Nie jesteś zalogowana! Zaloguj się by w pełni, bez ograniczeń korzystać z forum. Jeśli nie masz jeszcze konta, kliknij tutaj i przejdź do darmowej rejestracji.
Mapa strony
Strona Główna Forum
 Info   Szukaj    Album   Polecamy   Rejestracja   Profil   Wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: anemia, jak, niedobor, szybko, uzupelnic, zelaza

Anemia - jak szybko uzupełnić niedobór żelaza?
Autor Wiadomość
patrycjuszka 
Coś już napisała

Wysłany: 2011-09-22, 12:11 Anemia - jak szybko uzupełnić niedobór żelaza?

hej,
macie jakieś doświadczenie w tej kwestii?? wiem, że muszę ustawić sobie dietę no i brać żelazo w tabletkach, kupiłam chelaferr bo podobno dobrze się wchłania, ale może polecicie coś innego? Z góry dzięki za pomoc i rady!

Agusia77 
Beauty Forum TEAM
www.photoblog.pl/aagusia77

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2011-09-22, 23:48 

Jedz dużo buraków i natki pietruszki, bardzo pomaga, a żelazo jest chyba tylko na recepte.

patrycjuszka 
Coś już napisała

Wysłany: 2011-09-23, 09:21 

dzięki :) no chelaferr dostałam bez recepty...

mamrotka 
Coś już napisała

Wysłany: 2011-09-23, 14:19 

Te słabsze żelaza są bez recepty. Duzo żelaza jest w czerwonym miesie i wątróbce chyba.

patrycjuszka 
Coś już napisała

Wysłany: 2011-09-24, 16:45 

właśnie dziś na obiad zaserwowałam sobie wątróbkę.... bleeee :-x no a co do mojego żelaza któe kupiłam to lekarz nie dał mi nic na receptę zatem nie mam jakiegoś poważnego niedoboru... na szczęście

hiena222 
Początkująca

Wysłany: 2011-09-25, 15:23 Re: Anemia - jak szybko uzupełnić niedobór żelaza?

patrycjuszka napisał/a:
hej,
macie jakieś doświadczenie w tej kwestii?? wiem, że muszę ustawić sobie dietę no i brać żelazo w tabletkach, kupiłam chelaferr bo podobno dobrze się wchłania, ale może polecicie coś innego? Z góry dzięki za pomoc i rady!

Dobry preparat wybrałaś, dobrze się wchłania, ma dodatkowe witaminy, zobaczysz, ze Ci pomoże.

wierna 
Początkująca

Wysłany: 2011-09-25, 17:25 

Sama tez borykam sie z problemem anemii juz dłuzszy czas. Mam pytanie czym rózni sie ten preparat o którym wspomniałyscie wyzej od innych preparatów tego typu? Padła tu opinia ze to swietny wybór ale ciekawi mnie czemu?

patrycjuszka 
Coś już napisała

Wysłany: 2011-09-26, 09:09 

bo jest w kompleksie z witaminami, a inne to czyste żelazo z którym może być problem by się wchłoneło, zdarzają się biegunki

aagnieszkaa1 
Beauty Forum TEAM

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2011-09-26, 21:21 

Żelazo, żelazo, żelazo...

Najwięcej żelaza znajduje się w wołowinie, wątróbce, żółtkach jaj, w roślinach strączkowych, orzechach, szpinaku. Jednak żelazo trudno się wchłania dlatego należy je spożywać rano nad czczo popijając sokiem pomarańczowym lub innymi napojami zawierającymi witaminę C.

;-)

patrycjuszka 
Coś już napisała

Wysłany: 2011-09-27, 09:23 

no i tak właśnie robię, rozpuszczam je sobie do soku pomarańczowego :)

wierna 
Początkująca

Wysłany: 2011-09-28, 10:26 

patrycjuszka napisał/a:
bo jest w kompleksie z witaminami, a inne to czyste żelazo z którym może być problem by się wchłoneło, zdarzają się biegunki

cztyli faktycznie jest to dobry srodek w opiniach uzytkowników?
a jak cenowo to wyglada? opłaca sie ? bo wiekszosc tych suplementów to jest w kosmicznych cenach...

leelo 
Beauty Forum TEAM
[*][*][*][*]

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2011-10-01, 18:52 

pamiętajmy, że są dwa rodzaje żelaza:

żelazo hemowe - występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego i jest bardziej przyswajalne

żelazo niehemowe - występuje głównie w produktach pochodzenia roślinnego i jest trudniej przyswajalne, stąd opinia, że wegetarianizm wcale nie jest tak zdrowy, jak to głoszą wszem i wobec.

źródłem są więc: czerwone mięso, wątróbka (której nienawidzę), ryby (np. makrela, szprotki), ale też kurczak, indyk i jaja. a z warzywek i owoców: rośliny strączkowe, soczewica, ciecierzyca, orzechy, ryż pełnoziarnisty, tofu, jarmuż, brokuły, zielone rośliny liściaste i suszone owoce. podobno także twaróg :-D

patrycjuszka 
Coś już napisała

Wysłany: 2011-10-06, 18:43 

wierna napisał/a:
patrycjuszka napisał/a:

a jak cenowo to wyglada? opłaca sie ? bo wiekszosc tych suplementów to jest w kosmicznych cenach...
''
myslę że 15zł to nie jest jakaś wygórowana cena ;-)

xuxus 
Stała bywalczyni

Wysłany: 2011-10-10, 07:10 

wątróbka jest pyszna z jabłkami -najlepiej drobiowa :) a co do żelaza i łatwości go przyswajania to naprawdę magnez i żelazo sa nam potrzebne do wielu procesów w organizmie by być zdrowym ja stosuję od 4 lat już chemorpewencję i pilnuję takich spraw

wierna 
Początkująca

Wysłany: 2011-10-12, 13:51 

patrycjuszka napisał/a:
wierna napisał/a:
patrycjuszka napisał/a:

''
myslę że 15zł to nie jest jakaś wygórowana cena ;-)

Skoro 15 zł to faktycznie jest spoko cena. Takie opakowanie starczy na cały meisiac? Jak długo bierzecie takie zelazo?

Odpowiedz do tematu