czika Coś już napisała
Wysłany: 2011-11-21, 07:36
Błonnik działanie
Zainspirowana reklamą Chciałabym dowiedzieć się czy kupujecie sobie błonnik dodatkowo, oprócz tego zawartego w pożywieniu?Na co on tak naprawdę działa? Głównie chce zapytać o to czy wpływa jakoś na poziom cholesterolu, bo doszły mnie takie słuchy, a nie mogę jakoś nic sensownego znaleźć. Jaki błonnik najlepszy?
ja tam nie kupuję żadnych suplementów, tylko jabłuszka jem - 2 dziennie wystarczą, aby zapewnić dobry poziom błonnika :)
czika Coś już napisała
Wysłany: 2011-11-21, 21:23
a ja aż wstyd, ale muszę się przyznać, że jabłek zwyczajnie nie lubię, a ze skórką to już szczególnie, a chyba błonnik to głównie pod skórką, którą ja wyrzucam...
Pewnie warto, ale lepiej jeść świeże owoce, na pewno taki błonnik lepiej się przyswaja.
Wysłany: 2011-11-29, 16:54
no to chyba zakupię, nie przekonam się do jabłek, co najwyżej soku mogę się napić, ale to raczej mało skuteczne. Chyba że błonnik nie jest tylko w jabłkach, jakieś inne owoce też?
Błonnik jest praktycznie w każdym owocu i warzywie - jeśli potrzebujemy go więcej trzeba zjadać ok kilograma owoców i warzyw dziennie. Dużo błonnika jest w papryce, malinach, fasoli, kapuście, kalafiorze.. na prawdę tego jest dużo.
Tylko, że jabłka są o tyle cenne dla Twojego organizmu że zawierają pektynę, która czyści jelita jak miotła. Nie chcesz jeść całego jabłka zetrzyj sobie go na tarce.
You Użytkowniczka
Wysłany: 2012-01-04, 19:00
Mi nic ju§z na to nie pomoże, nawet jakbym 10kg jabłek dziennie jadła, a po błonniku w tabletkach jeszcze większe zaparcia miałam ehh
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum