Nie jesteś zalogowana! Zaloguj się by w pełni, bez ograniczeń korzystać z forum. Jeśli nie masz jeszcze konta, kliknij tutaj i przejdź do darmowej rejestracji.
Mapa strony
Strona Główna Forum
 Info   Szukaj    Album   Polecamy   Rejestracja   Profil   Wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: autoklaw

AUTOKLAW
Autor Wiadomość
oliweczkaaaaa 
Początkująca

Wysłany: 2007-12-07, 13:24 AUTOKLAW

Witam !
Niedługo otwieram własny gabinet kosmetyczny. Okazuje się iż potrzebny jest autoklaw ! Koszt wynosi około 6 tyś zł - nie rozumiem tego ponieważ niedawno pracowałam w gabinecie i jakoś nie było takiego wymogu ! czyżby pojawił się z dnia na dzień ? Czy ktoś może mi odpowiedzieć na pytanie - czym można zastąpić autoklaw żeby sanepid odebrał ten gabinet ? czy w ogóle jest jakiś przepis który mówi o tym że jest to wymóg ?

synghin 
Początkująca
Madziulek

Wysłany: 2009-07-20, 15:28 

niestety unia europejska tak wymyśliła :-/ też miałam dylemat, ale w necie możesz znaleźć taniej niż 6tys. ja kupiłam poniżej 4 i to na gwarancji

Wieśka 
Użytkowniczka

Wysłany: 2009-07-22, 10:17 

Gabinety, które już działają nie mają obowiązku posiadania autoklawu (oczywiście do czasu :lol: ). Wszystkie nowo otwierane podlegają ocenie Sanepidu, który restrykcyjnie wymaga przestrzegania przepisów. Jest furtka, która polega na złożeniu oświadczenia, że do końca okresu "przejściowego" autoklaw zostanie zakupiony. Niestety panie z Sanepidu najczęściej nie biorą takiego rozwiązania pod uwagę. Szkoda, bo to działanie wprost na szkodę polskiego społeczeństwa (uruchomienie gabinetu to nowe miejsca pracy).
Z jednej strony bełkot o walce z bezrobociem, popieraniem przedsiębiorczości, a z drugiej stara "komunistyczna" biurokracja, która każe niszczyć "prywatę".
Znam przykład, gdzie w małej miejscowości, dziewczyny "skrzyknęły" się i chciały uruchomić środowiskowe przedszkole. Kilka młodych mam mogłoby wówczas wrócić do pracy, lub podjąć pracę. Sanepid wybił im ten pomysł bardzo szybko z głowy. Dalej siedzą na ławkach w parku, u urzędy płacą im zasiłki. :!:

Isabell 
Początkująca
Isabell

Wysłany: 2009-08-15, 11:13 

Masz rację. Mi sanepid do odbioru nakazał zakupić to urządzenie. Chcę otworzyć gabinet we wrześniu a tu jeszcze taki wydatek. Przecież to nie kosztuje 100zł :cry:

Anula 
Beauty Forum TEAM

Wysłany: 2009-08-15, 16:05 

Teraz autoklaw to podstawa, każdy gabinet powinien być w niego wyposażony, pamiętam to z wykładu.

Odpowiedz do tematu