek inna firma europejska dorowna takiej firmie jak Universal... Olimp jaknajbardziej na rynku Europejskim jest w czolowce ale najlepsze suplementy sa wlasnie w USA..... cenowo przypuszczam ze nie bedzie sie to wiele roznic...
Produkty te sa odczowalne juz po 2-3ch dniach....
A czy słyszeliście o tym, że podobno na bóle stawów znakomicie działa trening wibracyjny? Gdzieś o tym czytałam i zastanawiam się czy to prawda i czy faktycznie wibracje mogą pozytywnie oddziaływać na stawy. Podobno, że dzięki takim ruchom wibracyjnym coś się tam w stawach odbudowuje.
Wysłany: 2010-09-24, 14:02
jako rehabilitantka nigdy w zyciu nie slyszalam o tym zeby za jakiej kolwiek techniki masażu "cos tam w stawach moze sie odbudowac" :) wibracja moze dzialac kojaco przy stanach bolowych, ale nic sie napewno nie odbuduje [a odbudowac ma sie prawdopodobnie maz stawowa - do tego potrzebna fizykoterapia, tlusta dieta i basen :)
vexgirl Stała bywalczyni narcystyczno - egocentryczna
Wysłany: 2010-10-28, 14:50
Ja mam reumatoidalne zapalenie stawów, a co za tym idzie czasem było mi ciężko wstać rano z łóżka przez kolana. Wszystko zmieniło się kiedy poszłam do reumatologa, a ta zaleciła mi komorę kriogeniczną. Dwa tygodnie chodziłam do kabiny (było to jakieś 5 lat temu) i od tego czas na kolana nie narzekam. Oczywiście przy większym wysiłku, czy jeździe na rowerze nadal mnie bolą, ale na co dzień już nie. Polecam wszystkim.
_________________ I'm one of those bad things that happen to good people...
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 10 Sie 2009 Posty: 2305 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: 2010-10-28, 21:33
Zuzanna25 napisał/a:
Mnie bolą kolana. Podejrzewam, że jestem trochę za ciężka :( Rzeczywiście mi się ostatnio przytyło. Muszę schudnąć, ale co poza tym można zrobić?
Doraźnie może pomogą maści albo żele, szczególnie te chłodzące, o ile ktoś lubi taki efekt zimna w miejscu bólu.
Ale chyba najlepiej stanąć w kolejce do dobrego lekarza, może dostaniesz jakieś tabletki, a może zabiegi, na pewno coś pomoże
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum