...nieeeeeeeee no jak najbardziej ginekologa o to zapytałam-wczoraj :)akurat...
ale wiesz opinie kobiet na forum są bardzo często trafne i ważne, więc...
Polecono mi Cerazette-znacie , używacie, macie jakieś zdanie??
[
Dodano: 2009-03-01, 23:28 ]
Kobiety palące, które przyjmują tabletki antykoncepcyjne, narażają się na bardzo poważne ryzyko. Im starsza jest kobieta i im więcej pali, tym większe jest ryzyko. U kobiet w wieku powyżej 35 lat, które palą i przyjmują tabletki, niemal 40-krotnie wzrasta ryzyko wystąpienia zawału serca, w porównaniu do kobiet, które nie palą albo nie przyjmują tabletek.
Duże dawki estrogenów powodują zatrzymanie wody i soli w organizmie (wyraża się to skłonnością do obrzęków, zwiększenia masy ciała oraz nadciśnienia tętniczego, a u osób z chorobami serca - ujawnieniem niewydolności krążenia), a także przyśpieszają rozwój miażdżycy, zwłaszcza u palaczek tytoniu. Palenie tytoniu stanowi przeciwwskazanie lekarskie do stosowania estrogenowych antykoncepcyjnych środków hormonalnych, zwłaszcza u kobiet po 35. roku życia. U palaczek tytoniu stosujących tego typu środki antykoncepcyjne ryzyko wystąpienia wylewu krwi do mózgu jest 22-krotnie większe niż u pozostałych. Mogą powodować występowanie napadów migreny i zaburzeń widzenia.
Cerazette są właśnie tabletkami antykoncepcyjnymi, które chronią kobiety przed opisanymi wyżej skutkami, naprawdę żadna z Was nie miała z nimi styczności?? Bardzo chciałabym poznać opinie innych kobiet.
[
Dodano: 2009-04-11, 05:48 ]
I jak dziewczyny sprawdziłyście świadomość zagrożenia palenia w połączeniu z nieodpowiednimi hormonami u swoich kumpel?
[
Dodano: 2009-06-22, 05:52 ]
| Dorota25 napisał/a: |
| palę (niewiele, ale jednak), od 2 miesięcy biorę Cilest, a wcześniej brałam Novynette... |
i jak mogłabyś się podzielić jak się czujesz?